Advertentie

Ferguson centrum zwarte frustratie

©REUTERS

In Ferguson, een voorstad van de Amerikaanse metropool St. Louis, is de raciale spanning opnieuw te snijden sinds een zwarte ongewapende tiener vorige week gedood is door politiekogels. De gouverneur van de staat Missouri haalt de Nationale Garde erbij in een poging de orde te herstellen.

Door Roel Verrycken, onze correspondent in de VS

West Florissant Avenue, een van de hoofdstraten van Ferguson nabij St. Louis in het midenwesten van de VS, is al tien dagen het zenuwcentrum van een confrontatie tussen demonstranten en de lokale ordediensten. Mensen komen op straat om hun frustratie te uiten en gerechtigheid te eisen nadat de 18-jarige Michael Brown, een ongewapende zwarte tiener, door een politieagent werd doodgeschoten. De spanningen kalmeerden even bij de start van het weekend, maar de voorbije nachten sloeg de sfeer opnieuw om.

De nacht van zondag op maandag was de meest gewelddadige in Ferguson sinds de dood van Brown. Winkels werden geplunderd en er vielen schoten. Molotovcocktails werden naar de politie gegooid. De politie antwoordde met traangas en rubberkogels om de betogers uiteen te jagen en arresteerde een tiental mensen die de bevelen niet gehoorzaamden. ‘We moesten optreden om levens en het eigendom van mensen te beschermen’, zei Ronald Johnson van de State Highway Patrol, de politiedienst die het commando kreeg toegewezen. ‘Ik had geen andere keuze dan harder op te treden.’

Jay Nixon, de gouverneur van Missouri, had zaterdag al een avondklok ingesteld en de noodtoestand uitgeroepen. Tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends mocht niemand in Ferguson nog op straat komen. Omdat deze ingreep niet volstond om de rust te doen weerkeren, riep Nixon gisterochtend vroeg de hulp in de van de Nationale Garde. Dat is een afdeling van het leger met reservisten die op bevel van de gouverneurs van elke staat kunnen worden opgeroepen bij binnenlandse crisissituaties. Gisteravond kwamen ze in Ferguson aan om West Florissant Avenue en omgeving te bewaken. Volgens Nixon is hun optreden nodig vanwege de ‘gecoördineerde en steeds gewelddadiger acties’.

Zondag was nochtans begonnen met een herdenkingsplechtigheid ter ere van Brown. ‘Vannacht is een dag van hoop, gebeden en vredelievend protest verstoord door de criminele daden van een georganiseerde groep individuen, van wie velen van buiten de stad of de staat komen, maar wier acties de inwoners en bedrijven van Ferguson bedreigen’, zei Nixon.

De situatie in Ferguson domineert al enkele dagen de Amerikaanse media. Gisteren werd president Barack Obama, die kort zijn vakantie op het oostelijke eiland Martha’s Vineyard onderbroken had, in het Witte Huis persoonlijk ingelicht door minister van Justitie Eric Holder. De dood van Brown door de politie is voor de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap een nieuw voorbeeld van de harde behandeling die zwarten in de VS te verduren krijgen door de politie. Ze beschuldigen de ordediensten van ‘racial profiling’, het verdenken van minderheden puur op basis van hun huidskleur. Amper enkele weken geleden stierf in New York nog een ongewapende zwarte man nadat hij door agenten in een wurggreep was genomen.

Intussen, onder druk van de demonstranten in Ferguson, is ook de naam van de agent vrijgegeven die de fatale schoten loste. Het gaat om Darren Wilson. Hij schoot zes keer op Brown, bleek gisteren uit de resultaten van een autopsie die de familie van de tiener had laten uitvoeren. Een van de kogels ging door het hoofd, wat doet vermoeden dat zijn hoofd gebogen was op het moment dat Wilson vuurde. Dat sluit aan bij getuigenissen die stellen dat Brown met de handen in de lucht wilde duidelijk maken dat hij ongewapend was. Sindsdien is ‘hands up, don’t shoot’ in Ferguson en de rest van de VS uitgegroeid tot slogan om te protesteren tegen de dood van Brown.

‘De familie heeft het recht te weten hoe hun geliefde is gestorven’, zei Michael Baden, de arts die de autopsie uitvoerde. ‘Dat kan voor kalmte zorgen in de gemeenschap en de bezorgdheid wegnemen dat de politie de waarheid zou willen verstoppen. Deze informatie had ook al op dag één openbaar gemaakt kunnen worden. De mensen vragen al lang: hoeveel keer is hij beschoten?’ Baden is een New Yorkse autoriteit op het vlak van autopsies. Hij was op vraag van de familie van Brown naar Ferguson afgereisd.

De autopsie geeft voor het eerst wat meer duidelijkheid over de omstandigheden waarin Brown is overleden, iets wat de demonstranten in Ferguson al sinds het begin eisen. Minister Holder liet al verstaan dat ook het ministerie van Justitie nog een autopsie zal uitvoeren om meer duidelijkheid te scheppen. Holder, ook een Afro-Amerikaan, is binnen de regering-Obama de voornaamste spreekbuis voor rassenkwesties en discriminatie.

In Ferguson is de kritiek op de manier waarop de politie de onrust aanpakt enorm groot. Vorige week zetten de ordediensten militaire wapens en materiaal in, zoals gepantserde wagens, sluipschutters en camouflagekleding. Dat machtsvertoon gaf de voorstad van St. Louis de aanblik van buitenlands oorlogsgebied.

Toen de zwarte commandant Ron Johnson, die bovendien in de streek opgegroeid was, het bevel overnam, leek de situatie te bedaren, tot het geweld zondag weer toenam. De demonstranten reageerden bijzonder misnoegd toen de politie, tegen het verzoek van het ministerie van Justitie en van gouverneur Nixon in, een video vrijgaf waaruit blijkt dat Brown een verdachte was in een overval op een winkel. Die beelden werden geïnterpreteerd als een rechtvaardiging van de schoten op Brown.

Gouverneur Nixon hief intussen het uitgaansverbod weer op. ‘Samen met de inwoners van Ferguson en de rest van Missouri veroordeel ik het geweld van de voorbije nachten. We zijn allemaal gefrustreerd en op zoek naar gerechtigheid na de dood van Michael Brown. Terwijl het onderzoek loopt, moeten we Ferguson verdedigen tegen geweld zodat het protest in vrede kan verlopen en de zoektocht naar antwoorden kan doorgaan.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.