Advertentie

Fed legt toplui hardere beleggingsregels op

Robert Kaplan ging met vervroegd pensioen als voorzitter van de Federal Reserve Dallas. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank legt haar toplui strengere regels op eigen beleggingen op, na een ethisch schandaal dat twee leden tot vervroegd pensioen dwong.

Om de Federal Reserve 'te helpen beschermen tegen zelfs maar een zweem van belangenconflicten', worden de toplui van de Amerikaanse centrale bank voortaan aanzienlijk beperkt om zelf in investeringsvehikels te stappen. Investeren in individuele aandelen, obligaties of andere effecten wordt verboden.

Wie in beleggingsfondsen wil stappen, of zijn participatie wil verkopen, moet dat 45 dagen op voorhand melden en wachten op toestemming. Die effecten moeten ook zeker een jaar in portefeuille blijven. En 'in tijden van verhoogde spanning op de financiële markt', voegt de Fed toe, 'zullen transacties helemaal niet toegestaan worden'.

Twee voorzitters van regionale Fed-kantoren bleken actief aandelen en andere activa verhandeld te hebben, terwijl ze mee het forse beleid uittekenden waarmee de centrale bank reageerde op de coronapandemie.

De regels gelden voor de twaalf voorzitters van de regionale Fed-kantoren en de zeven leden van de raad van gouverneurs in Washington.

Met die aangescherpte gedragscode reageert de Amerikaanse centrale bank op een ethisch schandaal dat vorige maand bekendraakte. Twee voorzitters van regionale Fed-kantoren, Robert Kaplan van Dallas en Eric Rosengren van Boston, bleken actief aandelen en andere activa verhandeld te hebben, terwijl ze vorig jaar mee het forse beleid uittekenden waarmee de centrale bank reageerde op de coronapandemie.

Hoewel beiden onderstreepten met hun tradingactiviteiten geen deontologische regels geschonden te hebben, gingen ze eind vorige maand wel met vervroegd pensioen.

'Deze harde nieuw regels tillen de lat omhoog om het volk te verzekeren dat al onze topleden hun focus behouden op de publieke missie van de Federal Reserve', aldus voorzitter Jerome Powell.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud