Goldman Sachs laat Obama vallen

De Democraat Barack Obama heeft het verkorven bij Goldman Sachs (Foto: AFP).

Het machtigste beurshuis van Wall Street, Goldman Sachs, laat president Barack Obama vallen. In 2008 was Goldman nog het bedrijf dat financieel het meest bijdroeg aan de campagne van de Democraat; vier jaar later gaat de voorkeur duidelijk uit naar Mitt Romney en de Republikeinen. De bankhervorming, en vooral dan de Volcker Rule, verklaren de spectaculaire ommeslag van de effectenbank.

In de veertig jaar dat het financieringsmodel van de verkiezingscampagnes bestaat, is er nog nooit zo'n ommeslag geweest, pluisde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal uit. De werknemers van Goldman Sachs gaven in 2008 méér dan 1 miljoen dollar aan Obama; tijdens de huidige campagne gaat het om slechts 136.000 dollar. De voorkeur gaat duidelijk naar Mitt Romney, die 900.000 dollar kreeg en ook de zogenaamde 'super PAC' (een financieringsvehikel) van de Republikeinen kreeg eveneens 900.000 dollar.

De ommekeer in de politieke voorkeur van Goldman Sachs is opmerkelijk. De voorbije 23 jaar was de instelling de grootste schenker uit de bedrijfswereld aan de Democratische Partij.

De oorzaken zijn niet ver te zoeken. De bankiers voelen zich aangevallen en uitgesloten door Obama. De invoering van de nieuwe financiële regelgeving stuitte op veel onbegrip. Vooral de zogenaamde Volkcer Rule, waarbij het handelen voor eigen rekening moet afgescheiden worden van de rest van de bankactiviteiten, kost de grote jongens van Wall Street geld.

Volcker Rule

Hoewel de Volcker Rule nog ingevoerd moet worden, heeft Goldman Sachs al een aantal activiteiten afgebouwd. In de gloriejaren was de handel voor eigen rekening goed voor een inkomen van 200 miljoen dollar per kwartaal. Soms liepen de inkomsten tot 10 procent van alle inkomsten op.

Obama is niet populair bij de bankiers. Behalve Goldman Sachs zijn ook JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America en Morgan Stanley politiek actief. Werknemers van de vijf banken samen gaven in 2008 nog 3,5 miljoen dollar aan Obama, tijdens deze campagne slechts 650.000 dollar. Mitt Romney mocht rekenen op een gezamenlijke cheque van 3,3 miljoen dollar.

De financiëledienstengroepen waren in 2008 de belangrijkste financiers van de Obama-campagne. Ze gaven samen 43 miljoen dollar in 2008. In 2012 is dat bedrag teruggevallen tot 12 miljoen dollar, terwijl Romney op het dubbele kan rekenen.

Dat Romney actief was op Wall Street, bij de durfkapitalist Bain, verklaart voor een belangrijk deel zijn populariteit.

Government Sachs

De breuk met Obama en de Democraten zet een zeer oude traditie op de helling. Een van de mythische leiders van Golman Sachs, Sydney Weinberg, was in de jaren dertig van de vorige eeuw een belangrijke financier van de campagnes van Franklin D. Roosevelt. Weinberg was niet alleen een financier van de Democratische president, maar verwierf daarmee belangrijke invloed in Washington. Hij zetelde ook in allerlei adviesraden die de president bijstonden in maatregelen voor de financiële sector.

De rol van Goldman Sachs in de politiek werd almaar belangrijker. De bank leverde bijvoorbeeld ministers van Financiën voor de Democraten en voor de Republikeinen. De gewezen CEO Jon Corzine schopte het tot senator voor de Democraten in New Jersey. De grote rol in het politieke leven bezorgde de bank de bijnaam 'Government Sachs'.

Giften

Maar sinds het aantreden van Obama is de stemming duidelijk omgeslagen. Hoewel de huidige CEO, Lloyd Blankfein, zichzelf als Democraat omschrijft, is hij erg karig geweest met giften aan Obama.

De Democraten zijn ook allesbehalve vriendelijk geweest voor Goldman Sachs. Na een klacht van de beurswaakhond SEC in 2010 werd de top van de bank ter verantwoording geroepen in het Congres. De Democratische senator Carl Levin was snoeihard voor de top. Hij beschuldigde Goldman van 'ongebreidelde hebzucht' en een jaar later noemde hij Blankfein een 'leugenaar'.

En daarmee was de breuk compleet. In 2011 hield de bank een diner om de campagne van Romney te spijzen. Ruim 80 personen woonden dat diner bij. Romney werd geïntroduceerd door John Whitehead, een voormalig directielid van Goldman, die nog actief was bij Ronald Reagan. Whitehead is slechts een van de vele uitgesproken aanhangers van Romney bij Goldman Sachs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud