Ex-CEO Starbucks overweegt gooi naar presidentschap

Howard Schultz. ©REUTERS

Howard Schultz, ex-topman van de koffiereus Starbucks, laat weten dat hij er ernstig aan denkt om in 2020 als onafhankelijke kandidaat mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

'Ik hou van ons land, en ik overweeg ernstig om als onafhankelijke centrist een gooi te doen naar het presidentschap.'

Dat bericht verspreidde Howard Schultz zondagavond via Twitter. Schultz was jarenlang CEO van Starbucks en maakte van het bedrijf uit Seattle de grootste koffieketen ter wereld met bijna 30.000 vestigingen. Tijdens zijn zakelijke carrière stond hij al bekend om zijn banden met de Democratische partij. Toch zou hij dus als partijloze kandidaat aan de verkiezingen van 2020 willen meedoen. 

Dat de 65-jarige Shultz het Witte Huis ambieert, komt niet als een verrassing. Hij schuwde de politieke uitspraken nooit en stond zelfs op een shortlist van Hillary Clinton om minister te worden mocht zij de verkiezingen van 2016 hebben gewonnen. 

Schultz, wiens vermogen op ruim 3 miljard dollar geschat wordt, brengt een boek uit en gaat langs grote steden op tournee om zijn ideeën en levensverhaal te verkondigen. In interviews met onder meer The New York Times en vertelt hij dat hij na die rondreis een definitieve beslissing zou maken. 

Michael Bloomberg

'Ons politiek systeem is gebroken met twee partijen die eigenlijk enkel nog bestaan om hun eigen ideologie in stand te houden zonder erkenning van en verantwoordelijkheid voor de belangen van het Amerikaanse volk', zei Schultz. Donald Trump noemt hij 'niet geschikt' om president te zijn.

Of Schultz kans zou maken is moeilijk te zeggen. In het verleden waren onafhankelijke kandidaten zelden succesvol. Een andere New Yorkse miljardair, ex-burgemeester Michael Bloomberg, dacht in 2016 de sprong te wagen, maar deed het uiteindelijk niet. Intussen sloot hij zich aan bij de Democratische partij en doet hij mogelijk op die manier mee aan de race in 2020.

Intussen staan er steeds meer uitdagers voor de Republikeinse president Donald Trump op. De Democratische senatoren Elizabeth Warren, Kamala Harris en Kirsten Gillibrand hebben hun deelname al aangekondigd, terwijl andere kopstukken en nieuwkomers van de partij in de coulissen zouden warmlopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud