G7-top brengt Obama nogmaals in Brussel

Barack Obama stapt aan boord van Air Force One, net voor zijn vertrek van op de Filippijnen op 29 april jl. ©EPA

Iets meer dan twee maanden na zijn (eerste) bezoek aan ons land, wordt de Amerikaanse president Barack Obama begin juni weer in Brussel verwacht. Voor de top van de G7.

Eind maart waren de leiders van de zeven grootste westerse economieën in Den Haag al overeengekomen om Rusland (tijdelijk) links te laten liggen, wegens zijn houding in het Oekraïne-conflict en de annexatie van de Krim. Er zou dus geen G8-top in Sotsji komen, zoals de Russische president Poetin had gewild, maar een G7-top in Brussel.

Nu is de datum voor de volgende G7-top bekend: 4 en 5 juni. Aan de topbijeenkomst zal ook Barack Obama deelnemen. Volgens een verklaring van het Witte Huis zal Obama dan, in het kader van het voortdurend overleg van de Verenigde Staten met hun bondgenoten, naar Polen, België en Frankrijk reizen.

Hij zal in Warschau bilaterale besprekingen voeren en deelnemen aan een evenement voor de viering van 25 jaar Polen zonder communisme. De crisis in Oekraïne, de houding van het Westen en de sancties tegen Rusland zullen ongetwijfeld hoog op Obama’s agenda staan.

Na zijn bezoek aan Polen reist Obama naar Brussel voor de top van de G7. Daarna staat Frankrijk op het programma, waar hij zal deelnemen aan ceremonieën voor de 70ste verjaardag van D-Day. Op 6 juni 1944 begon de invasie van de geallieerden in Normandië, die het begin vormde van de bevrijding van Europa.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud