Fitch dreigt met knip in kredietwaardigheid VS

©REUTERS

De snel verslechterende staat van de Amerikaanse staatskas en het gebrek aan een plan om de door corona totaal ontspoorde begroting weer recht te trekken, baren het ratingbureau zorgen.

Fitch behoudt vooralsnog de AAA-rating voor de Verenigde Staten, maar verandert de vooruitzichten wel van 'stabiel' naar 'negatief'. Daarmee maakt de kredietwaardigheidsbeoordelaar duidelijk dat een ratingverlaging wellicht tot de mogelijkheid behoort in de niet al te verre toekomst.

Het ratingbureau benadrukt dat de Amerikaanse staatsschuld nog altijd profiteert van de enorme omvang van de economie, het hoge gemiddelde inkomen per inwoner, de dynamiek van het bedrijfsleven en het feit dat de Amerikaanse dollar nog altijd de belangrijkste reservemunt van de planeet is.

Duizenden miljarden

Ook heeft de VS de duizenden miljarden dollar aan corona-maatregelen de voorbije maanden nog zeer goedkoop kunnen financieren: de gemiddelde rente op de Amerikaanse staatsschuld zakte zelfs van 2,5 procent in juni vorig jaar naar 1,75 procent nu.

Daar staat echter tegenover dat het federale Amerikaanse begrotingstekort en de bijbehorende staatsschuld al voor de uitbraak van de coronacrisis 'hoog' waren en 'de traditionele sterke leenkracht van de VS ondermijnt'.

130%
De Amerikaanse staatschuld
zal tegen 2021 oplopen tot 130 procent van het BBP, voorspelt Fitch

Sinds de coronacrisis loopt het Amerikaanse begrotingstekort, zoals bij zoveel nationale overheden, stevig op. Fitch rekent dat Washington dit jaar uitkomt op een begrotingstekort van 20 procent en dat dat in 2021 iets zal bijtrekken tot 11 procent. Dat leidt tot een staatsschuld die eind volgend jaar 130 procent van het BBP bedraagt.

Fitch twijfelt eraan dat de Amerikaanse overheid die ontsporende financiƫn snel weer onder controle zal kunnen of willen krijgen: 'Er is ook na de presidents- en Congres-verkiezingen van november een risico dat de huidige beleidsimpasse aanhoudt'. Daar komt nog bij dat 'de politieke polarisatie de instituties verder kan verzwakken' en de broodnodige samenwerking tussen Democraten en Republikeinen nog moeilijker maakt.

De VS heeft bij Fitch nu nog de hoogste AAA-rating, net als bij Moody's. Standard & Poors heeft de rating van de Amerikaanse overheid in 2011 verlaagd van AAA naar AA+.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud