Gouverneur Arizona blokt antihomowet af

Jan Brewer, gouverneur van Arizona (foto: Reuters) ©Reuters

De gouverneur van Arizona heeft woensdag haar veto gesteld tegen een bijzonder omstreden wet waardoor bedrijven de godsdienstvrijheid zouden kunnen inroepen om homoseksuele klanten te weigeren.

De tekst, die vorige week groen licht kreeg in het deelstaatparlement, 'is in algemene termen geformuleerd en zou onbedoelde en negatieve gevolgen kunnen hebben. Ik heb enkele minuten geleden mijn veto gesteld', verklaarde Jan Brewer.

Bij de bekendmaking van haar beslissing ontstond een vreugde-uitbarsting bij een groep tegenstanders van de wet, die aan de Senaat in Phoenix bijeengekomen was.

Volgens Brewer snijdt de bewuste wet geen enkel specifieke actuele bezorgdheid aan over de religieuze vrijheid in Arizona. 'Ik heb geen enkel voorbeeld gehoord van een schending van de godsdienstvrijheid van handelaars' in onze staat, zei ze.

De Republikeinse gouverneur, die bekend staat om haar ultraconservatieve standpunten rond migratie, stelde dat aloude normen over het huwelijk en het gezin onder druk staan. 'Niettemin geloof ik oprecht dat wet 1062 potentieel meer problemen kan veroorzaken dan hij tot doel heeft er op te lossen. Hij zou Arizona kunnen verdelen op een manier die we niet voor mogelijk achten en die niemand wil', aldus Brewer.

'Godsdienstvrijheid is een fundamentele waarde voor de VS en Arizona. Maar non-discriminatie is dat evenzeer'. De wettekst heeft het niet precies over homoseksuelen, maar laat individuele burgers en handelaars toe om tijdens een eventueel proces wegens discriminatie hun religieuze overtuiging in te roepen.

Tegen het initiatief kwam heel wat verzet, onder andere van de invloedrijke burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU), die de gouverneur had opgeroepen haar veto te stellen. 'Eens te meer staan de parlementsleden van Arizona aan de verkeerde kant van de geschiedenis", stelde de ACLU.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud