Advertentie
Advertentie

Huis van Afgevaardigden in VS stemt in met 60 miljard dollar steun aan Oekraïne

Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Huis, doorbrak een maandenlange impasse door een coalitie te smeden met de Democraten. ©EPA

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag, na een lange politieke lijdensweg, zijn goedkeuring gegeven aan een pakket van 95 miljard dollar aan militaire steun aan bondgenoten. Het grootste deel daarvan gaat naar Oekraïne.

Het Huis van Afgevaardigden keurde zaterdag een groot pakket aan hulp voor buitenlandse bondgenoten goed. Het gaat in totaal over 95 miljard dollar aan steun voor Oekraïne, Israël en Taiwan.

De grootste schijf is voor Oekraïne. De VS zullen voor 60 miljard dollar aan militaire hulp sturen richting het Oost-Europese land, dat dringend nieuwe Amerikaanse wapens kan gebruiken om aan de Russische druk te weerstaan.

Advertentie

De levensnoodzakelijke Amerikaanse hulp zal ervoor zorgen dat de oorlog niet uitbreidt en zal duizenden en duizenden mensenlevens redden.

Volodymyr Zelensky
President Oekraïne

Het Huis, waarin de Republikeinen een nipte meerderheid hebben, stemde uiteindelijk in met het toekennen van de som ondanks dissidentie binnen de Republikeinse partij en met steun van de Democraten.

In het pakket wordt naast hulp voor Oekraïne ook 17 miljard dollar vrijgemaakt voor nieuwe wapens voor Israël en gaat 9 miljard dollar naar humanitaire hulp, voornamelijk naar de bevolking van Gaza.

TikTok

Een derde pakket van 8,1 miljard dient voor Taiwan en andere bondgenoten in die regio om zich beter te kunnen verdedigen tegen China. En het laatste onderdeel gaat over de inbeslagname van fortuinen van Russische oligarchen om dat geld in te zetten in de strijd tegen Rusland, en om een mogelijk verbod van TikTok, de populaire video-app van Chinese makelij.

Dat laatste onderdeel diende vooral om de conservatieve Congresleden te overtuigen. Door de vier wetten te groeperen kwam het Huis uit een impasse die maanden had aangehouden.

De VS sturen een duidelijke boodschap over de macht van het Amerikaanse leiderschap op het wereldtoneel.

Joe Biden
President Verenigde Staten

Ondanks de dreiging dat Oekraïne het onderspit zou moeten delven tegen Rusland bij een gebrek aan verse wapens zat de Amerikaanse steun maandenlang muurvast in het Huis. Nu die horde is genomen, gaat het pakket naar de Senaat. Daar heeft de Democratische meerderheid al gesignaleerd klaar te staan om zo snel mogelijk, en waarschijnlijk dinsdag, zijn fiat te geven.

Daarna is het enkel nog aan president Joe Biden om zijn handtekening te zetten. Die zei in een statement op zaterdag alvast dat de VS 'een duidelijke boodschap sturen over de macht van het Amerikaanse leiderschap op het wereldtoneel'.

Trump

Vooral de meest rechtse vleugel van de Republikeinse partij, aangevuurd door presidentskandidaat Donald Trump, kantte zich tegen verdere financiële en militaire inmenging van de VS in het buitenlandse conflict.

Uiteindelijk smeedde de Republikeinse voorzitter van het Huis, Mike Johnson, een coalitie met de Democraten om tot een meerderheid te komen. Hakeem Jeffries, de leider van de Democraten in het Huis, zei vrijdag dat zijn partij 'de weg had vrijgemaakt voor de wetgeving, door de tegenstand van pro-Poetin MAGA extremisten zoals Marjorie Taylor Greene te helpen overwinnen'.

De uiterst rechtse vleugel van de Republikeinen in het Huis, waarvan Greene een van de boegbeelden is, dreigde volgens Jeffries de Amerikaanse nationale veiligheidsbelangen in gevaar te brengen.

Johnson, een bondgenoot van Trump, had zich zelf ook lang verzet tegen hulp aan Oekraïne, ondanks de dreigende nederlaag in de oorlog met Rusland. Hij zou van gedacht zijn veranderd onder andere door briefings van de inlichtingendiensten over de gevolgen van die oorlog, en er was ook veel druk van buitenaf.

Dat Johnson uiteindelijk een coalitie vormde met de Democraten, zou hem zijn job kunnen kosten. Onder aanvoering van Greene dreigt een groep uiterst rechtse Republikeinen om een procedure op te starten die kan leiden tot de afzetting van hun eigen Speaker.

Luchtafweer

De Amerikaanse bijdrage kan de situatie op het strijdtoneel weer doen keren. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky dringt al maanden aan op meer westerse hulp. Het land heeft dringend meer luchtafweer nodig om de inwoners van het land en de kritieke infrastructuur te beschermen.

Zelensky reageerde zaterdag opgetoten. 'De levensnoodzakelijke Amerikaanse hulp zal ervoor zorgen dat de oorlog niet uitbreidt en zal duizenden en duizenden mensenlevens redden.'

Eenmaal goedgekeurd in het Congres kunnen de wapenrs er snel komen. Bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, zijn medewerkers al begonnen met het samenstellen van pakketten met militair materieel, melden Amerikaanse media.

Ook staan er al heel wat wapens klaar in opslagplaatsen verspreid over Europa. Die kunnen meteen opgestuurd worden naar Oekraïne. Het zal hoogstens een paar weken of in sommige gevallen een paar dagen duren voor de wapens in Oekraïne aankomen.

'We begrijpen en erkennen de hoogdringendheid en we zijn gemotiveerd om snel te kunnen schakelen', zegt Patrick Ryder, de woordvoerder van het Pentagon. 'De Verenigde Staten hebben een robuust logistiek netwerk dat ons in staat stelt om materieel snel te verplaatsen.'

Ook vanuit de NAVO kwamen opgetogen reacties. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de militaire alliantie, zei: 'Oekraïne gebruikt de wapens die worden voorzien door de NAVO-bondgenoten om Russische gevechtscapaciteit te vernietigen. Dit maakt ons allemaal veiliger, in Europa en Noord-Amerika.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.