Jobrapport VS overleeft moeiteloos shutdown

Ondanks de shutdown is het banenrapport uitstekend. - REUTERS ©REUTERS

De Amerikaanse jobcijfers kregen in oktober een forse boost. Ondanks de tijdelijke sluiting van de overheidsdiensten door de politieke impasse, kwamen er in totaal 204.000 jobs bij, het dubbele van de analistenverwachtingen. Toch moeten de cijfers met de nodige korrel zout genomen worden.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) kwam vandaag, met een week vertraging, met de langverwachte jobcijfers voor de maand oktober. Daar werd reikhalzend naar uitgekeken, om te kijken wat de effecten waren van de tijdelijke sluiting van de overheidsdiensten die de Verenigde Staten teisterde de eerste twee weken van oktober. 800.000 niet-essentiële federale ambtenaren moesten toen naar huis, omdat de Republikeinen en Democraten het niet eens konden raken over de begroting. 

Het cijfer is ronduit verrassend. Analisten lieten zowel bij persagentschappen Reuters en Bloomberg als bij de gespecialiseerde marktensite MarketWatch optekenen een stijging te verwachten met 120.000 jobs. Het effectieve cijfer klopt die verwachtingen moeiteloos. In oktober kwamen er maar liefst 204.000 jobs bij. Het rapport van het BLS is dan ook formeel: 'Er was geen waarneembaar effect van de sluiting van de overheidsdiensten op de schattingen van het aantal jobs.' De winst van het aantal jobs zit vooral in sectoren zoals vrije tijd, retail en technische diensten. 

Ook voor augustus en september is er goed nieuws. De eerder gerapporteerde cijfers worden positief herzien. Zo kwamen er in augustus geen 193.000, maar 238.000 jobs bij en in september 163.000 in plaats van 148.000.

Werkloosheidsgraad

De werkloosheidsgraad groeit wel licht aan, van 7,2 naar 7,3 procent. Dat hoeft evenwel niet te verbazen gezien de methode waarop de werkloosheidsgraad gemeten wordt. Individuen die in de week dat de survey afgenomen wordt geen werk hebben, moeten aangeven dat ze 'werkloos op tijdelijke basis' zijn. Die categorie is in het banenrapport met 448.000 eenheden gestegen, waarvan een deel federale ambtenaren zouden zijn. Het aantal werklozen klokt af op 11,3 miljoen. 

Om die reden gaven analisten de afgelopen maanden aan dat de cijfers van oktober erg vertekend konden zijn. Ook bij de verzameling van de data werden vragen gesteld. Zo zouden overheidsdiensten misschien niet genoeg tijd hebben om voldoende data te verzamelen. Het jobrapport weerlegt dat, zo zou de verzamelde data 'normaal' zijn en de responsgraad zelfs 'hoger dan normaal'. 

Federal Reserve

Het is afwachten wat de impact van het banenrapport gaat zijn op de discussie over de stimuli van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank houdt al enige tijd de geldkraan open, maar zou wel eens een restrictievere koers kunnen gaan varen door de stevige cijfers die de Amerikaanse economie recent neerzette. 

Zo is er niet alleen het stevige banenrapport van vandaag, gisteren raakte ook bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal gegroeid is met 2,8 procent, berekend op jaarbasis. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud