Fed dichter bij extra stimulus

Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve. (foto bloomberg)

De steun onder de Amerikaanse centrale bankiers neemt toe voor nieuwe stimuleringsmaatregelen op relatief korte termijn. Dat de Federal Reserve opschuift in de richting van stimuli blijkt uit de net vrijgegeven notulen van de vergadering van 31 juli. Op Wall Street milderden de koersverliezen in een reactie op dit nieuws, en de dollar verloor licht terrein.

‘Veel leden oordeelden dat bijkomende monetaire versoepeling waarschijnlijk vrij spoedig gewettigd zou zijn, tenzij nieuwe informatie wijst op een substantiële en duurzame verbetering in het tempo van het economische herstel’, zo klinkt het in de notulen.

Dat is een vrij duidelijk statement, al is niet duidelijk of de economische indicatoren die sinds de vergadering van het marktencomité van de Federal Reserve op 31 juli gepubliceerd werden, en die vaak positief verrasten, de leden van de Fed intussen van mening heeft doen veranderen.

Het was al duidelijk dat verschillende belangrijke Fed-leden vinden dat er ruimte is voor extra maatregelen: de inflatie is tot 1,4 procent gezakt, onder het streefdoel van 2 procent, en de werkloosheid blijft hoog. Daarmee worden de twee basisdoelstellingen van de Fed momenteel niet gehaald. Enkele Fed-leden blijven echter dwarsliggen en vrezen dat de inflatie al snel weer kan oplopen door stimuleringsmaatregelen te nemen.

Uit de notulen blijkt dat er een actieve discussie is gevoerd over mogelijke stimulerende maatregelen. Een eerste optie is de termijn te wijzigen waarin de Fed de rente tussen 0 en 0,25 procent wil houden. Tot nu luidt het dat de Fed die extreem lage tarieven wil bewaren tot minstens de laatste maanden van 2014.

Een ander idee is wat bekendstaat als QE3: een nieuwe ronde geldcreatie, waarbij de Fed geld in het economische systeem pompt via aankopen van 'assets'. Volgens de notulen zeiden 'velen' dat zulk programma de economie zou ondersteunen door een rem te zetten op langetermijnrentetarieven en door de financieringsomstandigheden in het algemeen te vergemakkelijken. Er werd bediscussieerd of er in zulk programma vooral staatspapier moet worden gekocht of ook effecten met hypotheken als onderpand.

De leden onder wie voorzitter Ben Bernanke bespraken ook ander ideeën waaronder het verminderen van de rentevoet voor de reserves - voorlopig bekijkt de Fed een gelijkaardige maatregel van de Europese Centrale Bank.

Jackson Hole

Het is nu uitkijken naar de openingsspeech van Bernanke op de grote jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, op de laatste dan van deze maand. Twee jaar geleden greep de voorzitter die gelegenheid aan om duidelijke hints uit te sturen over de intenties van de Fed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud