Ex-hoofdstrateeg Trump gearresteerd

Steve Bannon, de gewezen campagneleider en hoofdstrateeg van de Amerikaanse president Donald Trump. ©Photo News

Steve Bannon wordt beticht van fraude met fondsen om een muur langs de Mexicaanse grens te bouwen.

Het New Yorkse gerecht heeft donderdag Steve Bannon, de gewezen campagneleider en hoofdstrateeg van de Amerikaanse president Donald Trump, gearresteerd. Volgens aanklager Audrey Strauss maakten Bannon en drie medestanders zich schuldig aan fraude.

Met een onlinecampagne zamelden ze meer dan 25 miljoen dollar in om een muur langs de Mexicaanse grens te bouwen, een verkiezingsbelofte van Trump die tot dusver amper gerealiseerd is. Hoewel de donoren beloofd werd dat de fondsen integraal naar het project zouden gaan, kreeg Bannon naar verluidt zeker 1 miljoen dollar voor persoonlijke uitgaven. Hij verschijnt donderdag voor een New Yorkse rechtbank.

America First

Bannon geldt als een van de architecten van Trumps verkiezing in 2016. Als hoofdredacteur van de rechtse nieuwssite Breitbart benoemde Trump hem tot campagneleider. Bannon duwde Trump nog meer in de richting van rechts-radicale, ultranationalistische America First-standpunten tegen migratie en voor economisch protectionisme. Later verhuisde Bannon mee naar het Witte Huis als Trumps hoofdstrateeg.

Daar clashte hij echter steeds vaker met de meer gematigde adviseurs van Trump, zoals zijn dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner. Na de neonazistische rellen in Charlottesville, die Trump aanvankelijk vergoelijkte, werd Bannon politiek onhoudbaar en schoof Trump hem aan de kant. Later werd hij ook ontslagen bij Breitbart.

Europese beweging

Sindsdien trachtte Bannon zijn rechts-populistische ideeën ook uit te bouwen tot een Europese beweging. Hij onderhoudt goede banden met onder meer de extreemrechtse Franse presidentskandidate Marine Le Pen, het Britse brexitboegbeeld Nigel Farage, de omstreden Hongaarse leider Viktor Orban en de Italiaanse Lega-voorman Matteo Salvini.

Ook in België steunde Bannon het rechts-radicale project Parti Populaire van de advocaat en Fortis-activist Mischaël Modrikamen. Dat werd echter geen succes, net zomin als de pan-Europese samenwerking tussen rechtse krachten echt tot volle wasdom kwam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud