1. Politiek & Economie
 2. Internationaal
live

Joe Biden: 'Geen rode en blauwe staten, maar verenigde staten'

Joe Biden belooft een president te zijn voor alle Amerikanen. Tal van buitenlandse leiders wensen de de president elect geluk. President Donald Trump beweert evenwel dat niet Biden, maar hijzelf de grote overwinnaar is.
 • Israëlische premier feliciteert Biden en bedankt Trump

  De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft Joe Biden zondagochtend gefeliciteerd met zijn zege bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Er ging ook een woord van dank naar huidig president Donald Trump. 'Gelukwensen aan Joe Biden en Kamala Harris. Joe, we hebben al bijna 40 jaar een warme persoonlijke relatie en ik ken je als een grote vriend van Israël', schreef Netanyahu op Twitter. 'Ik kijk ernaar uit om met jullie allebei te werken aan een verdere versterking van de bijzondere alliantie tussen de VS en Israël. 

  In een aparte tweet bedankte Netanyahu ook Donald Trump, die hij eerder al had omschreven als 'de beste vriend die Israël ooit had in het Witte Huis', voor zijn vriendschap tegenover Israël en Netanyahu persoonlijk. 'Bedankt voor de erkenning van Jeruzalem en de Golanhoogte, voor de vastberaden houding tegenover Iran, voor de historische vredesakkoorden en om de relatie tussen Israël en de VS naar ongekende hoogtes te brengen', aldus de Israëlische premier.

 • Joe Biden: 'Ik wil niet verdelen maar verenigen'

  'Folks, the people of this nation have spoken', zei Joe Biden tijdens zijn toespraak. Hij had het over een duidelijke overwinning. 'Ik wil niet verdelen maar verenigen. Ik zie geen rode en blauwe staten maar verenigde staten', aldus de president-elect. Daarmee zette hij de toon voor een toespraak die in het teken stond van vereniging. 'De campagne is gedaan', aldus Biden, die zei dat het Amerikaanse volk wil dat er wordt samengewerkt. 'De demonisering moet stoppen.'

  President-elect Joe Biden met vicepresident-elect Kamala Harris en echtgenote dr. Jill Biden ©REUTERS

  'Onze natie is gevormd door de constante strijd tussen onze betere engelen en onze donkerste impulsen. En wat presidenten zeggen in die strijd, is van belang. Het is tijd voor onze betere engelen om de overhand te krijgen.' 

  Biden wil het fatsoen herstellen, de pandemie en de klimaatverandering aanpakken, ijveren voor welvaart en de gezondheidszorg, onderwijs en wetenschap, het systemische racisme aanpakken. Iedereen moet mogelijkheden krijgen, zo klonk het, welke raciale achtergrond of seksuele geaardheid mensen ook hebben. Amerika moet terug een voorbeeld zijn voor de wereld. 'De hele wereld kijkt vannacht naar ons. Ik geloof dat op ons best, Amerika een voorbeeld is voor de wereld. We zullen leiden niet alleen door het voorbeeld van onze macht, maar door de macht van ons voorbeeld.'

  'Samen kunnen we alles', aldus de president-elect. Vanaf maandag zal een team aan de slag gaan dat de strijd tegen de pandemie moet organiseren.  

  President-elect Joe Biden groet zijn aanhangers. ©EPA

 • Kamala Harris: 'Democratie en ziel van Amerika stonden op het spel'

  De Amerikaanse democratie is niet iets dat zomaar een gegeven is, er moet voor gehandeld worden, zo stak vicepresident-Kamala Harris van wal tijdens haar verkiezingstoespraak. De democratie en de ziel van Amerika stonden op het spel. Ze bedankte het Amerikaanse volk om in recordaantallen naar de stembus te zijn getrokken, de mensen die de verkiezingen in goede banen wisten te leiden, en haar campagneleden. Ze verwees onder veel gejuich naar de rol van vrouwen die deel uitmaken van minderheden. Ook veel dank voor Joe Biden, die een vrouw koos als running mate. 'Ik ben de eerste vrouw in deze rol, maar zeker niet de laatste', zo zei ze. Ze verwees naar de uitdagingen zoals de strijd tegen de pandemie, de klimaatverandering, het racisme. 

  Vicepresident-elect Kamala Harris ©AFP

 • 'Opluchting'

  We wachten op de overwiningstoespraken van president-elect Joe Biden en van vicepresident-elect Kamala Harris. 

 • Trump terug in het Witte Huis na nederlaag

  De Amerikaanse president Donald Trump is teruggekeerd naar het Witte Huis. Hij speelde golf toen Amerikaanse media zijn rivaal Joe Biden aanwezen als verkiezingswinnaar. Op de terugweg reed zijn konvooi langs de Black Lives Matter Plaza in Washington, waar een menigte zijn nederlaag vierde.  Ook bij de Trump National Golf Club in Potomac Falls hadden zich tegenstanders van Trump verzameld, berichten Amerikaanse media. Sommige mensen hadden borden meegenomen met het opschrift 'You're fired' (Je bent ontslagen), woorden die Trump vaak uitsprak in het tv-programma 'The Apprentice' (De stagiaire). 

 • Trump-aanhangers wijken niet in Philadelphia

  Voor het convention center in Philadelphia staan nog steeds enkele tientallen Trump-aanhangers oog in oog met duizenden feestende Democraten, meldt onze reporter. Er wordt geroepen en gescholden, de Republikeinen spelen luid nationalistische liederen af en de fuck you’s vliegen over en weer. De politie zet zich tussen de betogers.

  ‘We have an adult in the house’. ‘Shut down motherfuckers, you lost,’ ‘Get the fuck out of Philly.’ roepen de Biden-aanhangers. Dat laatste is Dorian niet van plan. De Trump-supporter weigert de uitslag te aanvaarden. ‘Ze kunnen zeggen wat ze willen. Enkel echt rechtmatige stemmen tellen. Ook ik kan beweren dat ik de nieuwe president van de VS ben.’

  In de rest van de stad heerst vooral euforie en opluchting. Al is er hier en daar ook wat voorzichtigheid te horen. ‘Ik stemde voor Biden, maar vanuit de redenering ‘het slechtste uit twee werelden’, zegt de 22-jarige Jacob Kato. ‘Ik vrees dat Biden te gematigd is om ons uit deze patstelling te halen. Hij wil te veel behagen.’

 • Party in Philadelphia

  Onze verslaggever Henk Dheedene is inmiddels aangekomen in Philadelphia:

 • Feest in Amerikaanse steden

  Enkele beelden van juichende aanhangers van president elect Joe Biden in verschillende steden:

  Burgers vieren de overwinning van Joe Biden in de buurt van het Witte Huis. ©EPA

  Feest op Times Square in New York City na de overwinning van Joe Biden. ©EPA

  Gejubel in Philadelphia door medestanders van president elect Joe Biden. ©EPA

 • 'Tijd voor een reset van handelsbetrekingen met de VS'

  De nieuwe president van de Verenigde Staten Joe Biden wacht een lange en vooral zware to-dolijst. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wijst in eerste instantie op de moeilijke opdracht om een constructieve dialoog te hervatten rond de handelsbetrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten. Want het is tijd voor een 'reset' van de bilaterale relatie, zegt de werkgeversorganisatie in een reactie op de verkiezing van Joe Biden.  

  De VS zijn voor België de vierde belangrijkste handelspartner en de grootste buitenlandse investeerder. Beide landen zijn traditionele bondgenoten wanneer het op veiligheid aankomt en hun economieën zijn sterk met elkaar verweven. 'Het VBO schaart zich achter de Europese Commissie in haar streven om in een sfeer van wederzijds respect te werken aan een positieve handelsagenda tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten', aldus de verklaring.  Het VBO dringt aan op een 'snelle verwijdering van de ruis die momenteel op de handelsbetrekkingen zit'. Dat zou de weg vrijmaken om de handelsbesprekingen voluit te hervatten.

  Daarbij wordt verwezen naar de nog steeds geldende Amerikaanse tariefmaatregelen op Europees staal en aluminum, die ook Belgische producenten treffen. Ook de geschillen tussen vliegtuigfabrikanten Boeing en Airbus - met tarifaire tegenmaatregelen - zijn nefast voor de trans-Atlantische economie. 'Laten we een 'reset' doen en rond de tafel gaan zitten om onze handelsgeschillen op te lossen. We moeten win-winoplossingen vinden om die to-dolijst af te handelen en de hedendaagse uitdagingen aan te gaan, zowel op het vlak van onze bilaterale betrekkingen als wat betreft de WTO, de opkomst van China en de wereldwijde economische crisis', besluit Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO. 

 • Belgische politici feliciteren Biden en Harris

  Belgische politici van verschillen partijen hebben Joe Biden en Kamala Harris al gefeliciteerd via Twitter. De verwachtingen zijn hoog, zo blijkt. Niet iedereen is blij met de overwinning van Biden, met name bij het Vlaams Belang wordt een teleurgestelde reactie opgetekend. 

  Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) hoopt op 'een wereld met meer respect, vooruitgang en menselijkheid'. Liberaal partijvoorzitter Egbert Lachaert lanceerde een quote in het Engels: 'The greatest victory comes after the hardest battle'. Hij roept Donald Trump op om te stoppen met tweeten.  Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) hoopt dan weer op een herstel van het multilateralisme en een redding en hervorming van de Wereldhandelsorganisatie. Het einde van de handelsoorlog zou goed zijn voor 'exportnatie Vlaanderen', meent hij.  

  Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken feliciteert Biden, 'verkozen president van onze grootste bondgenoot de VS'. Francken roept op tot samenwerking binnen de NAVO voor de 'veiligheid en beveiliging van de mensen in het Westen'.  Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hoopt op haar beurt dat de 'tegenstellingen nu overstegen worden zodat de president de leider wordt van alle Amerikanen, ook zij die niet voor hem kozen'. Haar partijgenote en Vlaams minister Hilde Crevits noemt Biden en Harris een 'fantastisch duo'.  

  Groen-voorzitter Meyrem Almaci noemt de overwinning van Biden en Harris 'historisch in vele opzichten'. "Met Biden krijgt Amerika een president die werk wil maken van een groener en socialer beleid. Dit opent nieuwe perspectieven voor de EU', staat op de Twitter-account van de partij.  Sp.a-Kamerlid Meryame Kitir spreekt van een 'belangrijke overwinning, niet alleen voor de VS maar ook voor de wereld'. 'Een keuze voor een Amerika dat meer verenigd is en zich internationaal engageert voor vrede, de planeet en welvaart', stelt ze.  

  Europarlementslid voor Vlaams Belang Gerolf Annemans blikt terug op het presidentschap van Trump. 'Het was mooi. Hij nam de handschoen op tegen de heersende elites, The Deep State, die in heel het vroegere Vrije Westen links-liberale multiculturele en multilaterale regimes doordrukt. Het Witte Huis gaat nu weer verloren. Maar morgen is er een nieuwe dag', stelt hij.  

  PS-voorzitter Paul Magnette zegt dat er een einde komt aan een slechte periode. 'De nieuwe president moet nu aan de slag om het land te herenigen, doeltreffend te strijden tegen de pandemie, maar ook een gevolg te geven aan de roep naar meer sociale rechtvaardigheid van de Amerikanen die hem hebben gesteund.'  Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR, knipoogt bij zijn felicitaties naar Trump-retoriek: 'Make America and the World Great Again', schrijft hij. 

 • Slecht theater

  Het politieke theater in de VS is nog lang niet voorbij. Voor alle duidelijkheid: het blijft slecht theater, zo leest u in ons commentaar. 

 • Trump stelt juridische veldslag in het vooruitzicht

  Nu de Democraat Joe Biden voldoende kiesmannen verzameld heeft om president van de Verenigde Staten te worden, dringt de vraag zich op of de historische kiesstrijd definitief beslecht is. Het antwoord luidt 'neen'. Huidig president Donald Trump is niet van plan zich zomaar bij de situatie neer te leggen.

  'Deze verkiezing is verre van voorbij', verklaarde hij zaterdag in een mededeling. De huidige bewoner van het Witte Huis stelt een lange juridische strijd in het vooruitzicht 'om te garanderen dat de legitieme winnaar ingezworen wordt'.

 • Onze reporter in het dorp van Biden (deel 3)

  Op het terras van de Brandywine Brewing Company in Greenville ploft een kurk de lucht in. Jack, Christian, Jess, Brie en Nick, vijf twintigers uit de buurt zijn aan hun tweede fles schuimwijn toe. ‘Dit is een magisch moment. Toen het nieuws bekend raakte, begonnen mensen in de straat te roepen en alle auto’s te claxonneren.’

  Ze bouwen de hele dag een feestje, zeggen ze. ‘Biden mag dan een oude president zijn, zolang hij weet wat wij als jongeren willen, is het goed,’ vertelt Jess. ‘Het feit dat een vrouw, en dan nog iemand die geen blanke is, vice-president wordt, maakt het feestje helemaal compleet.’

  Hoe kijken ze als jonge generatie naar de toekomst van hun verdeeld land? ‘We moeten optimistisch blijven. Laat ons eerlijk zijn: het alternatief was echt geen optie meer.’

 • President Trump: 'Ik won deze verkiezingen, met grote voorspong'

  Gaat president Trump, zoals de traditie het voorschrijft, deelnemen aan de inhuldigingsceremonie van de nieuwe president op 20 januari 2021? Het lijkt moeilijk voor te stellen gelet op de vlammende communicatie waarmee de president de overwinning van Biden blijft betwisten. 

 • NAVO kijkt uit naar 'commander in chief' Biden

   NAVO-topman Jens Stoltenberg kijkt uit naar de samenwerking met Joe Biden. 'Ik ken hem als een sterke voorstander van de NAVO en de transatlantische relaties', reageert de Noor.

   De zege van Biden deed ongetwijfeld een zucht van opluchting door het imposante Brusselse hoofdkwartier gaan. De Verenigde Staten zijn veruit de grootste financierders van het bondgenootschap en bepalen in belangrijke mate wat er wel en niet kan. Maar de voorbije vier jaar raakte de relatie vertroebeld, met Donald Trump die zonder meer het nut van de verdragsorganisatie in twijfel trok en bondgenoten te pas en te onpas verweet te weinig te delen in de kosten.

  'Het leiderschap van de VS is belangrijker dan ooit in een onvoorspelbare wereld', aldus Stoltenberg. 'Een sterke NAVO is goed voor Noord-Amerika en goed voor Europa. Samen vertegenwoordigen de NAVO-bondgenoten bijna een miljard mensen, de helft van 's werelds economische macht en de helft van 's werelds militaire macht. Die collectieve kracht hebben we nodig om het hoofd te bieden aan een assertiever Rusland, internationaal terrorisme, cyber- en raketbedreigingen en een verschuiving van de globale machtsverhoudingen door de opkomst van China.'

   

 • Onze reporter in het dorp van Biden (deel 2)

  In het Valley Garden Park in Greenville was Tammy Grant volop van de hersfstzon aan het genieten, toen ze een sms kreeg van haar 13-jarige dochter: ‘Biden won.’ Haar eerste reactie was: Thank God. ‘Dit is zo’n opluchting voor dit land.’

  Ze woont op een kilometer van het huis van Joe Biden en loopt hem hier regelmatig tegen het lijf. ‘Ik zie hem en zijn vrouw Jill in de supermarkt of in het station. Het zijn authentieke mensen, die echt betrokken zijn.’

  Die karaktereigenschappen zijn de nieuwe president al eerder toegedicht. Maar hoe echt zijn ze? Grant zegt resoluut: ‘Tot wanhoop van zijn veiligheidspersoneel spreekt hij soms vijftien minuten met mensen die op hem afkomen met een persoonlijk verhaal, terwijl de prominente gasten op een evenement aan het wachten zijn. Toen hij opkwam voor vice-president, bleef hij gewoon naar de grootouderdag van zijn kleinkinderen op de Christ church Episcopal Preschool komen.’

  Nu zijn ze in Greenville hun beroemdste bewoner wel kwijt aan Washington. ‘O, hij komt nog wel terug in de weekends,’ lacht Grant. ‘En we zijn bereid hem weg te schenken voor het algemeen belang van de wereld.’

 • Kamala Harris, de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident

  'Politiek moet relevant zijn, geen prachtig sonnet’, definieerde Kamala Harris ooit haar ideologisch pragmatisme. De toekomstige vicepresident biedt een ervaren alternatief moest president elect Biden iets overkomen. In ons portret leest u meer over haar achtergrond. 

 • 'We did it, Joe'

  Alvast deze korte reactie van vice-president elect Kamala Harris:

 • 'VS kunnen rekenen op België'

   

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) feliciteert Joe Biden en wenst hem veel succes. Hij hoopt hem snel te ontmoeten, zegt hij. 'De VS kunnen rekenen op België als een constructieve speler en langdurige bondgenoot, die de consensus bevordert en zich inzet voor vrede.'  De recordopkomst bij de verkiezingen illustreert voor De Croo 'de vitaliteit van het Amerikaanse politieke leven en zijn democratie'.  De verkiezing van Kamala Harris tot eerste vrouwelijke vicepresident noemt de premier historisch. 'Ze zal een ongelooflijk voorbeeld en een belangrijk rolmodel zijn voor jonge meisjes over de hele wereld, door hen te laten zien dat meisjes en jongens dezelfde rechten en kansen genieten.'

  'België is bereid om de trans-Atlantische alliantie verder te versterken ter verdediging van onze gemeenschappelijke waarden en om de vriendschapsband die onze volkeren verenigt, aan te halen', aldus nog De Croo. 'Als thuisbasis van de NAVO en de EU hopen we dat de Verenigde Staten onder hun nieuwe leiderschap hun cruciale steun aan de Europese integratie, die ons continent vrede en welvaart heeft gebracht, zullen voortzetten. 'De Verenigde Staten en een verenigd Europa kunnen samen een geweldige kracht vormen ter versterking van het multilateralisme in het belang van iedereen. De klimaatverandering, de COVID-19-crisis en de strijd tegen het terrorisme staan bovenaan de lange lijst van mondiale uitdagingen die alleen met succes kunnen worden aangepakt in een geest van internationale samenwerking en solidariteit.'

  Ook internationaal komen de reacties op gang. De Britse premier Boris Johnson feliciteerde Biden:

  De Franse president Macron:

  Europees Raadsvoorzitter Charles Michel:

 • Trump wacht resem financiële besognes

  Als Donald Trump het Witte Huis in januari moet verlaten, kan hij opnieuw zijn rol opnemen als CEO van Trump Organisation, het vastgoedconglomeraat dat zijn appartements- en kantoorgebouwen, hotels en golfterreinen omvat. Daar wachten hem wel een pak financiële besognes: miljoenenschulden, fiscale onderzoeken, rechtszaken met pornosterren en hotelpersoneel. 

  1,12
  miljard dollar
  Uit recent onderzoek van de zakenkrant Financial Times blijkt dat Trump voor minstens 1,12 miljard dollar (942 miljoen euro) schulden heeft openstaan.

  ©AFP

 • Biden haalt staat Nevada binnen

  Kort na zijn cruciale overwinning in de staat Pennsylvania, is de Democraat Joe Biden door verschillende Amerikaanse media ook uitgeroepen tot winnaar in de staat Nevada. Onder meer het nieuwsagentschap AP en de zenders New York Times en Fox News wijzen de staat aan Biden toe.  Het resultaat in Nevada is nog niet volledig, maar Bidens voorsprong van ruim 25.000 stemmen wordt voldoende geacht om de overwinning in die staat als zeker te beschouwen. Het aantal kiesmannen voor Biden dikt daarmee verder aan tot 279. 

 • Trump weigert verlies te erkennen

  In een mededeling vanop zijn golfclub in Virginia maakt president Donald Trump duidelijk zich allerminst neer te leggen bij zijn nederlaag. 'We weten allemaal waarom Joe Biden zich haast om zich valselijk voor te doen als de winnaar, en waarom zijn mediabondgenoten zo hard proberen hem te helpen: ze willen niet dat de waarheid uitkomt. Het simpele feit is dat deze verkiezing helemaal nog niet achter de rug is. Joe Biden is geen officiële winnaar in enige staat, laat staan in de staten waar er verplichte hertellingen komen of staten waar onze campagne geldige en legitieme juridische stappen heeft gezet die kunnen bepalen wie de uiteindelijke winnaar is. In Pennsylvania bijvoorbeeld kregen onze wettelijke waarnemers geen betekenisvolle toegang tot het telproces. Wettelijke stemmen beslissen over het presidentschap, niet de nieuwsmedia.'

  President Donald Trump ©AFP

 • Onze reporter in het dorp van Biden

  Net toen het nieuws uitbrak dat Biden tot president uitgeroepen werd door de belangrijke nieuwsmedia in de VS, is onze reporter Henk Dheedene in Greenville, het dorp waar Biden woont en ook verblijft op dit moment.

  Op het terras van Brandy Wine Brewing Company in het centrum, op een ruime kilometer van het huis van Biden. zitten Jeanine en Joe, twee mensen uit de buurt, met een glimlach te genieten van het nieuws. ‘We kregen telefoon van mijn mijn vader en onze zoon die het vertelden. Dit is zo’n opluchting,’ zegt Jeanine.

  ‘Ik ben ervan overtuigd dat de juridische strijd hem niet zal tegenhouden,’ vult Joe aan. ‘Maar ik ben vooral bezorgd over de vele fascisten die in dit land aan het opstaan zijn. Het zal niet makkelijk zijn om de eenheid in dit verdeelde land terug te brengen.’

  Toch gelooft Joe dat het kan. ‘Er is nog steeds een kleine kans dat de Democraten de senaat zullen domineren. En zo niet is er ook nog zijn ervaring in de Senaat en zijn gewiekst karakter om dit land grondig te veranderen.’

  Een tafel verder op het terras vertellen Evan en Christen Grabowski hun kinderen Karoline (7) en Evan Jr (4) dat ze een nieuwe president krijgen. ‘Straks passeert hij hier misschien op de straat voor ons.’

  Biden is enorm populair in het dorp, waar hij nog zelf boodschappen gaat doen bij Janssen’s, de lokale supermarket en op zondag naar de mis gaat in de kerk met de lyrische naam St Joseph on the Brandy Wine. Voor alle duidelijkheid: de Brandy Wine is de naam van de lokale rivier.

  Evan stemde vier jaar geleden voor Trump, maar kon dit nu niet meer over zijn hart krijgen: ‘Sorry voor het woord, maar hij is een echte jerk.’ Zijn vrouw beaamt. ‘Qua ideeën over economie zijn wij in feite Republikeinen, maar nu was het echt onmogelijk om nog voor hem te stemmen.’

 • Een leven vol tragedies en comebacks

  Het leven van de 77-jarige Joe Biden is een aaneenschakeling van tragedies en comebacks, Lees het portret van de man, waarin we het ook hebben over zijn plannen en zijn 'Bidenomics'. 

 • Joe Biden spreekt verzoenende taal in eerste reactie

  Joe Biden zegt dat hij een president wil zijn voor alle Amerikanen. 

  Running mate Kamala Harris zegt dat de inzet van de verkiezing 'de ziel van Amerika' is. 

 • CNN, AP en The New York Times zien Joe Biden president worden

  Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten, zo zeggen CNN, Fox News en andere media op basis van projecties. Biden haalde de staat Pennsylvania binnen, die hem met zijn 20 kiesmannen op 273 zou doen uitkomen. Er zijn 270 kiesmannen nodig om president te worden. 

  Ongeveer op hetzelfde moment riepen ook het persbureau AP en de krant The New York Times Biden uit als overwinnaar. 'Joseph Robinette Biden Jr. is zaterdag tot de 46ste president van de Verenigde Staten verkozen, met de belofte terug te keren naar de politieke normaliteit en in een geest van nationale eenheid', aldus de krant. 

 • Federale verkiezingscommissie ziet geen problemen

  De Amerikaanse verkiezingen zijn volgens de Federale Verkiezingscommissie (FEC) bijna vlekkeloos verlopen. Er zijn heel weinig klachten binnengekomen en er is geen enkel bewijs dat er is gefraudeerd, zei FEC-voorzitter Ellen Weintraub tegen nieuwszender CNN. De FEC is toezichthouder die in de gaten houdt of de wetten op campagnefinanciering wel worden nageleefd.


   Volgens Weintraub hebben Republikeinse en Democratische bestuurders  in staten als Pennsylvania geen aanwijzingen dat er dingen verkeerd zijn gegaan.

  President Donald Trump, die achterstaat in de tellingen en de verkiezingen lijkt te verliezen, meent dat er op grote schaal gefraudeerd en 'stelen' de Democraten de verkiezingen. Hij heeft daarvoor nog geen enkel bewijs kunnen voorleggen. Hij en zijn campagneteam bestoken rechtbanken in diverse staten met procedures in een poging het tellen van de stemmen te stoppen of procedures te wijzigen.

 • Tweede zit senaat Georgia

  Georgia moet in januari opnieuw naar de stembus om twee senatoren te kiezen.  In de staat heeft de Republikein David Perdue 49,9 procent van de stemmen behaald en zijn Democratische tegenstander Jon Ossoff 47,9 procent. In Georgia heeft een kandidaat 50 procent nodig om te worden verkozen. Er komt aldus een tweede ronde op 5 januari.


  Voor de tweede zetel in Georgia komt er ook een tweede ronde na de uitkomst van een 'special election' met in totaal 21 kandidaten. De Democraat Raphael Warnock (ongeveer 32 procent) en de Republikeinse Kelly Loeffler (ongeveer 26 procent) zullen het tegen elkaar opnemen.
  Indien de Democraten beide tweede rondes winnen, wordt het ex aequo in de Senaat. Als er bij stemmingen een gelijkstand is, krijgt de vicepresident de doorslaggevende stem.

  In Georgia is nog altijd niet beslist wie de presidentsverkiezingen wint. Biden leidt nipt. Er komt sowieso een hertelling van de stemmen.

 • Een stadje in euforie

  Onze man in de VS reisde de voorbije dagen naar Wilmington, de thuisbasis van Joe Biden. De inwoners zijn trots op hun bekendste inwoner. Lees de reportage hier.

 • Late stemmen Pennsylvania mogen niet geteld worden

  De conservatieve rechter Samuel Alito van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft lokale overheden in de staat Pennsylvania opdracht gegeven om stemmen opzij te leggen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen. De minister van Binnenlandse Zaken van die staat had ook al dergelijke instructies gegeven, berichten Amerikaanse media.

  Pennsylvania is dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog steeds bezig met het tellen van de stemmen. In de staat moeten ook via de post gestuurde stemmen worden meegeteld die tot drie dagen na de verkiezingsdag binnenkomen, mits ze op tijd zijn verstuurd. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden ligt er volgens de laatste tussenstand ongeveer 28.800 stemmen voor op de Republikeinse president Donald Trump.

   Minister van Binnenlandse Zaken van Pennsylvania Kathy Boockvar had eerder al duidelijk gemaakt dat die stemmen vermoedelijk niet het verschil gaan maken. Het gaat volgens haar om kleine aantallen stembiljetten.
   Toch waren de Republikeinen naar het hoogste hof van de VS gestapt over de kwestie. Ze vroegen de hoogste rechtsinstantie van de VS te garanderen dat stembiljetten die na verkiezingsdag binnenkomen ook echt opzij worden gelegd.

  De rechter van het Hooggerechtshof ging daarin op voorlopige basis mee. Het volledige Hof moet zich later nog wel over de kwestie buigen.
   Overigens ging de magistraat niet in op de Republikeinse vraag om het tellen te stoppen. 

   Rechtbanken in Nevada, Pennsylvania, Michigan en Georgia buigen zich over bijna een dozijn rechtszaken die door Trump en zijn bondgenoten zijn aangespannen. Zij proberen - vooralsnog vruchteloos - het tellen van de stemmen te doen ophouden en voldoende stemmen ongeldig te laten worden om de voorsprong van Biden teniet te doen.
   Volgens nieuwszender CNN zou president Trump niet zo gelukkig zijn over de prestaties van zijn advocatenteams.

 • Geen overwinning voor sheriff Jerry Sheridan

  In Maricopa County werd met belangstelling uitgekeken naar de sheriffverkiezingen. Het was de plaats waar de nu 88-jarige Joe Arpaio jarenlang de plak zwaaide. Hij was een vriend van Donald Trump en voerde een zeer streng beleid. Onze man in de VS sprak met Arpaio drie weken geleden. U leest het hier. De moeite.

  Arpaio's voormalige deputy Jerry Sheridan heeft de verkiezingen overigens verloren. De democraat Paul Penzone won.

 • Joe Biden bouwt voorsprong in Georgia uit

  We hadden het in de vorige post over de stress om een extra 'pakketje' stemmen te rateren. Wel, er is net een pakketje toegekomen. Uit Fulton County, Georgia. Dat is een sterk Democratisch getinte voorstad van de zuidelijke metropool Atlanta. Het gevolg: Joe Biden breidt zijn voorsprong uit naar ruim 7.000 stemmen:

  • Joe Biden: 2.461.455 stemmen (49,4%)
  • Donald Trump: 2.454.207 stemmen (49,3%)

  Voor alle duidelijkheid: 7.000 stemmen voorsprong op bijna 5 miljoen stemmen is nog altijd messcherp. Maar gelet op het feit dat een hertelling - meer dan 98 procent van de stemmen zijn geteld, dus de voorsprong gaat niet veel meer veranderen - onvermijdelijk is, ga je als Democraat die hertelling liever in met 7.000 stemmen buffer dan 4.000.

 • No rest for the wicked

  En ook niet voor alle 'kieswatchers' in de Verenigde Staten. Want je zou maar eens een update uit Georgia of - the horror - Pennsylvania missen. 

 • Stafchef Donald Trump test positief op corona

  De stafchef van president Donald Trump, Mark Meadows, heeft positief getest op het coronavirus. De 61-jarige Meadows was op de dag van verkiezingen samen met Trump op een bijeenkomst met Republikeinse partijmedewerkers.

  Hij zou na verkiezingsdag zijn entourage over zijn besmetting hebben ingelicht, maar het is niet bekend wanneer hij juist positief heeft getest.

   

 • Biden zegezeker maar voorzichtig

  De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zegt dat hij de verkiezingen gaat winnen.

  De cijfers zijn duidelijk', zei Biden vrijdagavond laat (lokale tijd) vanuit zijn woonplaats Wilmington, in Delaware. 'We gaan deze race winnen met een duidelijke meerderheid van de natie achter ons.' Tegelijkertijd benadrukte hij dat er nog geen winnaar is bekendgemaakt.

  De speech van Joe Biden, vrijdagavond

  Biden riep zijn aanhangers op om rustig en geduldig te blijven, nu de officiële resultaten in verschillende staten al meer dan drie dagen na de verkiezingen op zich laten wachten. 'Uw stem zal worden geteld. Het kan me niet schelen hoe hard mensen dat proberen te voorkomen. Ik laat het niet toe', drukte hij de Amerikanen op het hart. De voormalige vicepresident van Barack Obama wees erop dat hij en zijn running mate Kamala Harris inmiddels meer dan 74 miljoen stemmen hebben gekregen, meer dan elke eerdere kandidaat.

  Verder verzekerde hij opnieuw dat hij de coronapandemie onder controle wil krijgen. Wanneer hij wint zou hij pogen de president van alle Amerikanen te zijn - ook van degenen die niet op hem hebben gestemd.

  'We mogen dan wel tegenstanders zijn, maar we zijn geen vijanden', klonk het vrijdagavond (lokale tijd) in de korte toespraak. 'Het is tijd voor ons om samen te komen.'
  De verwachte toespraak van Biden liet enkele uren op zich wachten maar hij sprak de Amerikanen uiteindelijk 's avonds laat (lokale tijd) nog toe.
  Biden staat in belangrijke staten aan de leiding, maar is door Amerikaanse media nog niet tot winnaar uitgeroepen. Zaterdag hoopt hij het Amerikaanse volk opnieuw toe te spreken.

 • Slaat protest van sociale media over naar de straat?

  Om zijn Democratische rivaal Joe Biden van de zege te houden in de presidentsrace gaat Donald Trump all-in. Sociale media vormen een gewichtig front in zijn verzet. Slaat het virtuele verzet over naar de straat?

  De hashtag #StopTheSteal is onder aanhangers van Donald Trump niet alleen populair op sociale media. De slogan duikt ook op tijdens straatprotest. ©REUTERS

 • Waar zit de winst voor Joe Biden?

  Gestuwd door een opkomst van 67 procent van de kiesgerechtigde Amerikanen, het hoogste aantal sinds 1900, heeft Joe Biden voorlopig 73,7 miljoen stemmen gekregen, het hoogste aantal ooit.

  Dat zijn er 8 miljoen meer dan zijn partijgenote Hillary Clinton in 2016 en 4 miljoen meer dan de Republikein Trump. Waar maakte Biden het verschil?

 • 'Fraudebeschuldigingen van Trump ongegrond'

  Volgens Jim Kenney, de burgemeester van Philadelphia in de staat Pennsylvania, zijn beschuldigingen van president Donald Trump over verkiezingsfraude 'ongegrond'.

  'Wat we hier in Philadelphia hebben gezien, is niet meer en niet minder dan democratie', zegt Kenney. 'Onze stad steekt eruit als voorbeeld van hoe je een verkiezing correct moet organiseren.'

  Trump moet volgens Kenney 'toegeven dat hij verloren heeft en hij moet de winnaar feliciteren'. 'We willen een vreedzame machtsoverdracht", zei de burgemeester.  

  Philadelphia is de grootste stad van de beslissende staat Pennsylvania. Zonder die staat maakt Trump geen kans meer op herverkiezing, terwijl Biden zeker is van het Witte Huis als hij er wint. Eerder op de dag nam de Democraat er de leiding over. 

  ©REUTERS

 • Beleggers verzoenen zich met gekortwiekte Biden

  De combinatie van president Joe Biden met een Republikeinse Senaat zet een rem op ingrijpende initiatieven. Dat lijken beleggers prima te vinden. De beurzen namen sinds de verkiezingsdag een voorschot op een verdeeld Washington.

  ©AFP

   

 • Biden houdt vannacht toespraak

  Om 02.00 uur Belgische tijd houdt Joe Biden een toespraak in zijn woonplaats Wilmington, in de staat Delaware. Volgens medewerkers van Biden kan het gaan om een overwinningsspeech, maar dat hangt af van de timing waarop een winnaar voor de verkiezingsrace wordt uitgeroepen, meldt CNN.

  Ook Bidens running mate, senator Kamala Harris, zou het woord nemen. CNN had eerder bericht dat het team van Biden niet zal wachten op de juridische betwistingen van het kamp van Trump, als hij tot overwinnaar wordt uitgeroepen. Biden zou van plan zijn om onmiddellijk over te gaan naar 'president-elect'. 

 • Nancy Pelosi claimt overwinning Biden

  In een persconferentie heeft Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de overwinning van Joe Biden geclaimd. Ze noemde hem de 'president-elect'.

  'Het is vandaag duidelijk geworden dat Joe Biden en Kamala Harris deze race winnen. Dit is een historische verkiezing.'

 • Biden verdubbelt voorsprong in Nevada

  Er komen nieuwe resultaten binnen uit Nevada. Joe Biden breidt er zijn voorsprong van 11.438 stemmen uit tot 22.076. In Nevada moet nog 9 procent van de stemmen geteld worden (zie post 16.50u).

 • Snel geteld: Biden heeft er twee nodig, Trump minstens drie én Pennsylvania

  Een handig overzicht van de BBC over wie welke staten nodig heeft om 270 kiesmannen te behalen, circuleert al sinds gisteren op Twitter, maar is nog altijd actueel. 

  Biden heeft al 253 kiesmannen behaald en heeft voldoende aan Pennsylvania (20 kiesmannen) óf twee staten uit het kwartet Arizona (11), North Carolina (15), Nevada (6) en Georgia (16) om te winnen. 

  Trump staat er minder goed voor. Hij moet sowieso Pennsylvania én drie staten van het kwartet binnenhalen.

  Biden heeft momenteel een voorsprong in Nevada, Arizona, Pennsylvania en Georgia (zie post 16.50u). Trump leidt in North Carolina.

 • Trump dicht de kloof een beetje (maar onvoldoende) in Arizona

  Trump rijdt 0,2 procentpunt dicht in Arizona met een nieuwe bulk van 14.000 getelde stemmen uit Maricopa County.

  Volgens de datacruncher Nate Cohn van de New York Times is dat evenwel een pyrrusoverwinning. Trump maakt volgens hem te weinig van zijn achterstand goed om de staat nog te doen kantelen.

  Biden leidt in Arizona voorlopig met 43.569 stemmen (zie post 16.50 uur). 

 • Stand van zaken in Georgia, Pennsylvania, Nevada en Arizona

  Hoe staat het ervoor in de laatste vier cruciale staten om 18.15 uur Belgische tijd?

  Georgia (99% van de stemmen geteld): Biden leidt met 1.586 stemmen

  - Pennsylvania (95% geteld): Biden leidt met 9.746 stemmen

  - Nevada (92% geteld): Biden leidt met 22.076 stemmen

  - Arizona (93% geteld): Biden leidt met 43.569 stemmen

  1.579
  Voorsprong Biden
  Biden heeft in Georgia voorlopig amper 1.579 stemmen meer dan Trump. Dat is een minuscuul verschil op de bijna 5 miljoen uitgebrachte stemmen. Beide kandidaten hebben 49,4 procent van de kiezers achter zich, maar Biden ligt dus licht voor.


 • Georgia zal stemmen hertellen

  Er komt een hertelling van de stemmen in Georgia, meldt de minister van Binnenlandse Zaken van de staat. Die hertelling komt er op vraag van het Trump-team. Trump trok de afgelopen dagen al meermaals de legitimiteit van de briefstemmen in de strijdstaten, die in grote mate naar de Democraten gingen, in twijfel.

  Biden stak Trump pas vandaag voorbij in Georgia. De oud-vicepresident leidt er met een flinterdunne marge van 1.579 stemmen op de bijna 5 miljoen uitgebrachte stemmen. Er zijn in de staat nog 4.169 stemmen te tellen.

  De wetgeving van Georgia laat hertellingen toe als de voorsprong tussen twee kandidaten minder dan 0,5 procentpunt bedraagt. 

 • In kaart: de stad voor Biden, het platteland voor Trump

  De voorspelde blauwe golf van Democratische stemmen blijft uit. Maar de dichtbevolkte, rijkere, hoogopgeleide steden zetten Biden verder op pad naar het Witte Huis.

  De kaart hieronder toont dat goed. Grote steden - hoe groter een cirkel, hoe meer stemmen - zijn voor Biden. Van de Oost- tot de Westkust en van het zuiden in Texas en Florida tot het noorden rond de Grote Meren. Het platteland, de kleinere cirkels op de kaart, zijn in grote mate voor Trump.

 • Team-Trump: 'Verkiezingen zijn nog niet voorbij'

  Het campagneteam van president Donald Trump vecht terug. In een verklaring laat het weten dat Biden de verkiezingen nog niet gewonnen heeft. 'Die overtuiging is gebaseerd op de resultaten in vier staten die nog lang niet definitief zijn', klinkt het. 'In Georgia komt er een hertelling, in Pennsylvania en Nevada waren er veel onregelmatigheden en de president is op weg om te winnen in Arizona. Zodra de verkiezingen definitief zijn, is president Trump herverkozen.'

 • Eerste call voor Joe Biden als president is een feit

  Het gedegen verkiezingsonderzoeksbureau Decision Desk HQ heeft Joe Biden uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. 

  Amerikaanse media houden nog even de boot af.

 • Campagneteam Trump zet hotline op om bewijzen voor fraude te vinden

  Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een hotline ingericht waar mensen verkiezingsfraude kunnen melden, meldt de nieuwszender CNN vrijdag. In een toespraak repte de president, die lijkt af te stevenen op verlies in de verkiezingen, van grootschalige fraude bij het tellen van de stemmen zonder daar bewijzen voor te leveren. Volgens de nieuwszender hebben advocaten van het team een hele kamer op het campagnehoofdkwartier ingericht om telefoontjes te verwerken.  

  CNN ziet in de stap bewijs dat zijn advocaten proberen bewijzen te vergaren om de zeer omstreden uitspraken van Trump te stutten. Die leidden tot enorm veel ophef, ook bij voormalige bondgenoten van de president. 

  Chris Cristie, de oud-gouverneur van New Jersey en een voormalige adviseur van Trump, herhaalde vrijdag zijn kritiek op de president. 'Voor een aanklager, zoals ik, is dat alsof je iemand veroordeelt zonder bewijs', zei hij. 'Als je die dingen zegt vanaf het podium in het Witte Huis moet je ons wel de bewijzen tonen.'

  Trump kreeg wel steun van zijn nauwe bondgenoot in het Congres, Mitch McConnell, de Republikeinse meerderheidsfractieleider in de Senaat.

 • Biden springt over Trump in Pennsylvania en staat op zucht van Witte Huis

  Nu Pennsylvania in zijn richting is gekanteld, kan Joe Biden de deurklink van 'The Oval Office' bijna grijpen.

  De voorsprong van meer dan 600.000 stemmen die Trump twee dagen geleden in Pennsylvania nog had op Biden is in rook opgegaan. Met nog 5 procent van de stemmen te tellen, heeft Biden een voorsprong van 5.587 stemmen. Biden heeft aan de 20 kiesmannen uit Pennsylvania genoeg om het presidentschap binnen te rijven. De Democraat staat bovendien ook nog op kop in Georgia (16 kiesmannen), Nevada (6) en Arizona (11). 

  ©AFP

  Ook in Pennsylvania duwen de vele laat getelde poststemmen in en rond steden als Philadelphia Biden over Trump.

 • Secret Service stuurt meer agenten naar Biden

  De Secret Service, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de president en zijn naasten, stuurt extra agenten naar Joe Biden in Wilmington in de staat Delaware. Het luchtruim boven het huis van de Democraat is ook vrijgemaakt, een teken dat de dienst gelooft dat hij de verkiezingen zal winnen. 

  Een president-elect krijgt in de Verenigde Staten grofweg dezelfde beveiliging als een president. Tot nu toe was het agentschap terughoudend om extra agenten te sturen omdat het er niet van beschuldigd wou worden Bidens kant te kiezen. 

 • John King, de CNN-ster aan de 'magic wall'

  Al drie dagen staan de vele nieuwsankers van CNN urenlang de verkiezingsresultaten in de 'Key Race Alerts' te fileren. Volgens The Guardian steekt er van alle nieuwsankers één iemand met kop en schouders bovenuit: John King. 

  De 59-jarige King draait shiften van 12 tot 14 uur op het scherm, aan de 'magic wall' analyserend wat het pad naar de overwinning voor Biden of Trump is. Naar eigen zeggen heeft hij tijdens de verkiezingsnacht amper twee uur geslapen, maar de man is onvermoeibaar. Hij blijft de kijker aan de lopende band weetjes vertellen over de meer dan 3.000 counties in de VS. 

 • De vrouw die de blauwe golf in Georgia aftrapte

  Een zeer warm aanbevolen podcast van The Economist met Stacey Abrams. Stacey Abrams is de vrouw die in 2018 in het rode - lees: Republikeinse - bastion Georgia ei zo na gouverneur werd. Ze moest nipt - met 55.000 stemmen - de duimen leggen voor de Republikein Brian Kemp, maar effende zo wel het pad voor de huidige blauwe, Democratische, golf in de zuidelijke deelstaat.

  Een golf die op dit ogenblik Joe Biden de leiding laat nemen bij de race om het presidentschap en Georgia met een razend spannende strijd om de twee lokale zitjes cruciaal maakt in de strijd om de meerderheid in de Senaat. 

 • Kansen op zegevierende Trump slinken

  Wat zijn de laatste cijfers in deze thriller van een verkiezing?

  In Georgia (16 kiesmannen), waar het tellen gestaag doorgaat, heeft Joe Biden Donald Trump voorbijgestoken met 917 stemmen. Met nog zo’n 10.000 te tellen stemmen, staan de sterren gunstig voor de Democraat. De rest van de resultaten komen voornamelijk uit Democratisch gezinde counties.

  Als Biden effectief Georgia binnenhaalt, kan Trump de verkiezingen niet meer winnen. Hij kan dan maximaal 269 kiesmannen binnenhalen, waardoor er een gelijkspel komt waarin beide kandidaten elk 269 kiesmannen hebben. In dat geval beslist het Huis van Afgevaardigden - waar de Democraten de meerderheid hebben - wie president wordt en de Senaat - die naar de Republikeinen lijkt te gaan - wie vicepresident wordt. Als het verschil tussen beide kandidaten minder dan 0,5 procent is, kan Trump een hertelling vragen.

  Daarnaast zijn alle ogen op Pennsylvania (20) gericht, waar de achterstand van Biden is teruggelopen tot 18.000 stemmen. Als Biden Pennsylvania binnenhaalt, haalt hij ook het presidentschap binnen.

  Over Arizona (11) zijn de meningen verdeeld. Amerikaanse media als Associated Press en Fox News gaan ervan uit dat de staat naar Biden gaat, andere media zijn voorzichtiger. Met 90 procent van de stemmen geteld staat Biden nu zo’n 47.000 stemmen voor.

  In Nevada (6) en North Carolina (15) is het waarschijnlijk nog even wachten op de definitieve uitslag. In Nevada staat Biden aan de leiding met zo’n 11.000 stemmen (89% geteld). In North Carolina leidt Trump met zo’n 76.000 stemmen (95% geteld).

 • Alles is de schuld van Jo Jorgensen

  Uiteraard gaat het over Donald Trump en Joe Biden, maar er waren nog presidentskandidaten. Die zijn politiek compleet irrelevant - Kanye West, iemand? - maar mogelijk wel electoraal invloedrijk nu de strijd om het Witte Huis zo nipt is.

  Jo Jorgensen. ©USA Today Network/Sipa USA

  Enter: Jo Jorgensen, een 57-jarige docente psychologie die opkomt namens de Libertaire Partij. Met haar pleidooi voor een kleine overheid, lage belastingen en tegen mondmaskers mag je ervan uitgaan dat ze vooral Republikeinse stemmen weglokt.

  Meer dan enkele tienduizenden per staat zijn dat er niet. Maar in Nevada en vooral het ultraspannende Georgia is haar stemmentotaal wel groter dan Bidens voorsprong op Trump. En in Pennsylvania, waar Biden op het punt staat Trump in te halen, zou dat ook best het geval kunnen worden. Als Trump die strijdstaten toch zou winnen, samen met North Carolina, komt hij op...271 kiesmannen. En blijft hij aan de macht.

  In 2016 was het net andersom. Toen met Jill Stein, een groene kandidaat van wie je mag aannemen dat ze vooral Democratische stemmen afpakte van Hillary Clinton. Trump won destijds de industriestaten Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Telkens met amper enkele tienduizenden stemmen verschil, wat overal kleiner was dan Steins stemmentotaal. Sommige Democraten krijgen nog altijd koortsdromen dat zonder Stein Clinton president geworden zou zijn.

 • Biden heeft Trump te pakken in Georgia

  De Democraat Joe Biden staat nu aan de leiding in Georgia. Hij staat 917 stemmen voor op president Donald Trump, meldt CNN. 

 • Twitter-profiel van Steve Bannon offline na bedreigingen

  Het Twitter-account van Steve Bannon, de voormalige adviseur van president Donald Trump, is opgeschort omdat hij gepleit heeft voor het gebruik van geweld tegen twee belangrijke Amerikaanse functionarissen, de topimmunoloog Anthony Fauci en FBI-directeur Christopher Wray. YouTube verwijderde de video waarin Bannon opriep tot geweld.

  In een nieuwe aflevering van zijn podcast 'War Room Pandemic' zei Bannon dat volgens hem Trump de verkiezingen al gewonnen had. In een vooruitblik op zijn tweede termijn als president vroeg hij de president Fauci en Wray te ontslaan. 'Ik wil eigenlijk een stap verder gaan', zei hij. 'Ik zou hun koppen op spiesen zetten en ze aan de twee hoeken van het Witte Huis plaatsen, als waarschuwing voor federale bureaucraten.'

  De rechts-radicale activist Bannon was een van de architecten van de verkiezingsoverwinning van Trump in 2016. Hij kreeg daarna een belangrijke adviseurspost in het Witte Huis, waar hij in 2017 weer vertrok.

  Twitter treedt de jongste dagen streng op tegen misinformatie op zijn netwerk. Ook Facebook meldde donderdag dat het een groep verwijderd had waarin Trump-aanhangers opriepen tot geweld. Trump en zijn aanhangers proberen met de hashtag #stopthesteal te claimen dat zij de verkiezingen gewonnen hebben.

 • Politie onderzoekt poging tot aanslag in Pennsylvania

  De politie heeft donderdagavond lokale tijd twee gewapende mannen opgepakt in de buurt van het Congrescentrum in Philadelphia, waar de stemmen worden geteld. Ze hadden een tip gekregen dat de mannen, die op weg waren in een Hummer, een aanval planden op het telbureau.

  Volgens lokale media had de Hummer een kentekenplaat van de staat Virginia en hingen er stickers aan van QAnon, een extreemrechtse complotbeweging. De FBI zou het onderzoek in handen genomen hebben.

  Net als in Georgia is het razend spannend in Pennsylvania. Voorlopig heeft Donald Trump nog een voorsprong van 18.000 stemmen, maar Joe Biden blijft gestaag op hem inlopen. 

 • Fotofinish in Georgia, het vervolg

  De achterstand van Joe Biden op Donald Trump in Georgia bedraagt nog maar 665 stemmen, zegt Decision Desk HQ. Wipt hij erover of niet?

 • Trump pookt vuur op op Twitter

  Donald Trump blijft de leugens herhalen dat hij op basis van de 'wettelijk uitgebrachte stemmen' de verkiezingen gewonnen heeft.

  Deze keer via Twitter. Dat zet overigens bij het gros van zijn jongste tweets een waarschuwing dat de inhoud in twijfel wordt getrokken of misleidend is.

 • Trekt Clayton County Joe Biden over de streep?

  De kiesstrijd in de zuidelijke Amerikaanse deelstaat Georgia wordt met het uur spannender. Het verschil tussen de Republikeinse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden beloopt nu nog 1.267 stemmen, op een totaal van bijna 5 miljoen stemmen. 

  De focus blijft op de resterende stemmen in de, sterk Democratisch getinte, counties rond de metropool Atlanta. Vooral dan nu Fulton County. Daar moeten nog een paar duizend stemmen geteld worden. Die kunnen Biden over de streep trekken, aangezien Biden op dit ogenblik in Clayton bijna 85 procent van de stemmen haalt. 

  Clayton ligt in het kiesdistrict van volksvertegenwoordiger John Lewis, de legendarische zwarte mensenrechtenactivist die afgelopen zomer overleed

 • Die andere 'count': Amerika telt recordaantal besmettingen

  Terwijl de aandacht naar de stembilijetten gaat, verpulveren de Verenigde Staten in een andere 'count' trieste records: de jongste dagen stijgt het aantal coronabesmettingen volgens Johns Hopkins University verontrustend snel. 

 • Georgia en Pennsylvania: dubbeltje op zijn kant is understatement

  En intussen blijft het nagelbijten bij elke update van het kiesproces. En in Georgia is dit de toestand met 98 procent van de stemmen geteld:

  • Donald Trump: 2.448.016 stemmen (49,4%)
  • Joe Biden: 2.446.211 stemmen (49,4%)

  Met andere woorden: Trump heeft op dit ogenblik nog een voorsprong van 1.805 stemmen. Dat is 0,0364 procent van de bijna 5 miljoen uitgebracht stemmen. 

  Pro memorie: Georgia telt 16 kiesmannen. Mocht Biden Georgia binnenhalen, dan komt hij aan 269, één te kort voor het Witte Huis. Dan volstaat met andere woorden nog één zege de drie nek-aan-nekraces: Arizona, Nevada en Pennsylvania. In North Carolina lijkt Trump een relatief solide voorsprong uitgebouwd te hebben. 

  In Pennsylvania heeft Trump nog een voorsprong van 26.000 stemmen, maar de 5 procent of meer dan 200.000 uitgebrachte stemmen die nog geteld moeten worden komen uit districten die in belangrijke mate Democratisch zijn. Met andere woorden: de wiskunde pleit voor Joe Biden:

 • 19 oud-officieren van justitie veroordelen 'roekeloze' Trump

  De persconferentie van Trump eerder op de avond (zie post van 1.08 uur) over 'gestolen' verkiezingen zindert na. Volgens The New York Times veroordelen 19 oud-officieren van justitie, die allemaal onder Republikeinse presidenten gediend hebben, de persconferentie van de president als 'voorbarig, zonder grond en roekeloos'. 

  'We roepen de president op geduldig en respectvol toe te laten dat het wettelijke stemproces voortgezet kan worden en zich te onthouden van verdere uitspraken die alleen onze democratie ondermijnen', klinkt het in een gezamenlijke mededeling. 

 • Ook Republikeinen vinden dat Trump het te bont maakt

  De persconferentie waarbij Donald Trump claimde dat hij de verkiezingen op basis van de 'wettelijk uitgebrachte' stemmen gewonnen heeft, zindert na. Ook bij Republikeinen.

  Een greep:

  Mitt Romney (Republkeins senator uit Utah):

  Will Hurd (Republikeins volksvertegenwoordiger uit Texas):

  Jeff Flake (Republikeinse ex-senator uit Arizona):

  Chris Christie (oud-gouverneur van New Jersey):

 • Trump: 'Corrupte Democraten' willen verkiezingen 'stelen'

  Tijdens zijn eerste publieke optreden sinds dinsdagnacht heeft de Republikeinse president Donald Trump nogmaals uitgehaald naar de 'corrupte Democratische machine' die met de hulp van 'grote media, grote donoren en big tech' zijn herverkiezing tracht te 'stelen'. 'Waar de verkiezingen legaal verliepen, won ik.'

  Bewijzen leverde Trump niet, maar al maanden stelt hij dat poststemmen, die in coronatijden vooral door Democraten massaal opgestuurd zijn, 'frauduleus' zijn.

  Waar zijn Democratische uitdager Joe Biden eerder op de avond opriep tot 'kalmte' en 'geduld', probeert Trump met alle mogelijke middelen te voorkomen dat Biden in de resterende strijdstaten - Pennsylvania, Nevada, Arizona en Georgia - steeds dichter bij de benodigde 270 kiesmannen komt. In al die staten hebben Trumps Republikeinen een juridisch tegenoffensief opgestart.  

  Zelfs partijgenoten zoals de gewezen diepconservatieve Republikeinse senator Rick Santorum noemden Trumps nieuwe aanval op de legitimiteit van de vrije verkiezingen, die in de VS al bijna 250 jaar een vreedzame presidentiële transitie opleveren, 'opruiend', 'gevaarlijk' en 'onjuist'.

 • Biden plant voorlopig donderdag geen overwinningsspeech te geven

  Joe Biden is voorlopig niet van plan om donderdag nog een overwinningsspeech te houden, mocht hij een of meer cruciale strijdstaten binnenhalen. Dat vernam onze reporter in Wilmington uit de entourage van de Democratische presidentskandidaat. 

  Hoewel ook in de VS inmiddels de avond gevallen is, wordt er reikhalzend uitgekeken naar de resultaten van vooral Pennsylvania, die wellicht nog op donderdagavond binnenkomen. Als Biden die staat binnenhaalt, levert hem dat 20 kiesmannen op waardoor Biden op een totaal van 273 kiesmannen komt: meer dan de 270 die nodig zijn om de verkiezingen te winnen.

 • Biden vraagt om geduld in korte tv-speech

  We moeten geduld hebben, want elke stem moet geteld worden. Maar we vertrouwen erop dat de overwinning voor ons is.
  Joe Biden
  Democratisch presidentskandidaat

 • Facebook verwijdert groep met desinformatie over verkiezingen

  De Facebook-pagina 'Stop the Steal' riep op tot demonstraties en geweld. ©AFP

  Facebook heeft een snelgroeiende groep van zijn sociale netwerk verwijderd wegens het verspreiden van desinformatie over de verkiezingen en oproepen tot geweld. De groep ‘Stop the Steal’ had in één dag tijd meer dan 365.000 leden verzameld.

  Volgens een woordvoerster lanceerden sommige leden van de groep ‘verontrustende oproepen tot geweld’. De oprichters zagen de bui blijkbaar hangen, want nieuwe leden van de groep moesten zich aanmelden met hun e-mailadres ‘voor het geval dat sociale media deze groep zouden censureren’.

  Het initiatief ging uit van de pro-Trump-actiegroep ‘Women for America First’, die eerder ook al betogingen organiseerde tegen de coronamaatregelen.

 • Trump vangt bot bij rechter in Michigan

  Het campagneteam-Trump heeft bot gevangen bij een rechter in Michigan met een verzoek om het tellen van de stemmen te doen ophouden. Het team had gevraagd om op te houden met tellen tot een inspecteur van elke partij aanwezig was bij elk telbureau en tot er bewakingscamera's waren bij elke stembus. Rechter Cynthia Stephens wees de vraag donderdag af.

 • Uitslag Nevada niet meer voor vanavond

  In Nevada, een van de strijdstaten waar de presidentsverkiezingen van af hangen, is de stemmentelling voor vandaag gestopt. De Democraat Joe Biden ligt er op dit moment op kop, met 49,4 procent van de stemmen. Tijdens een persconferentie zei een ambtenaar van Nevada dat het tellen nog tot zaterdag of zondag zou kunnen duren. Het gaat nu vooral om stemmen die per post zijn uitgebracht.

  Vandaag zijn 51.000 van de resterende 60.000 stemmen geteld, waarover morgen om 1 uur lokale tijd (19:00 in België) de uitslag volgt. 

 • Postbedrijf moet op zoek naar stemmen

  Een rechter in Washington zal het Amerikaanse staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) gelasten om in een aantal staten twee keer per dag postkantoren te doorspitten om zeker te zijn dat er geen briefstemmen achterblijven. Dat bericht ABC News donderdag.  Het gaat om staten die nog stembrieven aanvaarden die na verkiezingsdag per post binnenkomen, waaronder Nevada en North Carolina. Zowel president Trump als de Democraat Joe Biden heeft nog kans daar te winnen.

   De rechter had eerder al bepaald dat alle achtergebleven briefstemmen bij de stemmentellers moeten komen. Advocaten zeiden dat de postdienst woensdag ongeveer 150.000 stembiljetten heeft afgeleverd, waarvan er grofweg 8.000 of 9.000 al zondag waren verstuurd. De USPS, geleid door een donateur van de Trump-campagne, wordt ervan beticht bewust inefficiënt te werken.

 • Trump-team procedeert opnieuw in Nevada

   Het campagneteam van president Donald Trump spant een rechtszaak aan in de staat Nevada omwille van vermeende verkiezingsfraude. Dat heeft het team aangekondigd op een persconferentie in Las Vegas, de grootste stad van Nevada.

  Volgens een woordvoerder hebben zeker 10.000 mensen in de staat tijdens de presidentsverkiezingen hun stem uitgebracht, terwijl dat niet zou mogen. 'Als je dertig dagen niet in Nevada bent geweest is het illegaal om te stemmen', aldus de zegsman. 'Onaanvaardbaar, het systeem is corrupt. En we mogen ook de stembiljetten niet checken.'

  Medewerkers gaven een korte toelichting, maar wilden hun eigen naam niet geven. Er werd geen bewijs aangedragen voor de fraudeclaims.

  Een eerdere rechtszaak van Trumps advocaten in Nevada werd woensdag verworpen.

 • Loodsen jongeren Biden het Witte Huis binnen?

  Een opvallende statistiek uit de databank van Deutsche Bank. De voorsprong van Joe Biden op Donald Trump in de popular vote is het grootst in de leeftijdsgroep van 18- tot 29-jarigen. Het past in een trend die al sinds 2004 speelt bij het Amerikaanse electoraat: hoe jonger, hoe Democratischer en hoe ouder, hoe Republikeinser.

 • Tellen stemmen in Philadelphia even stilgelegd

  Voor het Convention Center in Philadelphia stonden Trump-supporters donderdagmiddag neus aan neus met Biden-aanhangers. Na een juridische actie van de Republikeinen werd het tellen van de stemmen even stilgelegd.

  Een van de verkiezingswaarnemers in Philadelphia is Elisabeth Kayser. Ze is een advocate uit Missouri die hier door de Republikeinen overgevolgen is om de verkiezingen te observeren in een landelijk kiesdistrict in Pennsylvania. ‘Het was pure chaos’, beweert ze. ‘Er zaten mensen op de grond te tellen, of in kamers die niet tot het telbureau hoorden. Een collega heeft iemand zien vertrekken met een hele doos vol stembrieven.’

  Kan ze dat bewijzen, vragen we. ‘Neen, want we mogen geen foto’s maken. Maar de chaos creëerden wel de omstandigheden om fraude mogelijk te maken.’ De staat Pennsylvania benadrukt nog steeds dat het tellen van de stemmen nauwgezet en correct gebeurt. Het tellen werd later op donderdag opnieuw hernomen.

  Lees de volledige reportage hier.

  ©AFP

 • Biden breidt voorsprong in Nevada uit

  Het lijkt er almaar meer op dat Joe Biden de staat Nevada binnenhaalt. Hij breidt zijn voorsprong uit van een kleine 8.000 naar ruim 12.000 stemmen.

 • Deze staten moeten twijfel wegnemen

  Een laatste stand van zaken in de cruciale strijdstaten Nevada, Arizona, Georgia en Pennsylvania leest u hier.

 • Sfeer wordt grimmiger in Philadelphia

  Onze reporter in Philadelphia, de hoofdstad van de zwaarbevochten strijdstaat Pennsylvania, ziet dat de spanning er stijgt. Demonstranten van beide kanten komen er tegenover elkaar te staan. De politie staat paraat.

 • Nog 50.000 stemmen te tellen in Georgia

  In de staat Georgia moeten nog zo'n 50.000 stemmen geteld worden. Volgens minister Brad Raffensperger zouden de laatste stemmen tegen 18 uur Belgische tijd binnen moeten zijn. De meeste van die stemmen komen uit Fulton County, de buitenwijken van de hoofdstad Atlanta, traditioneel Democratisch grondgebied. In Georgia zijn 16 kiesmannen binnen te halen.

 • Trump: 'Stop het stemmen tellen'

  Het campagneteam van president Donald Trump laat weten om halfzes Belgische tijd een persconferentie te houden in Nevada. Volgens Fox News zou team Trump ook in Nevada naar de rechter te stappen vanwege vermeende 'verkiezingsfraude'. Het wil bereiken dat elke 'wettige' stem in Nevada wordt geteld. Het campagneteam zegt dat in de staat minstens 10.000 mensen hebben gestemd die er niet meer wonen. 

  Intussen is Trump alweer lustig aan het tweeten geslagen. 'Stop het stemmen tellen' en 'Stop de fraude', laat hij weinig aan de verbeelding over.

 • Aantal coronabesmettingen piekt in VS

  Tussen het tellen van de laatste stemmen door vallen ook de jongste coronastatistieken in de VS op. Woensdag waren er voor het eerst meer dan 100.000 besmettingen. 1.616 Amerikanen bezweken aan Covid-19, het hoogste aantal overlijdens sinds 27 juli. De jongste weken ging het virus in de VS opnieuw erg snel circuleren.

 • ‘Meerderheid stemmen in Pennsylvania zal vandaag geteld zijn'

  ‘We liggen voor op schema’, zei Kathy Boockvar, een minister van de staat Pennsylvania, vannacht aan ABC News. Er waren op dat moment nog 1 miljoen stemmen te tellen. De eerste verwachting was dat die vrijdag geteld zouden zijn, maar volgens Boockvar ‘zal de meerderheid van de stemmen vandaag geteld zijn'.

  Als Biden Pennsylvania alsnog binnenhaalt, wat niet onmogelijk is, lijkt de race gelopen. De allerlaatste stemmen worden mogelijk nog tot 6 november geteld. Het gaat dan om kiesbrieven per post die afgestempeld zijn op verkiezingsdinsdag.

  Na een eerdere klacht van de Republikeinen kan het Hooggerechtshof nog altijd beslissen die late deadline te vernietigen. In twee vorige zittingen besloot het hof niet op de klacht in te gaan, maar dat kan veranderen. Er lopen ook nog andere rechtszaken tegen de stembusgang in Pennsylvania.

 • De marges in de vier cruciale staten zijn smal

  Zoals we eerder schreven (post 09.19 uur), heeft Biden genoeg aan Arizona en Nevada om president te worden. In Arizona (11 kiesmannen) leidt Biden met bijna 70.000 stemmen meer dan Trump. In Nevada (6 kiesmannen) is de marge voor Biden kleiner. Op de meer dan 1 miljoen uitgebrachte stemmen staat hij er amper 7.000 voor. In de twee staten in het zuidwesten moet nog 14 procent geteld worden. In Nevada wordt het tellen later vandaag hervat. De tellingen uit Arizona kunnen vanochtend nog binnenwaaien. 

  Trump wint daarentegen voorlopig het pleit in Pennsylvania, Georgia en North Carolina.

  In Pennsylvania (20 kiesmannen) loopt de president bijna 160.000 stemmen voor op de meer dan 6 miljoen uitgebrachte stemmen, goed voor een verschil van 2,6 procentpunten. Naar schatting 11 procent van de stemmen moet er nog geteld worden. In Georgia (16 kiesmannen) leidt Trump met 23.000 stemmen op de bijna 5 miljoen uitgebrachte stemmen. De marge van 0,5 procentpunt daar is flinterdun (zie post 09.23 uur). In Georgia is nog slechts 5 procent van de stemmen te tellen. 

 • Trump dreigt met juridische stappen in meerdere strijdstaten

  Het campagneteam van Trump dreigt met juridische stappen in strijdstaten waar nog volop briefstemmen worden geteld. 'Waarom gaan alle poststemmen naar de Democraten?', tweette hij gisteren.

  Gisteren diende Trumps team al klacht in bij een rechter in Michigan nadat Biden er in de telling over de zittende president was gesprongen. Ook in Arizona, Nevada en Pennsylvania, waar vandaag nog geteld wordt, overweegt Trump juridische stappen. De president wil het tellen van de vele briefstemmen, die voor het merendeel naar de Democraten gaan, een halt toeroepen. 

  De officials uit die staten geven allemaal aan tot de laatste stem te zullen tellen. 

 • Georgia stevent af op fotofinish

  Het is razend spannend wie de 16 kiesmannen uit Georgia zal binnenhalen. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden stevenen af op een fotofinish. 

  Woensdagmorgen Amerikaanse tijd stond Biden nog 100.000 stemmen achter op Trump, maar intussen heeft hij die kloof verkleind tot zo'n 24.000 stemmen of 0,5 procentpunt.

  ©EPA

  Volgens de kieswetten van de staat kan een kandidaat een hertelling eisen als het verschil tussen beide kandidaten 0,5 procentpunt of minder is. Team Trump is in Georgia al naar de rechter gestapt vanwege de manier waarop de stemmen per post worden geteld.

 • Cruciaal kieskantoor in Arizona moet sluiten door protest

  In Phoenix, in het kiesdistrict Maricopa County, wordt een kiesbureau waar duchtig stemmen worden geteld gesloten. Voor het bureau heeft zich een grote menigte van misnoegde mensen verzameld. Volgens CNN dragen enkele mensen zelfs een wapen. In Arizona is openbare wapendracht niet verboden, maar de politie vindt dat het door de onrust beter is het bureau te sluiten. Het tellen van de stemmen dreigt daardoor vertraging op te lopen. 

  Maricopa is een belangrijk kiesdistrict in de staat Arizona dat overwegend blauw kleurt (zie post 04.30u). De stemmen uit Maricopa County zijn cruciaal voor Biden om in de staat zijn krappe marge van 0,8 procentpunt op Trump te behouden. 

 • Footballteam verrast stemmentellers met avondmaal

  Afgelopen nacht verrasten de Pittsburgh Steelers, het American footballteam uit de staat Pennsylvania, de stemmentellers in het bureau van Allegheny County met een avondmaal. Op het menu: gevulde kipfilets, quiche en rigatoni pasta. Het kan de nodige energie geven om de duizenden stemmen per post te verwerken.

  Hoewel Biden afkomstig is van Pennsylvania, kleurt de staat voorlopig rood. Trump leidt er met 50,7 procent tegen 48,1 procent. Maar 11 procent van de stemmen moet nog geteld worden.

 • Biden/Trump: de wiskunde en 'de cruciale vier'

  Nog even recapituleren: met de Great Lakes-deelstaten Michigan en Wisconsin haalt Joe Biden nu 253 kiesmannen. Ergo: nog 17 voor een meerderheid. De 20 kiesmannen van Pennsylvania kunnen hem de overwinning opleveren. Alternatief kunnen ook de twee zuidwestelijke staten Nevada (6) en Arizona (11) de Democratische kandidaat nipt over de streep trekken. In beide staten ligt Biden voor, maar vooral in Arizona is Trump bezig aan een inhaalrace. 

  Voor Donald Trump is het pad naar een herverkiezing moeilijk. De Republikein, met 214 kiesmannen, moet in het zuidoosten zowel North Carolina (15) als Georgia (16) binnenhalen. In beide deelstaten loopt de telling nog. In Georgia is het nog een dubbeltje op zijn kant, omdat vooral nog stemmen geteld moeten worden in de Democratische bolwerken rond de zuidelijke metropool Atlanta. In North Carolina lijkt de voorsprong van Trump steviger te zijn. 

  4
  De beslissende vier
  Van de 3.243 counties in de Verenigde Staten zullen er uiteindelijk vier bepalen wie president wordt: Maricopa (Phoenix, Arizona), Clark (Las Vegas, Nevada), Philadelphia (Pennsylvania) en Fulton (Atlanta, Georgia).

  Met Georgia en North Carolina komt Trump aan 245. Hij heeft in elk scenario nog Pennsylvania (20) nodig, plus één van de zuidwestelijke staten. Met Nevada erbij, op dit ogenblik de spannendste van de twee, komt Trump aan 271 kiesmannen. Ook hier: nipt over de lijn. 

  Slotsom: nog even tellen geblazen. Hou daarbij zeker Maricopa County in Arizona, Clark County in Nevada (Las Vegas), Philadelphia County in Pennsylvania en Fulton County in Georgia (buitenwijken van Atlanta) in de gaten. Dat lijken de vier county's die zullen bepalen wie over de meet raakt. 

 • Nieuwe blog

  De Tijd start een nieuwe blog op met fris ochtendnieuws over de Amerikaanse verkiezingen. Wie niet genoeg krijgt van twee nachten nagelbijten waarin duchtig stemmen werden geteld, overwinningen werden geclaimd en staten blauw of rood kleurden, kan terecht op onze oude blog.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud