Ivanka Trump genoemd voor voorzitterschap Wereldbank

De Amerikaanse president Donald Trump naast dochter Ivanka Trump, die eveneens in het Witte Huis werkt. ©REUTERS

De naam van Ivanka Trump, dochter van, circuleert als vervanging voor Jim Yong Kim aan het hoofd van de Wereldbank. Dat bericht de Financial Times vrijdag. Ivanka werkt momenteel in het Witte Huis, als naaste medewerker van de Amerikaanse president.

Voor de post bij de Wereldbank zal zij het waarschijnlijk moeten opnemen tegen David Malpass, een hooggeplaatst medewerker van het Amerikaanse ministerie van Financiën, tegen voormalig ambassadrice bij de VN, Nikki Haley, en de voorzitter van het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling Mark Green.

Bij het Amerikaanse ministerie van Financiën wilde men enkel kwijt dat men 'een aantal aanbevelingen voor goede kandidaten heeft ontvangen'. De 59-jarige Jim Yong Kim kondigde maandag verrassend zijn ontslag aan, dat op 1 februari ingaat. Hij gaat aan de slag bij het investeringsfonds Global Infrastructure Partners.

De kandidaturen voor zijn vervanging moeten tussen 7 en 14 februari worden ingediend. De benoeming zou voor begin april moeten gebeuren. Aan het hoofd van de Wereldbank staat traditioneel een Amerikaan, terwijl het IMF geleid wordt door een Europeaan.

De Wereldbank, met hoofdkwartier in Washington, werd in 1944 opgericht, tegelijk met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een van de eerste taken van de organisatie was het bevorderen van de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig probeert de Wereldbank wereldwijd mensen uit de armoede te tillen, door het verstrekken van kredieten en expertise.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect