'Gevangenen Guantanamo fungeerden als dubbelspion'

Guantanamo Bay. ©AFP

Van de gevangenen die sinds 2002 verbleven op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay, fungeerden enkele onder hen als dubbelspion voor de CIA. Dat zegt het persbureau Associated Press op gezag van bronnen.

Na de aanslagen van 9/11 werd de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay ingericht als gevangenis voor terreurverdachten. Nu blijkt echter dan een deel van de 600 Ć  700 gedetineerden die daar zaten, ook werden ingeschakeld als dubbelspion. Ze werden huiswaarts gestuurd, met de specifieke opdracht om de Verenigde Staten te helpen terreurverdachten uit te schakelen. 

Het is onduidelijk hoe succesvol de operatie was, maar bepaalde gedetineerden zouden wel degelijk de CIA geholpen hebben om een aantal Al-Qaida figuren uit te schakelen. In ruil hiervoor kreeg hun familie extra bescherming en hadden ze ook een zekere som ter beschikking. 

Als gedetineerden instapten in het programma, werden ze ondergebracht in een ander gebouw genaamd 'Penny Lane'. Het comfort daar zou extreem hoog zijn, zoals aparte keukens, douches en televisies. 

Het programma werd in 2006 stopgezet. De reden van de stopzetting is niet geweten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud