FBI onderzoekt rol Moskou bij hacking JP Morgan

Het hoofdkwartier van JP Morgan in New York. ©AFP

De FBI onderzoekt of de Russische overheid een rol heeft gespeeld bij een recente aanval van Russische hackers op JPMorgan Chase en minstens één andere Amerikaanse bank.

Het Amerikaanse persagentschap Bloomberg pakte woensdagavond uit met het nieuws dat JP Morgan Chase en nog zeker een andere Amerikaanse bank midden augustus het doelwit vormden van hackers.

'De aanval kwam uit Rusland', vernam Bloomberg bij twee verschillende bronnen. De Amerikaanse federale politie gaat momenteel na of de Russische overheid achter de actie zat.

Sancties

'Want de hacking was mogelijk een wraakactie voor de sancties die de Amerikanen tegen Rusland instelden', klonk het bij ingewijden. De VS gingen, net als de Europese Unie, tot strafmaatregelen tegen Moskou over omdat de Russen volgens hen te weinig doen om het Oekraïense conflict te de-escaleren.

Bij de aanval op JP Morgan werden grote hoeveelheden gevoelige data buitgemaakt. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn, overstijgen volgens beveiligingsexperts die van normale hackers.

Spoor

Volgens de bronnen zouden er aanwijzingen zijn voor een link tussen de hackers en de overheid. Het spoor is echter wazig en zou ook kunnen leiden naar cybercriminelen in Rusland, of elders in Oost-Europa.

JP Morgan panikeert voorlopig niet. 'Bedrijven van onze omvang krijgen jammer genoeg elke dag af te rekenen met cyberaanvallen. Maar we hebben verschillende methodes om ons tegen die dreigementen te wapenen', luidde het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud