Geithner vindt onderdak bij durfkapitaalfonds

De voormalige Amerikaanse minister van Financiën, Tim Geithner (Foto: Reuters). ©REUTERS

De voormalige Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, heeft een nieuwe job. Een van de hoofdrolspelers in de bestrijding van de wereldwijde financiële crisis gaat aan de slag bij durfkapitalist Warburg Pincus.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal pakte zaterdag uit met het nieuws over de carrièrewending van Geithner. 'Ik ga in maart aan de slag bij Warburg', vertrouwde Geithner de krant toe. 

De 52-jarige Geithner wordt voorzitter en 'managing director' bij het bedrijf met hoofdzetel in New York. Hij gaat mee de strategie van de durfkapitalist uitstippelen.

De overstap illustreert de groeiende macht van de private-equityspelers die bedrijven wég van de beurs halen, terwijl klassieke beurshuizen net geld verdienden door bedrijven náár Wall Street te brengen. Warburg Pincus begeleidde onder meer oogverzorger Bausch & Lomb en luxeretailer Neiman Marcus naar de Wall Street-exit. 

'Toen ze me benaderden, maakten ze meteen duidelijk dat ze me graag een belangrijke rol zien spelen in het managen van het bedrijf', zei de ex-minister van Financiën. Hij gaat rechtstreeks rapporteren aan de twee CEO's van de durfkapitalist.

Crisis

Geithner stond aan het hoofd van het Amerikaanse ministerie van Financiën toen een financiële crisis de wereld tussen 2007 en 2009 hard trof. Zijn 'fans' prijzen hem omdat hij de crisis mee hielp bedwingen. Zijn critici betogen dan weer dat hij de banken op Wall Street destijds niet hard genoeg aanpakte.

'Ik heb gedaan wat ik het best vond voor de economie en de financiële markten', zegt hij over die periode. Geithner, die in januari dit jaar de deur van het ministerie van Financiën achter zich dichttrok, maakt zich sterk dat de zogenaamde wet Dodd-Frank uit 2010 het land zal beschermen tegen een nieuwe grote financiële crisis. Volgend jaar brengt hij een boek uit over de financiële crisis.

Privésector

Geithner is niet de eerste voormalige Amerikaanse functionaris die de wereld van de durfkapitalisten instapt. Eerder dit jaar raakte nog bekend dat de voormalige topman van de inlichtingendienst CIA, David Petraeus, aan de slag zou gaan bij KKR.

Oud-vicepresident Dan Quayle en ex-minister van Financiën John Snow kregen in het verleden dan weer een job bij Cerberus. En Carlyle heeft heel wat voormalige leden van de regering van George Bush en Bill Clinton op de loonlijst staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud