Advertentie

Herverdelingsagenda Biden krijgt steeds meer vorm

Amerikaans president Joe Biden. ©Photo News

Na 1.900 miljard dollar coronastimuli pompen de VS nu ook 1.000 miljard in hun infrastructuur. Dit najaar plant president Joe Biden zelfs 3.500 miljard aan sociale initiatieven. Zijn hervormingssucces doet echter ook budgettaire vragen rijzen.

Een zeldzame partij-overschrijdende meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft dinsdag ingestemd met 1.000 miljard dollar investeringen in infrastructuur. Behalve alle 50 Democraten zetten ook 19 van de 50 Republikeinen het licht op groen voor een hoognodige inhaalbeweging van 's lands hardware.

De essentie

  • De Amerikaanse Senaat zet het licht op groen om 1.000 miljard dollar te investeren in wegen, bruggen, spoorlijnen, breedbandinternet en groene energie.
  • Democratisch president Joe Biden wil dit najaar nog eens 3.500 miljard dollar pompen in beter onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en integratie.
  • De voorbije twee decennia is de Amerikaanse schuldenlast gestegen van 54 naar 132 procent van het bbp, waardoor het schuldplafond andermaal verhoogd moet worden.

De Verenigde Staten etaleren zich graag als een lichtend baken voor technologische innovatie en weldadig leven. Wie wel eens door het land reisde, weet dat de realiteit vaak pijnlijk anders is. Duizenden Amerikaanse wegen, bruggen en spoorlijnen verkeren in deplorabele, onveilige toestand na decennia van gebrekkige renovatie en overmatig gebruik.

Ook water- en elektriciteitsvoorzieningen falen steeds meer, net als riolen, dammen en dijken. Internetverbindingen op het platteland lijken soms lichtjaren verwijderd van Silicon Valley. Steeds extremere weersomstandigheden leggen die pijnpunten nog meer bloot.

Drietrapsraket

Eigenlijk wilden de Democraten van president Joe Biden 2.250 miljard dollar vrijmaken voor infrastructuurwerken. Om de nodige Republikeinse stemmen te ronselen werd dat beperkt tot 550 miljard - de overige 450 miljard betreft de facto eerder goedgekeurde financiering. Niettemin geldt het plan als een nieuw wetgevend succes voor Biden, dat populair is bij kiezers van beide partijen.

Behalve een grondige update van het transportnetwerk komen er miljarden vrij voor de verdere uitrol van breedbandinternet. Nutsvoorzieningen worden verbeterd, bescherming tegen natuurrampen krijgt prioriteit. Gezinnen en bedrijven worden ook geholpen bij de reconversie naar groene energie, waarbij onder meer elektrische wagens gepromoot worden.

Bovendien is dit nog maar de tweede fase van een even ambitieuze als transformatieve drietrapsraket waarmee Biden de maatschappelijke ongelijkheid, armoede en klimaatuitdagingen wil tackelen. In maart loodste hij al voor 1.900 miljard dollar aan coronastimuli door het parlement. De meeste Amerikanen kregen eenmalig een cheque van 1.400 euro. Kinderbijslag en werkloosheidsuitkeringen werden verhoogd, noodlijdende bedrijven kregen een gulle helpende hand.

Great Society

Maandag schetste Biden de contouren van het slotstuk van zijn 'Build Back Better'-agenda: nog eens liefst 3.500 miljard wil hij pompen in 'menselijke infrastructuur'. Door fors extra te spenderen aan onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en integratie kan Biden zo de grootste sociale hervormer worden sinds zijn partijgenoot Lyndon B. Johnson in de jaren 60 de 'Great Society' vormgaf.

Dit is een socialistische shoppinglijst. Onze Democratische collega's lijken het de moeite waard te vinden dat de visie van Kameraad Bernie Sanders onze kinderen en kleinkinderen opzadelt met een enorme factuur.
Mitch McConnell
Republikeinse Senaatsleider

Op de Democratische wenslijst staan onder meer gratis kleuter- en hogescholen. Studenten uit armere gezinnen zouden meer subsidies krijgen, kinderopvang en thuiszorg voor bejaarden worden uitgebreid. Ruim 330 miljard zou worden vrijgemaakt voor betaalbare woningen, en nog eens honderden miljarden voor ecologische initiatieven. Er moeten strengere arbeidswetten komen die werknemers beter beschermen. En Biden wil in het plan zelfs de omstreden regularisatie van miljoenen illegale migranten laten opnemen.

Ontsporende schuldenlast

Krijgt hij ook dit pakket dit najaar door het parlement? Best mogelijk, al zal dat dit keer zonder Republikeinse steun zijn. Senaatsleider Mitch McConnell hekelde maandag al 'de socialistische shoppinglijst' van Bidens activistische linkervleugel. Omdat het een begrotingsinitiatief betreft, zou Biden het plan echter kunnen doordrukken via de labyrintische Senaatsregel van 'budget reconciliation'. Daarbij volstaat een simpele meerderheid van alle 50 Democraten, aangevuld met vicepresident en Senaatsvoorzitster Kamala Harris.

Het partijfront intact houden wordt wel niet makkelijk. Behalve Republikeinen stellen ook tal van gematigde en rechtse Democraten zich steeds meer vragen bij de ontsporende Amerikaanse schuldenlast. Die bedraagt nu zo'n 28.500 miljard dollar, of 132 procent van het bbp. Twee decennia geleden - voor de geldverslindende oorlogen in Irak en Afghanistan, de economisch desastreuze krediet- en coronacrisissen, de massale belastingenverlagingen van Donald Trump en de renaissance van Big Government onder Biden - was dat nog maar 54 procent.

132
procent
Na twee decennia van geldverslindende oorlogen in Irak en Afghanistan, economisch desastreuze krediet- en coronacrisissen, massale belastingenverlagingen van Donald Trump en de renaissance van Big Government onder Joe Biden is de Amerikaanse staatsschuld gestegen van 54 naar 132 procent van het bbp.

Enerzijds boosten Bidens stimuli het economisch herstel, dat intussen de coronaschade uitgewist heeft. Anderzijds botsten de VS weer eens tegen hun wettelijke schuldenplafond. Minister van Financiƫn Janet Yellen riep al meermaals het parlement op dat te verhogen, maar de Republikeinen weigeren dat voorlopig. Echt hard zullen ze dat dreigement niet maken. Als de VS hun schuldverplichtingen niet nakomen, wacht een ongeziene mondiale crisis. Maar Bidens manier om zijn enorme sociale agenda te financieren stemt hen evenmin inschikkelijker. Hij wil, zijn herverdelingsagenda ter wille, rijke Amerikanen en bedrijven meer belasten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud