Het nieuwe credo van Washington: 'Act big'

De Senaat is vertrouwd terrein voor Janet Yellen: ze legde er jaren als centraal bankier haar beleid uit, deze middag doet ze dat als nieuwe minister van Financiën. ©EPA

Janet Yellen schetst deze middag als nieuwe minister van Financiën het economisch experiment van Washington: plankgas geven in de veronderstelling dat de vroegere snelheidslimieten niet meer gelden.

Het was een van de vele bizarre momenten uit de ambtsperiode van Donald Trump. Ook al maakte Janet Yellen grote indruk tijdens een gesprek in The Oval Office, toch opteerde de Amerikaanse president voor Jerome Powell. De reden, volgens de doorgaans goed geïnformeerde Washington Post? Trump vond Yellen met haar vijf voet en drie duim (1,60 meter)... te klein om de centrale bank te leiden. Zo moest Yellen het als voorzitter van de Federal Reserve met één ambtstermijn van vier jaar stellen.

Met rentevoeten die historisch laag zijn, is groots handelen het verstandigste.
Janet Yellen
Amerikaans kandidaat-minister van Financiën

Yellen maakt deze middag in een hoorzitting haar comeback in de Senaat, waar ze tijdens die vier jaar geduldig aan de senatoren haar monetair beleid uitlegde. Dit keer als kandidaat-minister van Financiën in de ploeg van de Democraat Joe Biden, die woensdag de eed aflegt als 46ste president van de Verenigde Staten.

Afgaand op haar voorbereide toespraak, die al uitgebreid gelekt is in de Amerikaanse media, zal het centrale thema van de 'kleine' Yellen in haar economische sleutelrol in twee woorden samen te vatten zijn: 'Act big'.

Yellen zegt niet blind te zijn voor de Amerikaanse schuldenlast. Die is onder president Trump door de dubbele impact van de belastingverlaging en de pandemie gestegen van minder dan 20.000 tot 27.682 miljard dollar (zie grafiek). Dat is volgens de jongste prognose van het Internationaal Monetair Fonds meer dan 130 procent van het Amerikaans bruto binnenlands product.

Toch is het voor Yellen essentieel dat Biden snel een extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar door de Senaat kan loodsen. 'De president elect en ik zijn niet blind voor de schuldenlast van het land. Maar met rentevoeten die historisch laag zijn, is groots handelen het verstandigste dat we kunnen doen.'

Het opwaarts knikje bij de stimulus na de Grote Recessie van 2009 verbleekt bij de stimulus die Washington tijdens de pandemie - met expliciete rugdekking van de centrale bank - lanceerde. Met als resultaat een recordtekort van 3.132 miljard dollar over het jongste begrotingsjaar, een tekort dat de Treasury vlot kon financieren.

Plankgas

Volgens The New York Times begint Washington onder Biden en Yellen een economisch experiment. Het economisch team van Biden wil de steun van de centrale bank voluit focussen op volledige tewerkstelling. Dat in de veronderstelling dat de snelheidslimieten van vroeger - oplopende inflatie of publieke investeringen die via een hogere rente private investeringen wegjagen - niet langer gelden. Plankgas geven zonder de vrees voor een boete, met andere woorden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud