Felle grappen over Trump verdelen Amerikaanse journalisten

Michelle Wolf oogstte veel kritiek met haar harde grappen over Trump en diens entourage. ©REUTERS

De Amerikaanse journalistenvereniging WHCA zit verlegen met de felle grappen die de komiek Michelle Wolf maakte over president Trump.

Naar jaarlijkse traditie kwamen Amerikaanse politieke journalisten zaterdagavond samen voor hun Correspondents' Dinner. Meestal is dit in aanwezigheid van de president, maar president Donald Trump was al voor de tweede keer op rij afwezig. En toch domineerde hij het evenement.

Comedienne Michelle Wolf pakte Trump tijdens een optreden keihard aan. 'Ik zou hem graag naar hier hebben gesleept', zei ze, 'maar ik heb begrepen dat de president de enige pussy is die je niet mag vastgrijpen.' Ze maakte ook grappen over zijn dochter Ivanka en zijn relatie met de pornoactrice Stormy Daniels.

Het optreden van Michelle Wolf tijdens het White House Correspondents' Dinner.

Ook Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders, die wel aanwezig was, werd frontaal aangevallen. 'Ik heb Sarah eigenlijk heel graag', zei Wolf. 'Ik denk dat ze heel vindingrijk is. Maar ze verbrandt feiten en gebruikt de as vervolgens om om de perfecte oogschaduw te creëren.'

IJzige stilte

Wolfs optreden en harde grappen zorgden tijdens het diner al voor ongemak bij de aanwezigen en veel grappen werden onthaald op een ijzige stilte. Andrea Mitchell, de correspondente van de zender NBC News, vond na afloop dat 'excuses nodig zijn'.

Margaret Talev, de voorzitter van de White House Correspondents Association (WHCA) nam in een mededeling afstand van Wolfs uitspraken. 'Het programma was bedoeld om een boodschap van eenheid te brengen over onze gezamenlijke inzet voor een krachtige en vrije pers. Spijtig genoeg paste de monoloog van de artiest niet in de geest van die missie.'

Volgens Talev dreigt de controverse over Wolf af te stralen op de WHCA. Toch bood ze geen excuses aan omdat haar organisatie geen greep had op de inhoud van Wolfs conference. Talev liet wel weten dat de WHCA gaat nadenken over het format van het jaarlijkse diner. 

'Begin opnieuw'

In een reactie zei president Trump dat het diner aan verandering toe is. 'Maak er een einde aan, of begin opnieuw', tweette hij. 'Het Correspondents' Dinner was vorig jaar al een mislukking, maar dit jaar was het beschamend voor iedereen die er bij betrokken was.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud