Israël laat twee Amerikaanse Democraten land niet binnen

Rashida Tlaib (helemaal links) en Ilhan Omar (tweede van links) mogen Israël niet binnen. Ze behoorden tot de vier Democraten geviseerd door Amerikaans president Donald Trump. ©EPA

De Israëlische regering weigert de Amerikaanse Democratische politici Rashida Tlaib en Ilahn Omar de toegang tot het land na een oproep van de Amerikaanse president Donald Trump.

Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely donderdag bekendgemaakt tijdens een radio-interview.

De mededeling kwam er kort na een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij schreef dat Israël zich 'bijzonder zwak' zou tonen als het Omar en Tlaib wel zou binnenlaten. De twee vrouwen, die vanaf zondag een bezoek wilden brengen aan de Westelijke Jordaanoever, 'haten Israël en alle joden', aldus Trump.

'De beslissing is genomen: ze krijgen niet de toestemming om binnen te komen', verklaarde Hotovely.

Palestijnse kwestie

Omar en Tlaib hebben al meermaals hun steun voor de Palestijnen uitgesproken en scharen zich aan de zijde van de beweging die ijvert voor een internationale boycot van Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat Israël het Amerikaanse Congres respecteert, maar dat het bezoek van de twee Afgevaardigden 'was bedoeld om Israël te schaden'.

Hij voegde eraan toe dat zijn land wel 'op humanitaire gronden' wil overwegen Tlaib toe te staan haar Palestijnse familie te bezoeken. Ze zou daar dan eerst een verzoek toe moeten indienen.

Confrontatie

Het was niet de eerste keer dat Trump de confrontatie opzoekt met Omar en Tlaib. Vorige maand zei hij nog dat de twee Democratische vrouwen net als twee van hun partijgenotes terug moeten keren naar het land waar ze elk vandaan komen.

Enkel Omar, die uit Somalië afkomstig is, is niet in de Verenigde Staten geboren. De uitlatingen van Trump werden door critici als openlijk racistisch omschreven.

Met zijn nieuwe tweets zet Trump zijn ruzie met de Democratische vrouwen verder. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect