Advertentie
Advertentie

Ex-agent Derek Chauvin vraagt nieuw proces in zaak-George Floyd

Voormalig politieagent Derek Chauvin. ©AFP

De advocaat van Derek Chauvin, de ex-agent die in april veroordeeld werd voor de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd, vindt dat de rechter en het openbaar ministerie juridische fouten hebben gemaakt tijdens het proces.

Het proces waar Derek Chauvin op 20 april schuldig werd bevonden aan moord is niet eerlijk verlopen, zegt zijn advocaat Eric Nelson. Hij wil daarom dat het wordt overgedaan. Tijdens het proces vroeg de advocaat al enkele keren om het stop te zetten, maar de rechter ging daar niet op in.

Bijna een jaar geleden stierf George FLoyd in Minneapolis onder de knie van toenmalig politieagent Chauvin. De wereld reageerde geschokt en overal werden Black Lives Matter-protesten georganiseerd. Vorige maand besliste een twaalfkoppige jury dat Chauvin schuldig was aan moord en doodslag op Floyd. Zijn veroordeling werd beschouwd als een mijlpaal in de strijd tegen politiegeweld en racisme in de VS. Ook de Amerikaanse president Joe Biden reageerde tevreden.

Advertentie

Volgens de advocaat van Chauvin heeft de rechter de jury onvoldoende afgesloten van de buitenwereld.

De advocaat van Chauvin wou het proces in een andere stad dan Minneapolis - waar Floyd stierf - laten doorgaan, maar dat hield rechter Peter Cahill tegen. Volgens Nelson heeft de rechter de jury onvoldoende afgesloten van de buitenwereld, waardoor de beslissing te hard werd beïnvloed door de grote media-aandacht voor de zaak. Toen Democratisch Congreslid Maxine Waters tijdens de laatste dagen van het proces opriep tot straatprotest wou Nelson het proces ongeldig verklaren. Ook daar ging de rechter niet op in.

De advocaat vindt ook dat het openbaar ministerie procedurefouten heeft gemaakt en dat de openbaar aanklagers de verdediging 'in diskrediet brachten'. Volgens Nelson is het niet eerlijk dat de aanklagers Morries Hall - die in de auto van zijn vriend Floyd zat toen de politie arriveerde - niet hebben gedwongen om te getuigen.

Door de uitspraak van de jury riskeert Chauvin maximaal 40 jaar cel. De rechtbank in Minneapolis neemt op 16 juni een definitieve beslissing.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.