Groot handelstekort koren op de molen van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump. ©EPA

Het Amerikaanse handelstekort is in januari gestegen naar het hoogste peil in negen jaar.

De tegenvallende cijfers van de Amerikanse handelsbalans zullen wellicht de Amerikaanse president Donald Trump sterken om door te zetten met de aangekondigde importtaksen op staal en aluminium.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans steeg in januari met 5 procent naar 56,6 miljard dollar. Dat is het grootste deficit sinds september 2008, blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel. Economen hadden een handelstekort van 55 miljard dollar voorspeld. Het politiek gevoelige handelstekort met China is ook gegroeid, tot bijna de helft van het totale deficit.

Het Amerikaans handelstekort is de jongste maanden sterk gestegen omdat de groei van de consumptie en de bedrijfsinvesteringen de invoer deden toenemen. De VS importeerden in januari voor 257,5 miljard dollar goederen en diensten en exporteerden slechts 200,9 miljard dollar.

Vergeldingsmaatregelen

Trump kondigde vorige week importtaksen aan op staal en aluminium. Hij wil een belasting van 25 procent op buitenlands staal heffen en een taks van 10 procent op buitenlands aluminium. De president zei dat hij daarover deze week een beslissing wil nemen, maar het is niet uitgesloten dat hij nog wat wacht.

De plannen van Trump kunnen een handelsoorlog lanceren. De Europese Unie heeft al gedreigd met vergeldingsmaatregelen. Ze is van plan importtaksen te heffen op onder meer Amerikaanse motorfietsen en jeans als Trump effectief Europees staal en aluminium belast.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud