Ex-CEO Starbucks trekt zich terug als presidentskandidaat

Howard Schultz. ©tijd

Howard Schultz, ex-topman van de koffieketen Starbucks, is dan toch geen kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt in een brief op zijn website.

Schultz vond het moeilijker dan verwacht om de aandacht van de gematigde kiezer te trekken en wou ook niet riskeren om president Donald Trump te helpen herverkiezen. Daarnaast kampt hij ook met een medisch probleem aan de rug.

'Vandaag willen niet genoeg mensen overwegen om een onafhankelijke kandidaat te steunen omdat ze schrik hebben dat dat kan leiden tot de herverkiezing van een ongezien gevaarlijke zittende president', zegt Schultz.

Disfunctie

Ik ben bezorgd dat extreemlinkse beleidsideeën, die door enkele Democratische kandidaten worden aangehaald, kiezers die geloven dat zulke ideeën meer economische schade veroorzaken zullen doen vervreemden.

Volgens hem bestaat er heel wat ongerustheid dat nog eens vier jaar onder een regering-Trump een 'ernstiger bedreiging voor onze democratie' is dan 'vier jaar van meer politieke disfunctie'. 'Ik ga daarmee akkoord, maar ik ben ook bezorgd dat extreemlinkse beleidsideeën die door enkele Democratische kandidaten worden aangehaald, kiezers die geloven dat zulke ideeën meer economische schade veroorzaken zullen doen vervreemden.'

Schultz stelt nog dat de nominatie van een extreemlinkse Democratische presidentskandidaat kan resulteren in meer stemmen voor Trump, tenzij ook een meer gematigde onafhankelijke ook op het stemformulier staat.

Risico

De miljardair zegt ook dat het Amerikaanse verkiezingssysteem tegen zijn ambities werkte. 'Het is waarschijnlijker geworden dat de Democratische genomineerde niet gekend zal zijn voor de deadlines om het vereiste aantal handtekeningen in te dienen voor een onafhankelijke om op het stembiljet te komen', zegt Schultz. 'Als ik voort zou doen, bestaat er een risico dat mijn naam op het stembiljet verschijnt, ook al wint een gematigde Democraat de nominatie. Dat is een risico dat ik niet wil nemen.'

Hij gelooft nog altijd dat het politieke systeem met twee partijen moet veranderen. Het geld dat hij wou spenderen aan de campagne, zal hij nu investeren in 'mensen, organisaties en ideeën die eerlijkheid, hoffelijkheid en resultaten in onze politiek promoten, en die het land voorbij de patstelling van twee partijen brengen'.

Opluchting

Volgens de Amerikaanse krant Washington Post is de beslissing van de gewezen Starbucks-topman een opluchting voor de Democraten, die vreesden dat een onafhankelijke kandidatuur van een miljardair die zichzelf financiert hun genomineerde zou hinderen.

Schultz trad vorig jaar af als voorzitter en topman van Starbucks, waar hij al sinds 1982 werkte. Onder zijn leiding werd de keten uitgebouwd van een handvol vestigingen naar meer dan 28.000 wereldwijd. Zijn vermogen wordt geraamd op 3,5 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud