Advertentie

Fed zet stimuli in oktober stop

Janet Yellen, de voorzitter van de Fed. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank Fed zal, als alles blijft gaan zoals ze nu verwacht, in oktober het stimulusprogramma doen aflopen door er in één klap de laatste 15 miljard dollar af te doen. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering van het open market committee van half juni.

De Federal Reserve geeft stilaan de details hoe het stimulusprogramma zal worden afgesloten. Nu wordt het programma, waarbij miljarden worden uitgetrokken om staatsobligaties en herverpakte hypotheken op te kopen, maand na maand afgebouwd: telkens wordt het te besteden bedrag met 10 miljard verminderd.

Nu wordt duidelijk dat de Fed in oktober liefst de laatste 15 miljard in één klap in de markt pompt, liever dan het nog in schijfjes te verdelen en het programma langzamer over nog enkele maanden te laten uitdoven. Daarover lijkt althans een consensus te groeien onder Fed-bestuurders, blijkt uit de notulen van hun vergadering van 17 en 18 juni, die woensdag zijn vrijgegeven. 

Deze aanpak geldt als de Amerikaanse economie blijft evolueren zoals in het voorbije halfjaar is gezien. Fed-voorzitter Janet Yellen houdt vooral met argusogen de evolutie van het aantal werklozen in de gaten. De officiële werkloosheidsgraad is tot 6,1 procent gezakt, het precrisisniveau, maar Yellen houdt een slag om de arm omdat dat officiële cijfer te weinig rekening houdt met Amerikanen die meer willen werken (dan deeltijds) of die het zoeken tot nader order hebben opgegeven.

De Fed denkt voorts na over manieren om de financiële markten voor te bereiden op het stopzetten van het steunprogramma. De plannen over de strategie moeten daarom later dit jaar bekendgemaakt worden, aldus de Fed. De directeurs zijn het nog niet eens over wanneer en hoe sterk de belangrijkste sturende rentetarieven moeten worden aangepast. 

Sommige directeurs vrezen dat investeerders op de financiële markten reeds al te veel vertrouwen hebben en te vergaande risico's nemen. Hun vrees maakt weinig indruk. Na de vrijgave van de Fed-notulen gingen de koersen op Wall Street hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud