Trump draait bij in oorlog tegen WeChat

In China is WeChat niet weg te denken uit het financiële verkeer. ©AFP

Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse president Trump Amerikaanse bedrijven niet langer wil verbieden om wereldwijd zaken te doen met de Chinese app WeChat. Tot grote opluchting van multinationals zoals Apple of Disney, die vreesden flink wat omzet te verliezen in China als het verbod een feit werd.

De Amerikaanse president Donald Trump had begin augustus aangekondigd dat hij strenge beperkingen ging opleggen aan de in China alomtegenwoordige app WeChat. Net zoals de razend populaire videoapp TikTok, die Trump ook aan banden wil leggen, zou WeChat volgens Trump grote hoeveelheden informatie van gebruikers verzamelen en zo de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengen. Twee presidentiële decreten bepaalden daarom dat Amerikaanse burgers en bedrijven vanaf midden september geen zaken meer konden doen met WeChat.

Maar nu lijkt de Amerikaanse president zijn strijd tegen WeChat wat te milderen. Steeds meer duiken er signalen op dat Trump geneigd is om het verbod op WeChat te beperken tot het Amerikaanse grondgebied. De afgelopen dagen zou de Trump-administratie Amerikaanse bedrijven al hebben gerustgesteld dat ze nog altijd via WeChat zaken konden doen in China.

De berichten bleven vooralsnog onbevestigd. Maar voor beleggers in Tencent, de eigenaar van WeChat, waren ze voldoende om het aandeel 5,8 procent hoger te sturen op de beurs van Hongkong. Ook de koers Prosus, de Zuid-Afrikaanse grootaandeelhouder van Tencent die op de beurs van Amsterdam noteert, veerde met bijna 3 procent op.

Dominante super-app

Sinds de app in 2011 ontstond is WeChat incontournable geworden in China. Wat begon als een berichtenapp à la Whatsapp, is nu uitgegroeid tot een alomtegenwoordige super-app waarmee meer dan 1 miljard Chinezen kunnen communiceren, artikels lezen, dokters bestellen en mobiel betalen. In die mate zelfs dat in China WeChat niet weg te denken is uit het financiële verkeer.

Heel wat grote Amerikaanse multinationals toonden zich de voorbije weken dan ook uiterst bezorgd over Trumps plannen om WeChat wereldwijd te verbieden. Zo’n verbod zou Amerikaanse bedrijven namelijk afsnijden van hun Chinese markt. De Chinese verkoop van techgigant Apple zou bijvoorbeeld zwaar in het gedrang komen als WeChat niet langer in de App Store beschikbaar zou zijn. Ook andere grote namen, van autobouwer Ford tot entertainmentbedrijf Disney, drongen er bij het Witte Huis op aan om het beleid bij te sturen.

Compromis

Het compromis dat nu op tafel ligt, zou dus inhouden dat WeChat alleen op Amerikaanse grondgebied wordt verboden. Apple zou de mogen blijven aanbieden in zijn Chinese App Store. In de VS zouden downloads of updates onmogelijk zijn. Ook betalingen in China aan exporterende Amerikaanse bedrijven zouden nog via WeChat mogen verlopen.

Het gevecht tegen WeChat is onderdeel van een grotere Amerikaanse strijd tegen Chinese technologie, die cruciaal is voor de economische slagkracht van de toekomst. Het Witte Huis probeert daarom ook Huawei en TikTok-eigenaar ByteDance te kortwieken.

'Zuckerberg maakte Washington nerveus over TikTok'

Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft vorig jaar stevig gelobbyd om Amerikaanse beleidsmakers in Washington ervan te overtuigen dat de populaire sociale-media app een bedreiging vormt voor de technologische suprematie van de Verenigde Staten. Dat schrijft de zakenkrant The Wall Street Journal maandag.

Eerder deze maand verplichtte de Amerikaanse president ByteDance, het Chinese moederbedrijf boven TikTok, zich binnen de negentig dagen te ontdoen van de Amerikaanse tak van de populaire app. Onder andere Oracle, Twitter en Microsoft hebben interesse om die Amerikaanse tak over te nemen. In een reactie op het stuk in The Wall Street Journal benadrukte een adviseur van het Witte Huis maandag dat Zuckerberg ‘nul invloed’ heeft gehad op het beleid van Trump.

Intussen gaat Tiktok in de tegenaanval. Het bedrijf bevestigde maandag dat het het presidentieel besluit zal aanvechten dat ByteDance verplicht om zijn Amerikaanse activiteiten van de hand te doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud