In VS blijven vaccins op de plank liggen

©REUTERS

De regering-Trump beloofde 20 miljoen Amerikanen tegen het einde van het jaar in te enten. Het werden er minder dan 3 miljoen.

De Verenigde Staten hadden koploper moeten zijn in de wereldwijde vaccinatiewedloop. Al op 11 december werd het vaccin van Pfizer-BioNTech goedgekeurd. De eerste spuitjes gingen op 14 december in de armen.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte zich sterk tegen het einde van het jaar 100 miljoen dosissen te hebben, goed om 50 miljoen mensen te vaccineren voor Nieuwjaar. Dat ambitieuze streefdoel werd geleidelijk afgezwakt tot 40 miljoen dosissen voor 20 miljoen Amerikanen.

De Amerikaanse vaccinatiecampagne sputtert. Dat terwijl het land snakt naar het einde van een pandemie die al aan 341.000 Amerikanen het leven kostte.

Op 31 december stond de teller op minder dan 3 miljoen. De Amerikaanse vaccinatiecampagne sputtert. Dat terwijl het land snakt naar het einde van een pandemie die al aan 341.000 Amerikanen het leven kostte.

'Doe verder'

Vaccins verdelen over 50 staten, over bijna 10 miljoen vierkante kilometer en meer dan 327 miljoen inwoners. Het is een nog complexer logistiek huzarenstukje dan aanvankelijk gedacht. De gouverneur van New York, Andrew Cuomo, zei woensdag dat de massale onderneming 'schromelijk is onderschat'.

Voor Trump ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de 50 staten. 'De federale regering bracht de vaccins naar de staten. Het is nu aan hen om ze toe te dienen. Doe verder!', riep hij woensdag op in een tweet.

Dat impliceert dat de vaccinatiecampagne naar believen worden uitgevoerd. Zo focussen onder andere Texas en Colorado op 65- en 70-plussers, terwijl het district Columbia momenteel alleen zorgpersoneel zich laat aanmelden. Van een coherente, eenduidige en federale aanpak lijkt weinig sprake.

De Belg Moncef Slaoui staat aan het hoofd staat van Operatie Warp Speed, een programma opgericht door Trump om het vaccinatieproces te versnellen. Hij geeft toe dat het aantal gevaccineerden lager is dan gehoopt. ‘We weten dat het beter moet en we werken hard om het beter te maken.’

'Ver achter'

De beschuldigende vinger wijst naar het Witte Huis. 'De regering-Trump maakt dezelfde fouten als bij de testcapaciteit en beschermingsmateriaal', zegt Robert Wachter, voorzitter van het medisch departement van de Universiteit van California aan Bloomberg. 'Terwijl mensen sterven, liggen vaccins op de plank te wachten.'

100
miljoen inentingen
Biden belooft 100 miljoen inentingen tijdens zijn eerste 100 dagen

Ook president elect Joe Biden uitte kritiek. 'Het distributieplan van de regering-Trump loopt ver achter. Ik ga hemel en aarde bewegen om ons in de juiste richting te krijgen.'

Biden wil duidelijk meer federale betrokkenheid wanneer hij over 20 dagen het Witte Huis betrekt. Hij beloofde 100 miljoen inentingen tijdens zijn eerste 100 dagen als president.

Temperatuur

Ook de ultralage temperaturen waarop de vaccins van zowel Pfizer-BioNTech als Moderna bewaard moeten worden, veroorzaken moeilijkheden. Vorige week werden in Texas minstens drie zendingen van het Moderna-vaccin tegengehouden omdat ze buiten het vereiste temperatuurbereik vielen.

Niet alleen ongelukken gebeuren. In de Amerikaanse staat Wisconsin ontsloeg een ziekenhuis een medewerker die met opzet 500 dosissen ontdooide. Zijn motief is onduidelijk.

De race naar het vaccin: van de petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de meer dan 250 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zal het halen?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud