Japan onttroont China als grootste 'sponsor' VS

De Amerikaanse president Obama in 2009 op visite in Tokio, hier bij keizer Akihito (foto: Reuters)

Japan kocht in mei opnieuw voor 15 miljard dollar Amerikaans staatspapier. Over het voorbije jaar onttroonde Tokio ruim Peking en de Federal Reserve als grootste 'sponsor' van Washington.

15.875.734.673.516,05 dollar. Dat is tot de laatste cent de schuld die de Amerikaanse overheid torst. Meer dan 100 procent van de goederen en diensten die de Amerikanen jaarlijks produceren.

En toch kan ook Uncle Sam ondanks die astronomische schuldenberg net als zowat alle westerse overheden - even 'eurocrisislanden' Italië en Spanje buiten beschouwing gelaten - zo goed als gratis lenen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert met 1,49 procent dicht bij het laagste peil in minstens vijftig jaar, op drie maanden nemen beleggers vrede met een nulrendement.

De jongste tijd mag Amerikaans president vooral Tokio een bedankbriefje sturen voor die rentemeevaller,  die de financiering van de schuldenberg steeds draaglijker maakt. Dat leren de maandelijkse data van het Amerikaanse ministerie van Financiën over de buitenlandse kopers van Amerikaanse staatsobligaties.

Alleen al in mei - de jongste data - kocht Japan voor 15 miljard staatspapier. Tokio zit nu op een berg Amerikaans schuldpapier van 1.105 miljard dollar, een record. Daarmee steekt Japan weer China naar de kroon als grootste sponsor van Washington.

Peking stak in september 2008 Tokio voorbij als grootste buitenlandse investeerder in Amerikaanse schuldbewijzen en heeft intussen 1.170 miljard dollar vorderingen op de Amerikaanse overheid uitstaan.

Federal Reserve

Peking en Tokio moeten wel nog ruim de duimen leggen voor de Federal Reserve. In een soort 'vestzak-broekzakoperatie' is de centrale bank met de opeenvolgende rondjes geldcreatie veruit de grootste koper van het schuldpapier dat een paar kilometer verder gedrukt wordt: de Fed bezit op dit ogenblik voor 1.664 miljard dollar Amerikaans staatspapier.

Maar over de voorbije 12 maanden is Tokio wél veruit de grootste koper van Amerikaans staatspapier. Japan kocht van juni 2011 tot en met mei 2012 voor 194 miljard dollar 'Treasuries', bij de Fed bleef de teller over die periode op 134 miljard dollar steken en China ging met een schamele 4 miljard zelfs nagenoeg in kopersstaking.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud