Fed-baas Powell: 'Economie staat op keerpunt'

Fed-voorzitter Jerome Powell blijft benadrukken dat de rente pas zal stijgen als de inflatie duurzaam boven 2 procent stijgt. ©Bloomberg

De Amerikaanse centraal bankier schaart zich achter de visie van Wall Street, waar economen dankzij de forse stimulus de sterkste groei sinds 1983 voorspellen.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, was zondag te gast in '60 Minutes' op de Amerikaanse zender CBS. In een interview liet hij zijn licht schijnen over 's lands economie.

'We hebben het gevoel dat de economie op het punt staat steeds sneller te gaan groeien. Ook een sterkere jobcreatie ligt in het verschiet', klonk het. Dat de toekomst er rooskleuriger uit ziet, schrijft de Fed-baas toe aan het toenemende aantal vaccinaties in het land en aan het immense stimuluspakket dat president Joe Biden door het Amerikaanse Congres joeg.

'De economie lijkt zich op een keerpunt te bevinden. Dat is dankzij de wijdverspreide vaccinaties, de stimulusmaatregelen én het monetaire beleid', klonk het.

De door zakenkrant The Wall Street Journal gepolste economen verwachten dat de Amerikaanse economie dit jaar 6,4 procent groeit, de sterkste prestatie sinds 1983.

Tegelijkertijd waarschuwde Powell voor overdreven optimisme. 'Het grootste risico voor onze economie? Dat de ziekte zich weer gaat verspreiden. Het zou wijs zijn als mensen afstand blijven bewaren en mondmaskers blijven dragen.'

Leden van de Fed laten niet na met de regelmaat van de klok te benadrukken dat de Amerikaanse economie nood blijft hebben aan een agressief monetair beleid terwijl die herstelt van de pandemie.

De uitspraken stuwden Amerikaanse aandelen naar records. Beleggers schudden zorgen over inflatie voorlopig van zich af. Jamie Dimon, de invloedrijke CEO van de grootbank JPMorgan, voorspelt een Amerikaanse boom die potentieel tot 2023 kan duren.

Powell zelf herhaalde in het interview dat de centrale bank pas van plan is de rente te verhogen tot de inflatie duurzaam boven 2 procent uitstijgt. Tot dan beloven Powell & co elke maand 120 miljard dollar in de economie te blijven pompen, via de bulkinkoop van schulden.

Powell geeft sinds de start van de pandemie met een nooit geziene geldcreatie rugdekking aan de overheid om met massale stimulus de impact van de gezondheidscrisis te milderen.

Sinds maart 2020 is de balans van de centrale bank met 3.500 miljard dollar aangezwollen, tot het huidige recordpeil van 7,700 miljard dollar. De Fed zit nu op een berg Amerikaanse overheidsobligaties van net geen 5.000 miljard dollar, dubbel zo veel als bij de start van de pandemie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud