Advertentie

Hooggerechtshof VS geeft homo's opsteker

Een homorechtenactivist voor het Hooggerechtshof (Foto: AFP). ©AFP

Amerikaanse homo's en lesbiennes kregen woensdagnamiddag een ferme opsteker van het Hooggerechtshof in het land. Dat oordeelde immers dat een wet uit 1996 die bepaalde federale voordelen voorbehouden hield voor echtgenoten van een verschillend geslacht, in strijd is met de grondwet. En California kan het homohuwelijk weer invoeren.

Het Hooggerechtshof boog zich over twee zaken die met homorechten te maken hebben: een uit New York en een uit California.

De eerste zaak was aangespannen door een weduwe uit New York. Edith Windsor trok ten strijde tegen de Defense Marriage Act, kortweg DOMA, uit 1996. Volgens die federale wet hebben enkel heterokoppels recht op bepaalde federale voordelen. Het gaat onder meer over belastingvoordelen.

Huwelijksbootje

De zaak gaat terug tot 2007. Toen stapte Windsor in Canada in het huwelijksbootje met Thea Clara Spyer. De verbintenis tussen de twee vrouwen werd ook door de staat New York erkend toen de echtgenotes zich daar vestigden.

Maar toen Spyer in 2009 overleed, doken problemen op. De vrouw liet Windsor een erfenis na. Maar omdat de Amerikaanse fiscus Windsor niet als echtgenote erkende van Spyer, kreeg die een gepeperde rekening gepresenteerd.

Omdat de federale wet geen huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkent, moest 363.000 dollar belastingen betalen op de nalatenschap. Als Windsor met een man getrouwd geweest was, had ze allerlei fiscale aftrekposten kunnen aanspreken om de factuur te drukken.

Grondwet

Met vijf stemmen tegen vier oordeelde het Hooggerechtshof woensdag dat de Defense of Marriage Act in strijd is met de grondwet. 'Het 5th Amendment garandeert immers gelijke rechten voor iedereen', luidde het.

Dat betekent zeer concreet dat homokoppels die wettelijk getrouwd zijn, recht hebben op een gelijke behandeling door de federale wetten. Ze kunnen voortaan bijvoorbeeld samen hun belastingbrief indienden en hebben dezelfde rechten op socialezekerheidsuitkeringen als echtgenoten van een verschillend geslacht.

Proposition 8

De tweede zaak was aangespannen door twee homokoppels uit California. Zij vochten de zogenaamde Proposition 8 aan. Die verbiedt huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht in de Amerikaanse staat.

De Proposition 8 werd in 2008 in het leven geroepen na een referendum. In die volksraadpleging had een meerderheid van de inwoners van Californië zich uitgesproken voor de verwerping van de beslissing van het Californische hooggerechtshof om het homohuwelijk in de staat toe te laten.

Referendum

'Door die beslissing van het hooggerechtshof in een referendum te verwerpen, schonden de kiezers de federale grondwet', betoogden de klagers. In 2009 gaven enkele lagere rechtbanken hen gelijk.

Maar de voorstanders van het referendum legden zich niet bij die uitspraken neer. Daarom belandde de zaak uiteindelijk op het bord van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

California

De rechters van het Hooggerechtshof beslisten uiteindelijk, met vijf tegen vier, zich niet over die zaak uit te spreken. De rechters namen die beslissing omdat de voorstanders van het referendum de zaak aanhangig maakten, en niet de partij die verloor voor het hof van beroep in California.

Door de beslissing kan California het homohuwelijk weer invoeren. 

Publieke opinie

De uitspraak van het Hooggerechtshof komt er op een moment dat de publieke opinie zich steeds minder kant tegen het homohuwelijk. Volgens recente peilingen heeft zowat 53 procent van de Amerikanen geen bezwaar meer tegen een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

Tien jaar geleden was nog 51 procent tegen het homohuwelijk. Een jaar geleden sprak Barack Obama zich als eerste Amerikaanse president ook uit voor het homohuwelijk.

Twaalf

Vandaag kunnen homo's en lesbiennes zich in twaalf staten in de echt met elkaar laten verbinden. Het gaat Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Rhode Island, Delaware, Minnesota, Maine, Maryland en de staat Washington.

Ook in het District of Columbia is het homohuwelijk wettelijk mogelijk. In dertig andere staten is het homohuwelijk verboden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud