Fed ziet breed herstel arbeidsmarkt VS

Een man lost groenten en fruit in Washington ©AFP

De Amerikaanse economie is de afgelopen maanden verder gegroeid, mede dankzij een breed gedragen herstel van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het Beige Book, het maandelijkse economische rapport van het stelsel van centrale banken in de VS.

De twaalf regionale banken van de Federal Reserve (Fed) geven daarin aan dat de groei van 's werelds grootste economie in oktober en november zich heeft doorgezet.

De vooruitgang is te danken aan de werkgelegenheid, die in grote delen van het land toeneemt, en aantrekkende consumentenbestedingen. In de meeste regio's ging ook de industrie verder vooruit.

Het herstel van de Amerikaanse economie zette de Fed er dit jaar toe aan zijn stimuleringsbeleid af te bouwen. De vraag is nu op welk moment de Fed zal besluiten de historisch lage rente in de VS te verhogen. Daarbij letten de centrale bankiers scherp op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Vrijdag maakt de Amerikaanse overheid bekend hoeveel banen er zijn bijgekomen in november en hoe de werkloosheid is geëvolueerd. De banencijfers die het sociaal secretariaat ADP woensdag publiceerde, wijzen op een aanhoudende jobcreatie. In de private sector zouden er 208.000 jobs zijn bijgekomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud