Advertentie

Heropleving Amerikaanse arbeidsmarkt sterker dan verwacht

Een jobbeurs in Kentucky in de VS. ©Bloomberg

De werkgelegenheid in de VS is in oktober meer gestegen dan voorspeld en de werkloosheid daalde fors. De aandelenmarkten reageerden positief.

De Amerikaanse economie creëerde in oktober 638.000 banen, meldde het ministerie van Arbeid. Economen hadden slechts 580.000 extra jobs voorspeld. De groei van de werkgelegenheid vertraagt wel een beetje, want in september kwamen er nog 672.000 arbeidsplaatsen bij.

De werkloosheidsgraad zakte naar 6,9 procent, tegenover 7,9 procent in september. Economen hadden een veel kleinere daling tot 7,6 procent voorspeld.

Het jobrapport geeft aan dat het herstel van de Amerikaanse economie doorzet. De arbeidsmarkt lijkt voorlopig weinig of geen last te hebben van de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen.

Nieuwe maatregelen tegen het coronavirus kunnen de werkgelegenheid weer doen dalen.
James Knightley
Econoom ING

Maar sommige economen waarschuwen voor overdreven optimisme. 'Het herstel van de werkgelegenheid vertraagt en er zijn nog altijd 10 miljoen minder jobs dan in februari', zegt ING-econoom James Knightley. 'Bovendien stijgt het risico dat opnieuw maatregelen worden ingevoerd tegen de verspreiding van het coronavirus. Die maatregelen kunnen de werkgelegenheid weer doen dalen.'

De Amerikaanse regering en het Congres onderhandelen al maanden over bijkomende steunmaatregelen. Het conflict tussen het Witte Huis en de Democraten over de uitslag van de presidentsverkiezingen vermindert de kans dat in de nabije toekomst een akkoord wordt gesloten over extra steun voor de economie.

De Europese aandelenmarkten en langetermijnrente stegen na de publicatie van het jobrapport. Later vielen de beurzen evenwel terug om lager te eindigen dan donderdagavond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud