Advertentie

IBM stopt met gezichtsherkenning voor massa-surveillance

©Bloomberg

Het Amerikaanse technologiebedrijf wil niet langer meewerken met etnische profilering en stopt met de verkoop van technologie rond gezichtsherkenning die dat mogelijk maakt.

Het Amerikaanse techbedrijf IBM verkoopt niet langer technologie voor gezichtsherkenning die het de politie mogelijk maakt mensenrechten te schenden of etnische profilering te hanteren, waarbij verdachten worden gezocht op basis van huidskleur.

De CEO van IBM, Arvind Krishna, schrijft dat in een brief aan het Amerikaans parlement.

'IBM is fel gekant tegen het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie die gebruikt wordt voor massasurveillance, etnische profilering en schendingen van fundamentele mensenrechten en vrijheden, en zal dat ook niet door de vingers zien', schrijft Arvind Krishna.

'Technologie kan de transparantie verhogen en de politie helpen om gemeenschappen te beschermen, maar mag geen discriminatie of raciale onrechtvaardigheid bevorderen.' Verkopers en gebruikers van systemen die werken op basis van kunstmatige intelligentie zijn volgens hem mee verantwoordelijk voor de manier waarop die bij de politie zou leiden tot vooroordelen tegenover zwarten.

Daarom stopt IBM de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie die daarvoor kan worden gebruikt. Alleen als klanten akkoord gaan met de 'principes van vertrouwen en transparantie' die IBM huldigt, kan er geleverd worden.

IBM heeft het Congres aangeboden te samen te werken om 'rechtvaardigheid en gelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen' na te streven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud