Advertentie

Jobcreatie VS veert sterker op dan verwacht

Een jobbeurs in de Amerikaanse staat Virginia. ©Bloomberg

De groter dan voorziene stijging vermindert de bezorgdheid over de Amerikaanse economie.

De appelflauwte van de arbeidsmarkt in de VS lijkt voorbij, blijkt uit het maandelijkse rapport van het ministerie van Arbeid. Het aantal jobs steeg in maart met 196.000, tegenover 33.000 in februari. Economen hadden 177.000 extra arbeidsplaatsen voorspeld. Opvallend is dat de werkgelegenheid in de industrie voor het eerst in anderhalf jaar. De werkloosheidsgraad stabiliseerde zoals verwacht op 3,8 procent.

Een zwak punt in het jobrapport is de loonontwikkeling. Het gemiddelde uurloon steeg in maart slechts met 0,1 procent maand op maand. Economen hadden een toename met 0,3 procent voorspeld. De jaar-op-jaarstijging van de lonen vertraagde van 3,4 naar 3,2 procent. 'We beschouwen dit als een tijdelijke inzinking en verwachten dat de loongroei snel het opwaartse pad hervat', zegt ING-econoom James Knightley.

Hij blijft optimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. 'De sterkte van de arbeidsmarkt zal het consumentenvertrouwen en de consumptie blijven ondersteunen.' Tegelijk kan de vertraging van de loongroei tot gevolg hebben dat de inflatie nog enige tijd iets lager blijft dan de doelstelling van de Federal Reserve. De centrale bank streeft naar 2 procent inflatie.

Inflatie

Maar sommige economen maken zich weinig zorgen over de geringe inflatie. Die combinatie van een sterke arbeidsmarkt en lage inflatie is een soort goudlokjesscenario, zegt John Vail, hoofdstrateeg van de vermogensbeheerder Nikko.

Vorige maand leidde het nieuws over de forse vertraging van de jobcreatie tot bezorgdheid over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie. Het ministerie van Arbeid zei toen dat er in februari slechts 20.000 banen waren bijgekomen. Dat aantal is nu opwaarts herzien naar 33.000.

De Europese aandelenmarkten reageerden wispelturig op het Amerikaanse jobrapport. Ze stegen eerst, vielen daarna terug en veerden later weer op om hoger te sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud