Geithner scherper over Chinese munt

(foto afp)

De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, heeft zijn toon over het Chinese wisselkoersbeleid opnieuw aangescherpt. Zo noemde hij donderdag de waarde van de yuan van 'kritiek belang' voor de wereldeconomie. De voorbije maanden was Geithner opvallend mild ten aanzien van Peking.

Voor de Amerikaanse senaatscommissie voor Financiën zei de minister dat hij in het ongewisse blijft over de Chinese koers. 'Ik weet, om eerlijk te zijn, niet of we ons op een punt bevinden om op korte termijn betekenisvolle vooruitgang te zien'.

De koppeling van de yuan aan de dollar zette andere Aziatische landen aan om ongezien tussen te komen op de buitenlandse valutamarkten, oordeelde Geithner. Peking belemmerde daarmee het wereldwijde evenwicht. 'Een flexibelere yuan zal de marktkrachten toelaten om een actievere rol te spelen om een sterke, gebalanceerde en duurzame groei wereldwijd te versnellen', meent de minister van Financiën.

Geithners veranderde voor de commissie zijn toon over China. De voorbije maanden was hij opvallend milder voor China. Zo stond hij op de rem voor de publicatie van een rapport over de vraag of China zijn munt manipuleerde. Volgens Geithner, die onder meer de bilaterale gesprekken in mei afwachtte, was dit 'het juiste ding om te doen'.

In de commissie hebben enkele senatoren de druk op Geithner opgevoerd. 'Amerika kan het zich niet permitteren om inschikkelijk te zijn', vond Max Baucus, de democratische voorzitter van de senaatscommissie voor Financiën. 'We hebben de luxe niet meer om een mislukte aanpak te volgen', zei Baucus. 'We moeten handelen, niet praten'. Een rist senatoren stelde sancties voor tegen China.

Verschillende politici in Washington verwijten Peking oneerlijke concurrentie. Volgens hen houdt China de renminbi bewust goedkoop om de export een zetje te geven. Donderdag bleek nog dat de Chinese uitvoer in mei met 48,5 procent in gestegen in vergelijking met een jaar geleden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud