Gids voor de verkiezingsavond

Ergens tussen half twee en drie uur vannacht weten we wellicht wie de volgende Amerikaanse president wordt.

Wie haalt het eerst 270 kiesmannen binnen? Dat is de inzet van de verkiezingsavond vanavond. Mitt Romney is zeker van de meeste staten in het Zuiden, waaronder het belangrijke Texas. Barack Obama is zeker van het Noord-Oosten en het grootste deel van de west-kust, wat hem New York en California oplevert.

De verkiezingen worden beslist in negen swing states: De twee belangrijkste daarvan zijn Florida (29 kiesmannen) en Ohio (18). Maar ook New Hampshire, Virginia, North Carolina, Wisconsin, Iowa, Colorado en Nevada zijn 'battleground states'.

Wellicht weten we ergens tussen half twee en drie uur wie de verkiezingen wint. Tenzij het weer wordt zoals in 2000, en uiteindelijk rechters over de uitslag beslissen. Dan kunnen we nog weken wachten.

 

1u00 - Vijf staten - 60 kiesmannen - Eén swing state

De eerste stembureaus sluiten in vijf Oostelijke staten, die samen goed zijn voor zestig kiesmannen. De belangrijkste om in de gaten te houden is swing state Virginia (13 kiesmannen).

 

1u30 - Drie staten - 38 kiesmannen - Twee swing states

Misschien vallen de verkiezingen al in een beslissende plooi. De stembureaus in Ohio sluiten namelijk. Als Mitt Romney Ohio verliest, wordt het voor hem bijzonder moeilijk. Hij zou dan vrijwel alle andere swing states moeten binnen halen. Als hij op dit moment ook al Virginia zou verloren hebben, wordt het bijzonder lastig voor hem. Voor Barack Obama zou Ohio verliezen een tegenslag zijn, maar hij heeft nog een kans die goed te maken.

Ook de resultaten van swing state North Carolina (vijftien kiesmannen) komen binnen. Obama won die staat vier jaar geleden nipt.

 

2u00 - Zeventien staten - 172 kiesmannen - Twee swing states

De grootste golf resultaten van de hele avond stroomt binnen. Houd de ogen gericht op Florida, de swing state met het meest kiesmannen. Ook in New Hampshire sluiten de stembureaus, al gaat het in deze swing state maar om vier kiesmannen. 

Illinois wordt een beetje de kanarie in de koolmijn: mocht Obama zijn thuisstaat verliezen, dan toont dat aan dat hij in de problemen zit. Op dit moment komen de resultaten binnen voor een hele reeks staten die Romney binnen haalt. Maar belangrijker is dat nu al beslist is over meer dan de helft van de kiesmannen in de negen swingstates. De kans dat we nu al weten wie wint, is reëel.

 

2u30 - Arkansas - 6 kiesmannen 

De thuisbasis van ex-president Bill Clinton, maar diens invloed is er uitgewerkt. Verwacht wordt dat Mitt romney hier wint.

 

3u00 - Dertien staten - 153 kiesmannen - Twee swing states

New York is voor Obama, Texas voor Mitt Romney. De grote vraag is wie Colorado en Wisconsin binnenhaalt. Ook Minnesota en Michigan zijn voor niemand zeker, net zoals Arizona en New Mexico.

 

4u00 - Vier staten - 21 kiesmannen - Twee swing states

Als we nu nog niet weten wie president wordt, wordt het nagelbijten voor de swing states Iowa en Nevada. Alle resultaten die hier na komen, liggen zo goed als vast.

 

5u00 - Zes staten - 85 kiesmannen

Hier worden geen verrassingen verwacht. California is voor Obama, net zoals zijn thuisbasis Hawai en wellicht ook Washington en Oregon. Idaho en North-Dakota zijn voor de republikeinen.

 

7u00 - Alaska - 3 kiesmannen

Mochten we het nu nog niet weten, dan weten we het eigenlijk wel al. Als het echt op Alaska zou aankomen, dan wordt Mitt Romney de nieuwe president.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud