Gehackte pijpleiding in VS pas eind deze week hersteld

©AFP

De cruciale Colonial Pipeline in de Verenigde Staten zal pas eind deze week weer volledig operationeel zijn na een cyberaanval door Russische hackers. Moskou ontkent elke betrokkenheid.

Voor het weekend vergrendelden op losgeld beluste hackers de computersystemen bij Colonial Pipeline, dat de langste pijplijn voor olieproducten - zoals benzine, diesel, gas en stookolie - in de VS uitbaat. Met 8.850 kilometer aan leidingen staat het bedrijf in voor bijna de helft van de bevoorrading van 50 miljoen Amerikanen in het zuiden en oosten van het land. In verschillende staten melden tankstations tekorten, nu de voorraden slinken en Amerikanen nog snel hun wagen willen voltanken.

De overheid kondigde maandag een regionale noodtoestand af, waardoor het ministerie van Verkeer makkelijker kan ingrijpen. Brandstof mag sindsdien in 17 staten en in de hoofdstad over de weg vervoerd worden. Ook de trein is een optie, al zijn die oplossingen niet zaligmakend. Sinds maandagavond wordt de pijpleiding in verschillende stappen weer in gebruik genomen. Tegen het einde van de week moet de Colonial Pipeline volledig operationeel zijn.

Robin Hoods

De FBI bevestigt dat DarkSide achter de aanval zat. Dat is een Russisch hackerscollectief dat gespecialiseerd is in ransomware, kwaadaardige software die netwerken van bedrijven versleutelt en lamlegt om geld af te persen. DarkSide zet zich in de markt als een groep Robin Hoods die steelt van de rijken en deelt met de armen.

De Amerikaanse president Joe Biden beschikt 'in dit stadium' niet over bewijs dat het Kremlin iets te maken heeft met de cyberaanval, al heeft Rusland 'een zekere verantwoordelijkheid' omdat het hackerscollectief er gevestigd is. 'Rusland voert geen kwaadwillige activiteiten uit in cyberspace', reageerde de ambassade in de VS, die 'de ongegronde verzinsels van bepaalde journalisten' veroordeelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud