Jobcreatie VS versnelt fors

©AFP

De Amerikaanse arbeidsmarkt is in april sterk verbeterd. De VS creëerden het grootste aantal banen in twee jaar en de werkloosheidsgraad daalde tot het laagste peil sinds 2008.

Het maandelijkse banenrapport van het Amerikaanse ministerie van arbeid bevestigt dat de economische activiteit opleeft na een zwak eerste kwartaal. De VS creëerden in april 288.000 banen, tegenover 203.000 in maart. Economen hadden 218.000 nieuwe jobs voorspeld.

Bovendien daalde werkloosheidsgraad onverwacht met 0,4 procentpunt tot 6,3 procent. Het is van september 2008 geleden dat ze een zo klein percentage van de beroepsbevolking werkloos was. Economen hadden 6,6 procent werkloosheid voorspeld.

De forse daling van de werkloosheid is wel gedeeltelijk te danken aan een daling van de beroepsbevolking. De participatiegraad, de verhouding tussen de beroepsbevolking en het aantal personen op arbeidsleeftijd, verminderde tot 62,8 procent. Dat is een evenaring van het laagste peil sinds 1978.

Enkele andere cijfers uit het rapport zijn minder sterk dan de cijfers over de jobcreatie en de werkloosheid. Zowel het gemiddeld uurloon als de gemiddelde arbeidsduur per week bleef stabiel.

De obligatiemarkten reageren negatief op de Amerikaanse jobcijfers. De obligatiekoersen dalen, waardoor de langetermijnrente stijgt. De dollar daarentegen verstevigde en daardoor werd de euro goedkoper. Dat laatste is goed nieuws voor de eurozone.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud