Huizencrisis in VS van de baan

Dit half afgewerkte huis in de staat Illinois is reeds aan de man gebracht. (Foto Bloomberg)

In de Verenigde Staten steeg het aantal bouwvergunningen in juli met 6,8 procent. Verschillende indicatoren tonen aan dat de vastgoedcrisis in de VS is verteerd.

Volgens het Amerikaanse bureau voor de statistiek (Census Bureau) zijn er in juli 6,8 procent meer bouwvergunningen afgeleverd. Berekend op jaarbasis krijgen zo 812.000 dossiers in 2012 een positief gevolg. Dat is het hoogste aantal sinds augustus 2008, toen de crisis in de Amerikaanse huizenmarkt losbrak.

Het aantal afgeleverde bouwvergunningen is een belangrijke graadmeter van de toekomstige bouwactiviteit in de VS. Het toont ook aan dat de huizenmarkt zich herstelt. Eind juli toonde ook de stijging van de Case-Shiller index, de beste graadmeter voor de evolutie van de Amerikaanse vastgoedprijzen, al aan dat het einde van de crisis op de huizenmarkt in zicht was.

Een van de grootste slachtoffers van die crisis was de hypotheekgigant Freddie Mac. In het tweede kwartaal kon Freddie Mac echter voor het eerst sinds begin 2011 zonder hulp van de staat uit de rode cijfers blijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud