Advertentie

Gouverneur New York schuldig aan seksueel wangedrag

Naar Andrew Cuomo, gouverneur van New York, liep een onderzoek over grensoverschrijdend gedrag. Woensdag werd bevestigd dat hij zich schuldig maakte aan 'ongepaste commentaren, gebaren en ongewenste kussen en omhelzingen'. ©AFP

Een officieel overheidsonderzoek bevestigt dat Andrew Cuomo zich heeft bezondigd aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Amerikaans president Joe Biden roept gouverneur Cuomo op de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen.

'Ik vind dat hij moet opstappen.' Dat heeft Joe Biden dinsdag gezegd nadat een rapport had bevestigd dat Andrew Cuomo elf vrouwen heeft lastiggevallen. Eerder hadden twee Democratische senatoren diezelfde oproep gedaan.

Cuomo creëerde een toxische sfeer op het werk door huidig en voormalig vrouwelijk personeel van de staat New York seksueel te intimideren. Daarmee overtrad hij zowel de federale wet als die van zijn eigen staat. Dat concludeert Letitia James, de procureur-generaal van de staat New York, in een rapport van 165 pagina's na maandenlang onderzoek gebaseerd op 179 gesprekken met vrouwen die Cuomo en zijn entourage van seksueel wangedrag beschuldigen.

Cuomo maakte van het gouverneurshuis een toxische werkplek vol pestgedrag, intimidatie en angst.
Joon Kim
Advocaat Cleary Gotlieb Steen & Hamilton

Ongepaste toespelingen

Het onderzoek kwam er nadat verschillende vrouwen begin dit jaar naar buiten waren gekomen met hun verhaal over wangedrag door de gouverneur. Daarbij was sprake van ongepaste en seksueel getinte toespelingen en aanraking zonder hun toestemming. Cuomo is altijd blijven ontkennen dat hij vrouwen ongepast heeft aangeraakt. Wel heeft hij zich verontschuldigd mochten vrouwen zich gekwetst of beledigd voelen. Ook dinsdag herhaalde hij dat hij niets verkeerd heeft gedaan. 'Dit is gewoon niet hoe ik ben', zei hij.

Het eindrapport van de procureur-generaal laat er nu geen twijfel over bestaan. 'Cuomo maakte van het gouverneurshuis een toxische werkplek vol pestgedrag, intimidatie en angst', aldus Joon Kim. Hij voerde het onderzoek samen met Anne Clark, een advocate gespecialiseerd in arbeids- en discriminatierecht, op vraag van Letitia James.

Anne Clark, procureur-generaal Letitia James en Joon Kim. ©AFP

Joon Kim is niet de minste. Hij is advocaat bij het grote kantoor Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, maar vooral een gewezen openbaar aanklager van het prestigieuze zuidelijke district van New York. Dat heeft door zijn middelen, historiek en bevoegdheid over de wijk en het financiële district Manhattan en de aanwezigheid van een kantoor van de federale politiedienst FBI de reputatie van een bijzonder agressieve (witteboord)criminelenjager.

Twee nieuwe getuigenissen

De conclusies van het onderzoek en de uitspraken van de president verhogen ongetwijfeld de druk op hem opnieuw. Niet alleen zijn uit het onderzoek twee nieuwe getuigenissen gekomen van vrouwen die tot nu niet bekend waren. Bovendien concludeert het rapport dat medewerkers van Cuomo privé-informatie van de betrokken vrouwen deelden om ze in diskrediet te brengen.

Cuomo is ruim tien jaar gouverneur. Voorlopig is hij nog altijd van plan zich volgend jaar bij verkiezingen kandidaat te stellen voor een vierde termijn. Vanuit het kamp-Cuomo wordt dan ook gefluisterd dat James het onderzoek gebruikte als wipplank om zelf een gooi te doen naar de job van gouverneur van New York. Ondanks de stroom aantijgingen heeft Cuomo in de opiniepeilingen nog altijd de steun van de helft van de New Yorkers.

Van hero naar zero in coronacrisis

Cuomo wordt niet alleen achtervolgd door aantijgingen omtrent seksueel wangedrag. Hoewel hij aanvankelijk lof oogstte voor zijn daadkracht en communicatie tijdens de coronacrisis, kantelde dat beeld volledig.

Hij zou het werkelijke aantal doden in de rusthuizen hebben laten manipuleren, familieleden prioritair toegang hebben gegeven om zich te laten testen op corona en staatspersoneel hebben ingezet voor een boek over zijn leiderschap tijdens de pandemie. Daarvoor ontving hij van een uitgever een voorschot van 5 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud