Advertentie
Advertentie

Industrie VS krimpt voor het eerst sinds Sandy

Het Vrijheidsbeeld in de haven van New York. De Amerikaanse industrie voerde minder uit in mei - Foto Bloomberg ©Bloomberg

De Amerikaanse verwerkende nijverheid is in mei gekrompen. Dat is voor het eerst sinds november vorig jaar, toen de Amerikaanse oostkust werd getroffen door superstorm Sandy. De ISM-index komt daarmee ook onder de verwachtingen uit.

De index, samengesteld door het Institute for Supply Management (ISM), kwam in mei uit op 49. In april klokte de index nog af op 50,7, en analisten hadden gemiddeld gerekend op een status-quo. Een cijfer onder 50 wijst op een krimp van de sector.

De oorzaak voor de afname is tweeledig. Enerzijds viel het aantal nieuwe bestellingen terug. Daarnaast kon er ook minder geëxporteerd worden.

Met de huidige daling bevestigt de nationale index de signalen die eerder al uit verschillende regio's in de VS kwamen dat de industrie niet langer groeide. Het kan een voorteken worden voor de algemene bbp-groei in de VS. De verwachting is dat de economische groei in het tweede kwartaal is vertraagd ten opzichte van het groeiritme van 2,4 procent uit het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud