Advertentie

Jeb Bush opent race richting 2016

De 61-jarige Jeb Bush overweegt zich kandidaat te stellen voor het Witte Huis in 2016. ©REUTERS

Republikein Jeb Bush kondigt aan dat hij een kandidatuur voor het Witte Huis 'actief onderzoekt'. De broer van George W. en de zoon van George H.W. is het eerste zwaargewicht dat zich meldt voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De speculatie dat de 61-jarige Bush een gooi naar het Witte Huis zou doen, leefde al maanden in de Amerikaanse politiek. Dinsdag bevestigde de voormalige gouverneur van Florida dat hij die ambitie koestert.

In een bericht op Facebook zei Bush: Ik heb met mijn familie veel gepraat over de toekomst van ons land. Als gevolg van die gesprekken en na lang nadenken over het soort van sterk leiderschap dat dit land nodig heeft, heb ik beslist om actief de mogelijkheid te onderzoek om me kandidaat te stellen voor het presidentschap.'


Het is gebruikelijk dat potentiële kandidaten eerst een infrastructuur op touw zetten om een kandidatuur te onderzoeken. Bush kondigt aan een 'Leadership PAC' op te richten volgende maand. Dat is een politiek actiecomité waarmee Bush geld kan inzamelen en het land kan rondreizen om het water te testen.

John Ellis 'Jeb' Bush is de jongere broer van George W. Bush, die tussen 2001 en 2009 de 43ste president van de VS was, en de zoon van George H. W. Bush, de 41ste president tussen 1989 en 1993. Van 1999 tot 2007 was hij de gouverneur van Florida, de op drie na dichtst bevolkte staat in de VS.

1972

De jongste Bush-telg ligt goed bij het establishment van de Republikeinse partij. Hij staat bekend als sociaal en fiscaal conservatief, maar stelt zich ook milder op dan andere partijgenoten over dossiers als immigratie en onderwijs. Uiteraard heeft hij zijn familienaam mee. De laatste keer dat de Republikeinse partij een presidentsverkiezing won zonder dat een Bush meedeed (voor het presidentschap of het vicepresidentschap) was in 1972.

De stap van Jeb Bush verhoogt de druk op andere potentiële kandidaten om hun ambities kenbaar te maken. Namen die circuleren zijn die van Chris Christie (de gouverneur van New Jersey) en Mitt Romney, die in 2008 en 2012 al tevergeefs op het presidentschap joeg. Ook de senatoren Rand Paul, Marco Rubio en Ted Cruz suggereren dat ze uit zijn op het hoogste politieke ambt in de VS, net als Rick Perry, de vorige gouverneur van Texas.

Zelfs in dit vroege stadium - de presidentsverkiezingen zijn pas in november 2016, de eerste voorverkiezingen vinden plaats over iets meer dan een jaar - wordt er al volop gepeild naar hoe de mogelijke kandidaten bij het publiek liggen. Daaruit blijkt alvast dat Bush met een voorsprong aan de lange race begint.

Hillary

Aan Democratische zijde is de kandidatuur van ex-minister, ex-senator en ex-first lady Hillary Clinton nagenoeg zeker. Alles wijst erop dat het slechts een kwestie van tijd is voor de vrouw van ex-president Bill Clinton officieel aankondigt dat ze partijgenoot Barack Obama wil opvolgen. Clinton is de torenhoge favoriet om de nominatie van haar partij te winnen. De naam van de progressieve senator Elizabeth Warren wordt ook genoemd.

Als Bush en Clinton beide effectief kandidaat zijn, en de nominatie van hun partij in de wacht slepen die hen op het stembiljet brengt in november 2016, staan de twee machtigste politieke dynastieën in de VS andermaal tegenover elkaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud