Huizenmarkt donkere wolk boven economie VS

(foto: AFP)

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal iets sterker aangedikt dan verwacht. De economie vaarde wel bij de sterkere export en de hogere binnenlandse consumptie. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De huizenmarkt blijft echter dissonant, blijkt uit cijfers van de National Association of Realtors.

Het bruto binnenlands product (bbp) klom 2,5 procent, waar economen een groei van 2,4 procent incalculeerden. Het cijfer werd opwaarts herzien: bij de eerste raming sprak het ministerie van Handel van een groei van 2 procent.

Voor de laatste maanden van 2010 verwachten economen een groei van 2,3 procent. De voorbije vier kwartalen samen groeide de economie 3,2 procent. Jaar-op-jaar is sprake van de sterkste groei sinds het eerste kwartaal van 2005.

Huizenmarkt

Hoewel de economie op het groeipad zit, zijn lang niet alle zorgen van de baan. Zo schommelt de werkloosheid al maanden rond de 9,6 procent. bovendien bleek uit cijfers cvan de National Association of realtors dat de huizenmarkt nog steeds op apegapen ligt.

De verkopen van bestaande woningen in de Verenigde Staten vielen in oktober met 2,2 procent terug ten opzichte van september. Er werden in de 12 maanden tot en met oktober 4,43 miljoen bestaande woningen verkocht, waar dat in de 12 maanden tot en met september nog 4,53 miljoen exemplaren waren. Een teken aan de wand dat de Amerikaanse huizenmarkt - het 'ground zero' van de meest recente financiƫle crisis - nog niet uit het dal is kunnen kruipen.

Dat de verkopen maar niet willen aanpikken, is ergens vreemd. De rentes voor huizenkredieten zweven immers rond recordlaagtes, iets wat de Amerikanen normaal gezien zou moeten aanzetten tot kopen. De aanhoudend hoge werkloosheidsgraad, en het hoge tempo waaraan woningen van consumenten hun lening niet kunen betalen de markt blijven instromen (de zogenaamde 'foreclosures'), blijven echter als een molensteen wegen op de huizenmarkt.

Normalisering

Economen vrezen bovendien dat het nog even zal duren voor er zich een normalisering kan manifesteren. Nu enkele Amerikaanse grootbanken hun 'foreclosures' op halt hebben gezet, na een probleem met het papierwerk rond een aantal in beslag genomen woningen, zal het gewoon langer duren eer die probleemwoningen op de markt komen.

En zolang dat probleem als een donkere wolk boven de huizenmarkt hangt, kan er zich moeilijk een prijsstabilisatie voordoen. Waardoor consumenten dan weer niet geneigd zijn te kopen, aangezien ze met wat geduld waarschijnlijk goedkoper kunnen kopen. 'Het zal jaren duren voor de huizenmarkt weer in evenwicht is', zegt Michelle Meyer, econome bij Bank of america Merrill Lynch aan persagentschap Bloomberg.

Aan het huidige tempo van verkopen, zou het alvast 10,5 maanden duren vooraleer het huidige aanbod aan bestaande woningen is weggewerkt. Dat is extreem lang - voor de crisis losbarstte, lag het gemiddelde rond de vier maanden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud