Advertentie
Advertentie

Beurzen kleuren rood door stagflatievrees in VS

Een winkel van Walmart, de grootste supermarktketen in de VS. De consumptie groeide zwakker in het eerste kwartaal. ©AFP

De inflatie in de VS is in het eerste kwartaal meer gestegen dan verwacht, hoewel de economische groei halveerde. Beleggers vrezen uitstel van de renteverlagingen en reageerden daarom erg negatief.

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met maar 1,6 procent op jaarbasis gegroeid, tegenover 3,4 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel. De groei is veel lager dan verwacht, want economen hadden 2,5 procent voorspeld. De vertraging van de economische groei is vooral te wijten aan de daling van de netto-uitvoer en de zwakkere groei van de consumptie.

Advertentie

Een afkoeling van de economie leidt vaak tot een daling van de inflatie. Dat was begin dit jaar niet het geval, integendeel. De kerninflatie volgens de favoriete maatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed) steeg in het eerste kwartaal naar 3,7 procent op jaarbasis, tegenover 2 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Economen hadden 3,4 procent kerninflatie voorspeld. De Fed streeft naar 2 procent inflatie.

Met de tegenvallende cijfers over de economische groei en de inflatie kregen beleggers een dubbele portie slecht nieuws. Sommige economen waarschuwden al voor het risico van stagflatie, de combinatie van een zeer lage of afwezige groei en hoge inflatie.

Geen snelle renteknip

'De nieuwe inflatiecijfers verminderen de kans dat de Fed in de nabije toekomst de rente verlaagt', zegt ING-econoom James Knightley. 'Een renteverlaging voor september is erg onwaarschijnlijk.'

Een renteverlaging van de Fed voor september is erg onwaarschijnlijk.

James Knightley
Econoom ING

Ook bij beleggers kreeg de hoop op een renteknip een knauw. Volgens de geldmarkt hebben de nieuwe cijfers de kans op een verlaging tegen september doen dalen van 100 naar 75 procent. Ze verwacht nu nog één renteknip tegen eind dit jaar in plaats van twee.

Het vooruitzicht van een langere periode van hoge rente is slecht nieuws voor beleggers. Bovendien zal de sterke vertraging van de economische groei wellicht een negatieve impact hebben op de bedrijfswinsten. Daarom kregen de aandelen- en obligatiemarkten klappen, zowel in de VS als in Europa.

Wall Street

Op Wall Street noteerde de S&P500-index rond 18 uur zowat 1,2 procent lager. In Europa sloot de EuroStoxx50-index, die voor de publicatie van de Amerikaanse cijfers al was gedaald, 1 procent lager.

Op de obligatiemarkten daalden de koersen en stegen de rendementen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde rond 18 uur 6 basispunten hoger op 4,70 procent. De Duitse en Belgische tienjaarsrentes sloten 4 basispunten hoger op 2,63 en 3,18 procent, het hoogste peil sinds november. De valutamarkt reageerde wispelturig. De euro daalde onmiddellijk na de publicatie van de cijfers tegenover de dollar, maar de eenheidsmunt herstelde later.

We verwachten ook in de volgende kwartalen zwakke activiteit.

James Knightley
Econoom ING

Knightley denkt dat de groei in de VS laag blijft. 'We verwachten ook in de volgende kwartalen een zwakke activiteit. De divergentie tussen het ondernemersvertrouwen en de officiële cijfers is zeer groot. We verwachten dat de voorzichtigheid van de ondernemingen zal leiden tot minder aanwervingen en een lagere loongroei.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.