Fed zet stap dichter naar QE3

Fed-voorzitter Ben Bernanke - Foto Reuters

De Federal Reserve ziet het economisch herstel in de VS aan momentum verliezen. De centrale bankiers blijven evenwel de kat uit de boom kijken, en houden nieuwe stimuli en obligatie-inkopen voorlopig op zak. Maar uit het commentaar valt af te leiden dat we weer een stapje dichter bij een nieuw stimulusrondje staan.

In het begeleidend commentaar stelt het Federal Open Market Committee (FOMC) dat de economie 'wat is vertraagd', en herhaalden de bankiers dat ze ontgoocheld zijn over het trage tempo waarin de hoge werkloosheidsgraad van 8,2 in de VS wordt verlaagd.

De Fed laat wel uitschijnen dat het klaar staat om de economie bij te springen. 'Het Comité zal informatie over de economische en financiële ontwikkelingen van dichtbij opvolgen en zal bijkomende accomodatie voorzien naargelang dat nodig is', klinkt het in een mededeling.

Die laatste zinssnede is belangrijk. Bij de vorige bijeenkomst klonk het nog dat de Fed 'klaar staat om' bijkomende steun te verlenen. Nu stelt de Amerikaanse centrale bank dat het die steun 'zal' verlenen. 'De Fed heeft een iets sterkere indicatie gegeven dat het een derde rondje kwantitatieve versoepeling zal opzetten in september', oordeelt ING-econoom James Knightley.

Hier en daar werd gehoopt dat de Fed een verdere blik in de toekomst zou verschaffen over zijn rentebeleid. Nu heet het dat de minimumrente, die in een vork tussen 0 en 0,25 procent zit, zal aangehouden worden tot eind 2014. Aan dat schema werd niet geraakt, al stemde Jeffrey Lacker van Richmond opnieuw tegen die tijdstabel. Die havik is al langer de enige die tegenstemt, en aanstuurt op een snellere renteverhoging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud