Honderdduizenden Amerikanen lopen mee in mars tegen wapengeweld

In Washington DC kwam het meeste volk op de been. ©AFP

In Washington DC hebben zaterdag honderdduizenden mensen deelgenomen aan March for Our Lives, een mars tegen wapengeweld die georganiseerd wordt door de overlevenden van de schietpartij in Parkland, Florida.

Ook in andere Amerikaanse, Europese en Aziatische steden werden marsen gehouden.

De missie van de March for Our Lives is duidelijk: wapengeweld afkeuren en oproepen tot meer veiligheidsmaatregelen, onder meer bij de verkoop van wapens. Vooral studenten en jongeren, maar ook ouders, leraars en familieleden van slachtoffers doen massaal mee.

De federale en de lokale politie zijn massaal aanwezig en de frequentie van de metro is opgetrokken. In Washington is er zelfs geen sprake van een 'mars'. De honderdduizenden manifestanten staan in één lange rij achter elkaar, van aan het Witte Huis tot het Capitool.

Never again!

Volgens de eerste schattingen gaat het om meer dan 500.000 manifestanten. Studenten en jongeren nemen het woord en uiten hun ongenoegen en frustratie voor wat zij 'de onmacht van de volwassenen en de politici' noemen. 'Zij slagen er niet in een wetgeving door te voeren die kinderen beschermt tegen wapengeweld', luidt het. Er zijn veel spandoeken, waaronder de steeds weerkerende leuze 'Never Again!'.

'Als jullie denken dat vandaag goed is, wacht dan maar tot morgen', zei Cameron Kasky, een student van Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida. Volgens hem zijn er veel te veel slachtoffers gevallen, niet alleen in scholen, maar ook op concerten en in bioscopen.

De mars krijgt ook steun van tal van bekende koppen, onder hen Ariana Grande, Jennifer Hudson, Demi Lovato, Justin Timberlake, Miley Cyrus en Justin Bieber.

In de Verenigde Staten en elders in de wereld zijn meer dan 800 gelijkaardige marsen gepland, met vooral jongeren en studenten als organisatoren. In onder meer New York, Atlanta, Chicago en Saint Paul (Minnesota) nemen nog eens duizenden mensen deel aan de March of Our Lives. 'We gaan onze stem laten horen, bij elke volgende verkiezing, in elke staat, in elke stad', aldus een protesterende deelnemer.

Volautomatisch

Van president Donald Trump is zaterdag voorlopig geen glimp op te vangen. Hij verblijft naar verluidt in zijn buitenverblijf in Florida. Trump kondigde vrijdag, in de aanloop naar de geplande demonstraties, een kleine verstrenging van de wapenwetgeving aan. De Amerikaanse regering wil bijvoorbeeld een verbod op zogenaamde 'bump stocks', een type kolf dat op een halfautomatisch geweer gemonteerd kan worden, waardoor dat wapen volautomatisch kan vuren.

Minister van Justitie Jeff Sessions wil bump stocks indelen in de categorie machinegeweren. Hierdoor zouden ze de facto verboden worden. Ook in andere grote steden wereldwijd kwamen zaterdag honderden of duizenden mensen op straat om hun solidariteit uit te drukken met de betogers in de VS. Er waren demonstraties in onder meer Berlijn, Tokio, Amsterdam, Mumbai, Londen en Sydney.

Op 14 februari schoot een 19-jarige ex-leerling van de Marjory Stoneman Douglas High School veertien jongeren en drie volwassenen dood op de school. Hij werd opgepakt en riskeert de doodstraf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud