Advertentie
Advertentie

‘Fed draait geldkraan vanaf maart toe'

Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve - Foto AFP ©AFP

De Federal Reserve zal in maart 2014 beginnen met de afbouw van zijn stimulusprogramma. Het bedrag dat maandelijks wordt gespendeerd om obligaties op te kopen zou dan dalen van 85 tot 70 miljard dollar. Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Bloomberg bij 40 economen.

Om de Amerikaanse economie te stimuleren koopt de Fed sinds elke maand voor 85 miljard dollar aan overheidobligaties en andere effecten op. Het stelsel van Amerikaanse banken gebruikt daarvoor bijgedrukt geld en pompt zo extra middelen in de economie.

Algemeen was verwacht dat het Federal Open Market Committe op de vergadering van 17-18 september voor het eerst op de rem zou gaan staan en dat dan een eerste ‘tapering’ zou worden bekendgemaakt. Maar tot ieders verrassing gebeurde dat niet omdat het herstel nog niet stevig genoeg is. Vooral de arbeidsmarkt draait nog niet naar wens.

De ‘shutdown’ van de overheidsdiensten in de eerste helft van oktober heeft de Amerikaanse economie zeker geen goed gedaan. Tot 800.000 ambtenaren zaten ruim twee weken zonder werk en zonder inkomsten. Bovenden verstoorde de tijdelijke sluiting het inzamelen en publiceren van economische data die de Fed nodig heeft om zijn beleid te bepalen.

Economen verwachten daarom dat de Fed pas in maart volgend jaar werk zal beginnen maken van de 'tapering', schrijft Bloomberg. Op de rentevergadering van 18-19 maart zou het besluit worden genomen om het inkoopprogramma - dat bekend staat als QE3 - te reduceren van 85 tot 70 miljard dollar. De komende maanden zou het programma verder worden afgebouwd tot 25 miljard dollar in juli, om in oktober helemaal uit te doven.

De bevindingen van Bloomberg stroken in grote lijnen met die van de Belgische economen Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) en Thierry Masset (ING). Zij zeiden deze week aan De Tijd dat ze pas volgend jaar een afbouw van het soepel monetair beleid van de FED verwachtten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud