Jobmotor in VS blijft op toerental

Een Californisch bedrijf op zoek naar frisse werkkrachten ©AFP

In de Verenigde Staten zijn er in maart 192.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat is iets minder dan de 200.000 waar economen op rekenden, maar toch heel behoorlijk. Het zal de Federal Reserve toelaten zijn stimulusbeleid voort af te bouwen.

Volgens het Bureau of Labor Statistics werden de nieuwe arbeidsplaatsen vooral gecreëerd in professionele en zakendiensten, in gezondheidszorg, mijnbouw en bosbouw. Het aantal werklozen bleef nagenoeg stabiel op 10,5 miljoen, zodat de werkloosheidsgraad bleef steken op 6,7 procent.

De jobcreatie in maart was iets kleiner dan in februari: volgens een herzien cijfer kwamen er toen immers 197.000 banen bij. Ook voor januari werd het aantal nieuwe banen trouwens naar boven toe gecorrigeerd. Voor beide maanden samen levert dat 37.000 extra nieuwe banen op. De impact van het bitter koude winterweer, dat met sneeuwstormen gepaard ging, bleek achteraf iets minder groot dan eerst gedacht.

‘De arbeidsmarkt doet het prima. De trend voor we al die weersproblemen kenden, is maar weinig veranderd. We beginnen een herstel te zien’, zei econoom Brett Ryan van Deutsche Bank aan Bloomberg.

De aanhoudende groei van de tewerkstelling stelt de Federal Reserve in staat door te gaan met de geleidelijke afbouw van zijn grootscheeps stimulusprogramma. Voorzitster Janet Yellen benadrukte vorige week dat dit behoedzaam moet gebeuren en dat het soepele beleid nog een tijdlang van kracht zal moeten blijven om meer Amerikanen aan het werk te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud