Fed ziet matige groei in 'Beige Book'

Bernanke zit op 29 januari zijn laatste Fed-vergadering voor. - BLOOMBERG ©Bloomberg

De Amerikaanse economie groeide in de maand december andermaal rustig verder. In het maandelijkse 'Beige Book' van de Fed - de ultieme handleiding voor de komende Fed-vergadering - zien drie vierde van de Fed-districten een 'matige groei'. Vooral de retail geeft de economie een duwtje.

'De economische activiteit in de meeste regio's en sectoren bleef groeien vanaf eind november tot het einde van het jaar.' Met die openingszin geeft het Beige Book van de Fed aan dat de economische groei in de Verenigde Staten ook in december onder stoom blijft 

Het aantal Fed-districten met een 'matige' groei steeg van 7 naar 9 ten opzichte van het vorige Beige Book begin december. De meeste districten behouden bovendien een positieve verwachting voor de toekomst, stelt het boek met de beige kaft. 

Die positieve geluiden zijn een belangrijke graadmeter voor de Fed-vergadering op 29 januari, de laatste onder het voorzitterschap van aftredend Fed-voorzitter Ben Bernanke. Na het jobrapport van voorbije week was twijfel gerezen over de staat van de Amerikaanse economie. Er kwamen in december 74.000 banen bij, een pak minder dan de verwachte 200.000.

Het Beige Book, dat een verzameling is van anekdotische informatie over de verschillende sectoren in een aantal districten, ziet evenwel geen reden om te twijfelen. Twee derde van de districten spreekt over een 'toename in het aantal aanwervingen'. Economen herinneren er in de marge van het rapport aan dat zelfs met de terugval in december, er in 2013 elke maand gemiddeld 182.000 jobs bijkwamen. 

Vooral de kleinhandel duwt de economische activiteit hoger. 9 districten zien daar een forse toename, wat geheel in de lijn ligt met de stijging van de kleinhandelsomzet gisteren (+ 0,1 procent). De koopjes voor de feestdagen spelen daar een belangrijke rol. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud