Half miljoen coronadoden, tien miljoen besmettingen

Een vrouw in Austin, Texas ondergaat een coronatest in haar auto. ©REUTERS

De wereld blijft in de greep van Covid-19. Met Texas als een van de grootste broeihaarden. China breidt de lockdown in Peking uit.

De coronateller staat op 500.108 overlijdens, meldt de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De Verenigde Staten tellen de meeste doden (125.747), gevolgd door Brazilië (57.070) en het Verenigd Koninkrijk (43.634).

In Europa zijn, na het VK, Italië (34.738), Frankrijk (29.781) en Spanje (28.343) het zwaarst getroffen. In ons land vallen 9.732 doden te betreuren, aldus Johns Hopkins. 

Het aantal besmettingen rondde de kaap van 10 miljoen gevallen. Europa registreerde 2,6 miljoen besmettingen, de VS 2,5 miljoen, Brazilië 1,3 miljoen. 

Cafés en stranden weer dicht

In de VS is de 'Sun Belt' of 'Southern Rim' - de strook van zuidelijk Californië tot het zuiden van Florida - de absolute broeihaard. Het doet staten als Texas, Arizona en Californië op de rem staan bij de geleidelijke opheffing van de lockdown. In Miami zijn de stranden weer verboden terrein, in Texas en Florida gingen de cafés op slot. 

In Texas is het alle hens aan dek. De intensieve zorgen in ziekenhuizen botsen op hun limieten. Het aantal inwoners van de op één na meest bevolkte Amerikaanse staat dat positief test piekt op meer dan 14,3 procent, nagenoeg een verdrievoudiging ten opzichte van eind mei (5,4%). Het vorige record (13,9%) dateert van midden april. 

China

Peking heeft inmiddels bijna 8 miljoen mensen getest op Covid-19 nadat er twee weken geleden een uitbrak was op een grote markt. Sindsdien zijn 300 besmettingen geregistreerd. 

De Chinese hoofdstad met 20 miljoen inwoners kondigde midden juni het op een na hoogste veiligheidsniveau af en sloot een tiental wijken af. Wie Peking wil verlaten moet een negatieve coronatest voorleggen en mag niet naar risicogebieden.

Afgelopen weekend werd lockdown uitgebreid. De provincie Anxin met 400.000 inwoners werd volledig afgesloten. Alleen mensen met een essentiële job mogen hun huis verlaten. Per gezin mag een iemand een keer per dag naar buiten om boodschappen te doen. Anxin, 150 kilometer ten zuiden van Peking, registreerde sinds de opflakkering 18 besmettingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud