Hillary Clinton verdedigt e-mailgebruik

Clinton sprak de pers toe in de gebouwen van de Verenigde Naties in New York ©REUTERS

Hillary Clinton, topfavoriete namens de Democraten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, heeft in een persconferentie verklaard dat ze als minister van Buitenlandse Zaken een privaat e-mailadres gebruikte uit gemak. Ze gaf toe dat het een ongelukkige keuze was.

Clinton gaf dinsdag in New York een persconferentie om vragen te beantwoorden over de controverse die is ontstaan over haar e-mailgebruik. 'Ik gebruikte één persoonlijke e-mailaccount omdat dat gemakkelijker is. Achteraf bekeken had ik dat beter niet gedaan.'

Vorige week onthulde de New York Times dat Clinton tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Obama, van 2009 tot 2013, geen officieel maar een privaat e-mailadres gebruikte, ook voor officiële aangelegenheden. Daarmee druist ze in tegen de regel dat ministers en andere hoge functionarissen bij de Amerikaanse overheid verplicht zijn om hun elektronische communicatie te voeren via een officieel adres. Zo kan het e-mailverkeer worden opgeslagen en zijn de e-mails toegankelijk voor het publiek.

Servers

In de plaats daarvan gebruikte Clinton een eigen adres en eigen persoonlijke servers, die geregistreerd waren op het adres van haar huis in New York. De gewoonte van Clinton voedt de vermoedens dat ze iets te verbergen heeft. Door een privaat e-mailadres te gebruiken behoudt ze zelf de volledige controle over welke berichten ooit publiek worden en welke niet. Bovendien zijn er vragen over de veiligheid van een persoonlijke account.

Het nieuws veroorzaakte ophef in Amerikaanse politieke kringen en zorgde voor frustratie bij Democraten die wachten op een officiële aankondiging van Clintons kandidatuur voor de presidentsverkiezingen. De kwestie verstoort alvast het plan van de Clinton-clan om dat moment in betrekkelijke rust voor te bereiden. 

Verenigde Naties

Clinton stuurde vorige week al een tweet de wereld in waarin ze verkondigt dat ze haar e-mails zal vrijgeven. Maar daarmee keerde de rust niet terug. Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie bij de Verenigde Naties in New York, waar Clinton speechte over vrouwenrechten, ging ze op de zaak in.

'Ik heb altijd aan alle regels voldoen waaraan ik onderhevig was', zei Clinton aan de massaal opgedaagde pers. De ex-minister, ex-senator en ex-first lady zei dat ze vasthield aan een persoonlijke e-mailaccount omdat het eenvoudiger was voor haar om maar één mobiel toestel te moeten gebruiken. Ze zei dat ze geen geheime informatie heeft verstuurd via haar persoonlijk adres.

Bovendien houdt Clinton vol dat het leeuwendeel van haar communicatie toch gebeurde naar andere officiële accounts, waardoor haar e-mails ook automatisch worden bewaard. Ze zei wel dat e-mails van persoonlijke aard werden gewist.

Topfavoriete

Het was de eerste persconferentie van Clinton sinds haar vertrek als minister van Buitenlandse Zaken meer dan twee jaar geleden. Sindsdien is het duidelijk geworden dat Clinton zich zo goed als zeker kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2016, net als in 2008. De aankondiging volgt wellicht binnenkort. Meerdere Amerikaanse media verwachten dat het begin april al gebeurt.

De verkiezingen zijn pas in november 2016, maar de voorverkiezingen beginnen al in januari volgend jaar en achter de schermen zijn zowel de Democratische als de Republikeinse campagnes in volle voorbereiding. Aan Republikeinse kant zijn er een tiental mogelijke kandidaten, terwijl aan Democratische kant alle ogen gericht zijn op Clinton. 

Nadat ze in 2008 de duimen moest leggen voor Barack Obama, is Clinton torenhoog favoriet om volgend jaar namens de Democraten de nominatie in de wacht te slepen. In een peiling van The Wall Street Journal geeft maar liefst 86 procent van de bevraagde Democraten aan dat ze positief staan tegenover een kandidatuur van Clinton.

Duidelijkheid

Maar het nieuws over de e-mails deed gemor ontstaan binnen de partij. Meerdere prominente Democraten riepen Clinton op om meer duidelijkheid te verschaffen. Dianne Feinstein, invloedrijk Senator uit Californië, zei: 'Ik wil dat ze volledig open kaart speelt, en de situatie uitlegt. Ze is een heel vooraanstaand politiek figuur nu.'

Clinton beloofde intussen dat ze al haar werkgerelateerde e-mails zal vrijgeven, maar dat haar persoonlijk e-mailverkeer privaat blijft. 'Ik doe alles wat nodig is om de publieke e-mails ook publiek te maken.' 

Potentiële Republikeinse tegenstanders van Clinton, zoals ex-gouverneur Jeb Bush, maakten van de gelegendheid al gebruik om duidelijk te maken dat ze hun e-mailverkeer volledig hebben vrijgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud